APN krediti u 2021. – sve što trebate znati

LinkedIn

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima želi olakšati stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita.

Za državne subvencije mogu se prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Mlađi/a sam od 45, nemam vlastitu nekretninu…što sada?

Zahtjev za subvencioniranje kredita se zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi odabranoj kreditnoj instituciji koja zatim taj zahtjev prosljeđuje APN-u. U ovom krugu zahtjeve je moguće predati u jednu od 14 banaka. Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,09 do 3,50 posto.

Utrošak planiranih sredstava ove godine iznosi 50 milijuna kuna.

Od početka provedbe ove mjere 2017. odobreno je 17.526 zahtjeva za subvencioniranjem.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kreće se od 30 do 51%. Saznaj u koju skupinu spadaš klikom na link: http://apn.hr/app/uploads/2019/07/Indeks.razvijenosti-subvencije.pdf

Kada imam pravo na produženje subvencija?
Subvencioniranje kredita može se produžiti za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja.  Produženje subvencija ostvaruje se za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva.

Oprez!!

Ne može se odobriti kredit za gradnju kuće koja još nema građevinsku dozvolu, iako je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je predan nadležnom uredu.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati.

 

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte