DO card – što je i kako funkcionira?

LinkedIn

Kao svoj doprinos boljitku budućnosti planeta Zemlje, švedska tvrtka Doconomy osmislila je novu vrstu kreditne kartice koja prati ugljični otisak korisnika i smanjuje količinu potrošnje koja utječe na klimu.

Sredinom 2019. godine, švedski fintech gigant Doconomy lansirao je DO card – kreditnu karticu novog doba koja ima intenciju nositi epitet ekološki prihvatljive. Ova kreditna kartica funkcionira na način da prati ugljični otisak korisnika i time regulira potrošnju koja ima utisak na klimu. Prva je to kartica koja svojim korisnicima ograničava korištenje na temelju utjecaja koji njihove kupovine ostvaruju na porast emisije ugljičnog dioksida. To bi, laički, značilo da kada korisnik kartice dosegne svoj maksimum CO2, buduće transakcije će mu biti odbijene, odnosno, neće biti u mogućnosti obaviti kupnju.

Način na koji ova kartica mjeri vaše dostignuće limita CO2 jest putem aplikacije. Riječ je aplikaciji koja se koristi sustavom koji računa indeks kojim se mjeri količina korištenog ugljičnog dioksida pri kupnji karticom. Spomenuti indeks se naziva Alandski indeks. Ovim procesom korisnici mogu lakše pratiti svoj (negativni) utjecaj na klimu i okoliš u kojem obitavaju.

Kako bi doista bila ekološki prihvatljiva, u proizvodnji DO kartice korišteni su prirodni materijali poput tinte (Air ink) izrađene od recikliranih čestica koje onečišćuju zrak, točnije, riječ je o neizgorenim ugljičnim čađama koje u zrak ispuštaju dimnjaci, ispušne cijevi automobila, motora ili generatora.

Svaka osoba koja se odluči na korištenje ove posebne kreditne kartica, dobiva pristup računu putem kojeg se besplatno mogu educirati o štetnosti ugljičnog dioksida, trenutačnom stanju klime i okoliša, ali i o pozitivnim prijedlozima UN-a za poboljšanje života na našem planetu, njihove zelene projekte i ciljeve za održivi razvoj. U svemu mogu i osobno sudjelovati ili donirati sredstva. Još jedan od benefita korištenja ovog načina plaćanja je svakako i takozvani  DO kredit – u prijevodu to je povrat novca koji se dobije nakon određenog vremenskog perioda. Korisnici potom biraju hoće li taj kredit uložiti u neki od UN-ovih projekata ili fondove održivog razvoja.

Osim navedenoga, svaka osoba koja se prebaci na obavljanje transakcija putem DO kartice, pomaže napretku u smanjivanju zagađenosti Zemlje i time čini veliku stvar za našu budućnost.

Izumom ove kartice, Šveđani su jasno i glasno poručili da, ako želimo svijetlu budućnost sa smanjenim zagađivanjem okoliša, moramo reagirati. Što prije, to bolje. Ova hvalevrijedna inicijativa trebala bi svima biti podsjetnik da je svaki pokret važan i da moramo uključiti svijest o planetu na kojem živimo kako ga ne bi u potpunosti izgubili.

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte