Što je Telemach i što nam sprema?

LinkedIn

Telemach Hrvatska, donedavno Tele2 Hrvatska – bivša je podružnica švedske tvrtke Tele2. U Hrvatskoj djeluje od 17. listopada 2005. godine. Tele2 Hrvatska je 17. listopada 2019. premašio milijun korisnika, a također je u prvih devet mjeseci 2019. godine ostvario prihode od 1.2 milijarde kuna.

Krajem svibnja 2020.United Group kupila ju je za 220 milijuna eura te je početkom studenog prošle godine promijenila naziv u Telemach Hrvatska.

United Group – osnovan 2000. godine vodeći je pružatelj medijskih i komunikacijskih usluga u Jugoistočnoj Europi. Na hrvatsko tržište ulazila je postepeno. Prvo su krenuli njihovi kabelski programi, 2017. kupili su Novu TV , a zatim 2020. godine i telekom Tele 2 – kojem su kako smo već i spomenuli promijenili ime u Telemachu , što je brend pod kojim teleoperateri United grupe posluju u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori.

Zanimljivo je što je Tele2 bila prva kupovina United Grupe nakon što je i ona sama prodana, i to britanskom investicijskom fondu BC Partners. Iznos koji je United platio za Tele2 u Hrvatskoj zasigurno je jedna od najvećih i najznačajnijih transakcija u ovom dijelu Europe.

United Grupe planira uložiti do 230 milijuna eura u daljnju modernizaciju mobilne mreže za potpuno 5G iskustvo i izgradnju najsuvremenije optičke mreže.

Što to konkretno znači? United Grupa tijekom sljedećih pet godina planira uložiti do 130 milijuna eura u mobilnu mrežu Telemacha Hrvatska. Investicije će biti usmjerene u proširenje pokrivenosti mrežom, cjelovito poboljšanje kvalitete mobilne usluge i uvođenje ultrabrze 5G mobilne mreže. Osim toga navode kako će uložiti i do 100 milijuna eura u izgradnju najsuvremenije fiksne optičke mreže koja će privatnim i poslovnim korisnicima omogućavati ultrabrzi širokopojasni internet po brzinama do 10 gigabita.

Navodno je među prvim koracima izgradnja 4000 kilometara optičke mreže kojom će povezati sve bazne stanice, a to će im biti podloga za razvoj 5G mreže koju testiraju u Zagrebu i Osijeku.

Uskoro bi trebali korisnicima omogućiti testno korištenje 5G-a, a i Telemach planira ponuditi 5G čim HAKOM dodijeli frekvencijski spektar. Kako su istaknuli, sudjelovat će u dodjeli spektra i pokušati doći do što veće količine.

Spotify, Deezer, TIDAL ?

Prošle godine su na hrvatsko tržište stigli Spotify i Apple Music, a Deezer i YouTube Music već su od prije prisutni. Sada je tu i Tidal, još jedan glazbeni servis koji je za korisnike Telemacha nešto jeftiniji. No ipak se postavlja pitanje što on to novo može ponuditi uz ovakvu konkurenciju.

Deezer ima otprilike 72 milijuna pjesama, Spotify i Tidal oko 70, a Apple Music ima 50 milijuna. Ono što ga čini posebnim je činjenica da je kroz suradnje s diskografskim kućama i izvođačima na svoju platformu stavio izvorne snimke s potvrdom koje su apsolutno najkvalitetnije snimke koje možete poslušati. Tidal kaže da su to originalne master snimke iz studija.

Dakle, naglasak je na kvalitetu audio zapisa. Za korisnike Telemacha on će koštati 39 ili 78 kuna, ovisno o razini kvalitete, a korisnici Unlimited tarife moći će ga aktivirati besplatno.

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte