Cipar za studentski džep

LinkedIn

Cipar je postao omiljena destinacija mnogim turistima, a posebice studentima. Niske cijene avionskih letova, smještaja, nova kultura i iskustvo. Sve to zvuči kao super prilika za novo putovanje. Oduvijek volim putovati, uživati u prirodi, moru i suncu, ali istodobno istraživati i provoditi aktivne godišnje odmore. Kratkim istraživanjem sam shvatila da je Cipar savršeno mjesto za mene, stoga vam u nastavku donosim tjedni plan puta uz studentski budžet te prijedloge što sve vidjeti, probati i kako proputovati otok autobusom.

SMJEŠTAJ CIPRA

Cipar je otočna država na istoku Sredozemnog mora s čak 340 sunčanih dana u godini, što ga čini najsunčanijim otokom Sredozemlja. Zbog dobrog strateškog položaja u prošlosti, obiluje tragovima starih civilizacija, a najzanimljivija je činjenica da je zemlja de facto podijeljena na veći međunarodno priznati južni dio – u kojem stanuju uglavnom Grci te manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar.

STVARI KOJE MORATE ZNATI PRIJE PUTOVANJA

Jezik: Grčki i Turski

Valuta: Euro i Turska lira

-Cipar možete posjetiti tijekom cijele godine, a najbolji mjeseci su svibanj, rujan ili listopad zbog vrućina

-Najlakši način za kretanje po otoku je autom, no ja sam ga obišla autobusom pa je to svakako jeftinija opcija. Valja imati na umu da se na Cipru vozi lijevom stranom ceste. Svi mladi vozači između 21 i 25 godina moraju na cijenu najma auta platiti „young driver charge” koji iznosi dodatnih 35 €

-Cipar je u Europskoj uniji tako da vam je za ulazak potrebna samo osobna iskaznica, dok za turski dio trebate putovnicu

KAKO DOĆI NA CIPAR

Iz Zagreba do Paphosa imate direktnu avionsku liniju – Ryanair, a put traje svega 2 sata. Povratnu kartu sam kupila tri mjeseca unaprijed te sam ju s prtljagom platila 100 €. Trebate imati na umu da sam putovala u srcu sezone, tako da se daju pronaći karte i za upola manje novaca van sezone.

SMJEŠTAJ

Svih sedam dana bili smo smješteni u Paphosu, iako kažu da je to najskuplja opcija, možete pronaći super smještaje s bazenom za 40-50 € po noćenju za dvije osobe. Paphos je odličan grad ako volite istraživati, ima prekrasnu dugu šetnicu uz more, pješčanu plažu, zalazak sunca je neprocjenjiv, a grad je navečer pun života. Od aerodroma do smještaja uzeli smo Taxi za 30 € koji je dobro unaprijed dogovoriti, iako voze i autobusi 613 i 612 za 1,5 €.

HRANA

Cipar je do prije 60 godina bio britanska kolonija tako da na otoku imate puno fast food restorana kao što su: KFC, McDonald’s, Burger King, Taco Bell, Roosters, Papa John’s Pizza i Pizza Hut. Inače na otoku prevladava miks grčke i turske hrane. Evo koje delicije trebate probati:

Halloumi – sir napravljen od kozjeg ili ovčjeg mlijeka

Kleftiko – pečeno janjeće meso

Souvlaki – meso s roštilja – ražnjići

Koupepia – listovi vinove loze punjeni mljevenim mesom

Sheftalia – mesne okruglice s mješavinom začina koje se peku na roštilju zamotane u svinjski omentum

Makaronia tou fournou – tjestenina pečena u pećnici, nalik lazanjama samo što je na dnu tjestenina pa mljeveno meso

VODIČ ZA PUTOVANJE

Donosim vam tjedni plan puta po danima. Želim napomenuti da smo se mi po otoku kretali isključivo autobusom pa zato nismo vidjeli neka okolna sela koja mještani preporučuju. Iz tog razloga je dobro unajmiti automobil.

Dan 1&2 – Paphos

Prvi i drugi dan smo posvetili istraživanju Paphosa. Aktivnosti i mogućnosti je stvarno mnogo, a ono što bih vam preporučila pogledati je sljedeće:

  • Kato Paphos Archeological Park – cijena ulaznice je 4,5 € i nalazi se pod UNESCO zaštitom
  • Petra Tou Romiou – vjeruje se da se ovdje rodila božica ljubavi i ljepote Afrodita
  • Tombs of the kings – ulaz se plaća 2,5 € i vozi redovna autobusna linija 615. 1980. godine je uvršten pod UNESCO-vu svjetsku baštinu.
  • Dvorac Paphos – izgrađen je u 13.stoljeću kao utvrda za zaštitu luke
  • St. Solomon’s Catacombs i drvo želja – nalazi se na glavnoj cesti prema centru, katakombe su jako male i možete sići i vidjeti ih besplatno. Katakombe svetog Salomona mala su crkva koja je u početku bila prepoznata kao kršćanska katakomba. Vjeruje se da crkva liječi bolesne ljude od bolesti i ispunjava želju potrebitima.

U Paphosu se nalazi duga šetnica uz more s koje je prekrasno promatrati zalazak sunca ili jednostavno možete uživati na pješčanoj plaži s beach barovima. Bitno je napomenuti da Paphos nije bogat plažama. Ako vam je cilj kupanje i uživanje na plaži, bolja opcija za vas je grad Ayia Napa ili Larnaca.

RUČAK: Ako ciljate neki jeftiniji ručak u restoranu do 10 €, odličan odabir je restoran „Tea for two“. Za grčku, tradicionalnu kuhinju preporučujem restoran „Hondros“, a ako želite nešto skuplji, riblji restoran uz more, restoran „Bacchus Restaurant Cafe“ je odličan izbor.

Dan 3 – Jeep safari

Treći dan smo se odlučili na jeep safari u Paphosu. Safari košta 48 € po osobi. Pokupili su nas na adresi na kojoj smo bili smješteni, a posjetili smo sve zabačene zapadne dijelove Cipra do kojih je inače nemoguće doći autobusom. Ovaj jeep safari bih definitivno preporučila svakome jer smo mi nakon njega bili puni dojmova. Putovat ćete po šljunčanim cestama i zavojima, ali kada stignete na odredište shvatit ćete da se sve isplatilo. Prekrasni pogledi u beskraj, vjetar u kosi, netaknuti dijelovi prirode sve je ono što će vas osvojiti na prvu.

Prvo smo otišli pogledati brod Edro III koji se nasukao 2011. godine. Odlučili su ga ostaviti u moru kao turističku atrakciju. Zatim smo otišli pogledati plažu „Lara bay“ koja je poznata po kornjačama koje liježu jaja i zakopavaju ih u pijesak. Na žalost, danju ih je gotovo nemoguće vidjeti, ali postoje ture ronjenja u tom dijelu gdje ih možete vidjeti u moru.

Nastavili smo put u kanjon „Avakas George“ do kojeg se pješači oko pola sata.  Riječ je o remek-djelu prirode. Nastao je od potoka koji je tisućama godina tekao preko vapnenca stvarajući zidove visoke i do 30 metara. Nakon toga rashladili smo se u moru na plaži „Blue Lagoon“, koja je jedna od najljepših na Cipru te smo imali pauzu za ručak s beskrajnim pogledom na plavo more. Ručak nas je koštao oko 30 €. Putovanje smo završili kupanjem u slapovima „Adonisa“, gdje možete vidjeti i statue grčke mitologije.

Dan 4 – Nicosia

Četvrti dan smo posvetili glavnom gradu Nicosi-i koji je priča o dvije polovice. Južna polovica grada (također nazvana Lefkosia) pripada Republici Cipar, dok je sjeverna polovica (također zvana Lefkosa) glavni grad Turske Republike Sjeverni Cipar, koju UN ne priznaje. Kroz centar grada, ulicu Ledra, prolazi granica preko koje samo pokazom putovnica možete prijeći u drugu državu. Putovali smo međugradskim autobusom, a povratna karta koštala je 13 €. Imajte na umu da sjeverni dio Cipra nije u Europskoj uniji pa ćete se morati snalaziti bez mobitela i interneta. Kada smo prošli granicu imali smo osjećaj da smo ušli u potpuno drugi svijet. U svega par koraka od granice možete probati baklavu, kupiti fejk dizajnersku odjeću i obuću ili probati pravu tursku kavu.

Destinacije koje biste trebali posjetiti:

  • Venecijanske zidine – okružuju stari dio grada, iako se raspadaju, veći dio njihove izvorne dužine, oko tri kilometara još uvijek je na mjestu. Ako ih baš želite pogledati izbliza preporučujem da u Google Maps upišete „The Liberty Monument“ jer smo mi upisali Venecijanske zidine pa smo se našli s druge strane zidina preko kojih naravno nismo mogli proći.
  • Büyük Han – izgrađen je 1572. godine, a koristio se kao smještaj i skladište za trgovce dok su prolazili kroz grad. Danas su nekadašnje spavaće sobe dom raznim trgovinama, kafićima i lokalnim obrtničkim ateljeima.
  • Selimiye Mosque – džamija iz 16.stoljeća kada su Osmanlije preuzele kontrolu nad otokom. Ako želite ući, ponesite maramu (za žene) i odjenite neku dužu odjeću.

RUČAK: „To Anamma Traditional Restaurant“ je tradicionalni restoran u kojem imate priliku probati sva grčka jela. Mi smo jeli Souvlaki i moram priznati da nismo bili previše oduševljeni. Ali je mesna grčka plata za dvije osobe na stolu pored izgledala jako fino, a košta svega 20€.

Dan 5 – Famagusta

Peti dan smo ostavili za izlet u Famagustu. Prvo smo autobusom otišli do Nicosie te prešli na tursku stranu. Na granici možete pitati za kartu grada Nicosie i Famaguste jer ne možete koristiti internet pošto niste više u Europskoj uniji. Autobus na turskoj strani prikuplja putnike svugdje na cesti i nema nikakvog reda, no ako želite biti sigurni najbolje je pitati na informacijama na granici kako doći do autobusne stanice. Karta košta 50 turskih lira, što je oko 2,5 €. Iako možete platiti u eurima, tečaj im je jako slab te je preporučljivo prije promijeniti novac. Na internetskim stranicama piše da bus vozi svakih 30 minuta, no u stvarnosti vozi svakih sat vremena.

Grad Famagusta se smjestio unutar zidina, ima puno crkava i dvoraca. Vjeruje se da je dvorac Othello bio inspiracija Shakespeare-u da napiše tragediju „Othello, venecijanski Maurin“.

Varosha je prije 1974. godine bila moderno turističko naselje Famaguste, no kada je Famagusta došla pod Tursku kontrolu od onda je napuštena, a Varosha se naziva još i „Ghost town“. Na ulazu u Varoshu možete iznajmiti bicikle za 20 turskih lira (oko 1 €) te se provozati kroz grad. Samo 3% područja je otvoreno za turiste od 6. listopada 2020. godine. Morate biti vrlo pažljivi što slikate i da ne ulazite u zabranjene zone jer vojska vreba na svakom uglu. Ovo je bilo vrlo zanimljivo iskustvo, jer nam je dalo uvid u nepravednosti koje su zadesile građanstvo na ovoj strani otoka. Gdje god da ručate u Famagusti sve je cjenovno pristupačno, važno je samo da razmijenite u mjenjačnici turske lire, jer će vas u restoranu pokrast na tečaju.

Dan 6 – Limassol

Međugradskim autobusom smo ujutro otišli u Limassol, ima puno buseva koji voze otprilike svakih sat vremena. Raspored pogledajte ovdje. Bus vozi sat vremena, a povratna karta košta 7 €. Limassol je drugi najveći grad na Cipru s preko 200.000 stanovnika. Najvažnija je ciparska luka i jedna od najvažnijih luka na Mediteranu. Kada dođete u Limassol odmah vas osvoje visoki stakleni neboderi na koje imate pogled s plaže. Izgleda kao da ste došli u mali „Dubai“. Inače Limassol puno ulaže u tehnologiju što opravdava i njegov moderni izgled.

Što pogledati:

  • Limassol Chatedral
  • Limassol castle – izgrađen u 14.stoljeću
  • Limassol ima prekrasnu šetnicu koja će vas odvesti do prekrasne pješčane plaže, „Deniz yolu“. Na plaži možete iznajmiti dvije ležaljke i suncobran za 7,5 € i uživati u toplom moru i prekrasnom pogledu.

RUČAK: „Souvlaki Livadias“ je mali fast food restoran u kojem možete probati souvlaki i to za svega 4 €.

Dan 7 – Larnaca

Tri puta dnevno imate međugradski bus koji ima direktnu liniju Paphos – Limassol – Larnaca što je odlična opcija da se prevezete do Larnace. Povratna karta košta 13 €. Larnaca se nalazi na jugoistoku otoka te je treći grad po veličini na Cipru. To je najstariji grad na Cipru, a danas je važan turistički centar. Turiste najviše privlače duge pješčane plaže u i oko grada. Mi smo Larnacu i Ayia Napu odlučili preskočiti jer nam je bilo dosta vrućina. Svaki dan smo hodali po 8 sati, sunce je pržilo i osjećali smo se izmoreno. No, svakako ako imate volje za ova dva grada kažu da su najljepši za uživanje i istraživanje plaža.

Što pogledati:

Crkva Agios Lazaros

Larnaca Fort – utvrda iz osmanskog doba, služila je kao glavna linija obrane grada. Tijekom britanskog kolonijalnog razdoblja utvrda je pretvorena u zatvor, a danas je to dom malom srednjovjekovnom muzeju.

Hala Sultan Tekke – nalazi se malo izvan grada, na zapadnoj strani slanog jezera Larnaca. Ova džamija odaje počast dojilji proroka Muhameda, za koju se kaže da je umrla na ovom mjestu nakon što je pala s magarca. Slano jezero u Larnaci rezervat je prirode i u proljeće se mogu vidjeti velika jata flaminga i pataka.

Još neki tips&tricks:

Taxi na aerodromu je dosta skup, preporučujem vam da se prije putovanja javite preko WhatsApp-a Andy taxi te da vas vozač pričeka na aerodromu.

-Cipar je bio britanska kolonija pa se iz tog razloga vozi lijevom stranom ceste, a potreban vam je i adapter za struju.

– Ako se odlučite na najam automobila u Paphosu, odlična opcija je Alpan car rentals. Jeftini su, brzi u dogovaranju i vrlo ljubazni, ali auto možete iznajmiti na svakom koraku.

-Ako planirate ići na turski dio otoka promijenite u mjenjačnici turske lire. Novac možete razmijeniti i na turskoj strani.

 

Nadam se da će vam ovaj plan puta pomoći i da ćete ga moći iskoristiti u svom planiranju putovanja. Sigurna sam da Cipar nikoga ne može ostaviti ravnodušnim i da svatko može pronaći nešto za sebe. Ako ste avanturističkog duha, možete istraživati razne građevine i upoznavati nove kulture ili jednostavno ležati na plaži i uživati u beskrajnom plavetnilu. Za mene Cipar ima definitivno jedan veliki plus. Provela sam aktivan odmor, vidjela puno novih stvari, ljudi su bili izuzetno ljubazni i uvijek spremni pomoći, a zalazak sunca, paletu boja koja se ulijeva u more i spokoj koji u tom trenutku osjećate je nešto čemu ću se uvijek rado vraćati u mislima.

 

Galerija slika:

Podijeli

O autoru

Hej! Trenutno sam na trećoj godini Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Novinarka sam Managera od 2019. te sam od ove godine urednica rubrike Lounge. Volim pisati o zbivanjima i svakodnevnim situacijama koje bi mogle interesirati naše čitatelje. Uživam istraživati teme koje nemaju dovoljno medijskog prostora, a odnose se na sve veću potrebu brige za okoliš te teme zabave, putovanja i mode. Osim što aktivno pišem, također se bavim tenisom od svoje 6.godine, volim zaigrati odbojku s prijateljima te se opuštati šetnjama u prirodi. Moj životni moto je da čovjek nije otok, moramo se uključivati u društvena zbivanja i stvarati bolje sutra.

Comments are closed.