Kome se obratiti kad ste bolesni?

LinkedIn

Jeste li se ikada susreli sa situacijom da ste se tijekom studentskih dana razboljeli, a vi niste prebacili karton? Evo što vam je činiti.

Zdravstvena skrb trebala bi biti dostupna svakome i nitko ne bi trebao ostati zakinut – to je osnovno pravo svake osobe, što potvrđuje i Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), no stvarnost je posve drugačija.

Studenti s privremenim boravištem u Zagrebu nailaze na razne administrativne i druge probleme kada im je potrebna liječnička pomoć. Razlog je taj da studenti ne znaju tko je njihov liječnik i kome bi se trebali obratiti. Ono što zapravo treba napraviti jest prenijeti liječnički karton u mjesto boravišta, no studenti to iz mnogih razloga ne učine. Neki ne žele promijeniti liječnika jer je već uz njih dugi niz godina i zna sve njihove zdravstvene probleme, ali problem je i što studenti provode dosta vremena u rodnom mjestu, pogotovo tijekom praznika, pa bi trebali imati i liječnika tamo – što nije moguće.

Svaki fakultet ima nadležnog studentskog liječnika kojem se možete obratiti s obzirom na grad u kojem studirate, no mogu li vam oni napraviti pregled i prepisati vam odgovarajući lijek?

Odgovor je zapravo ne. Studentski liječnici po tom pitanju imaju vezane ruke te u suštini samo obavljaju preventivnu zdravstvenu zaštitu, odnosno sistematski pregled na prvoj godini studija, pregled za smještaj u studentski dom, preglede kako biste ostvarili prava na mirovanje studentskih obaveza iz zdravstvenih razloga te vas mogu savjetovati iz područja reproduktivnog zdravlja, mentalnog zdravlja, kroničnih bolesti i dr.

HZZO ističe da se studenti mogu upisati kod svakog liječnika obiteljske medicine koji ima ugovor s HZZO-om, ali mora imati prijavljeno boravište u Zagrebu. Problem je što stanodavci često ne žele prijaviti podstanare pa se tako samo vrtimo u krug.

Zagreb

Studenti koji zadrže liječnika u mjestu prebivališta, mogu se obratiti hitnoj medicinskoj pomoći. No, ukoliko situacija nije alarmantna tamo vas vrlo vjerojatno neće primiti. Stoga vam preostaje da izaberete liječnika obiteljske medicine u jednom od tri doma zdravlja u Zagrebu: DZ Centar, Zapad i Istok – prema mjestu stanovanja. Ista je procedura ukoliko vas boli zub pa trebate stomatologa ili ginekološki pregled. Ukoliko su vam potrebne usluge studentskog liječnika potrebno je prethodno nazvati i naručiti se. Popis ambulanti školske medicine možete naći ovdje.

Split

Tijekom studija studenti mogu izabrati liječnika opće medicine, stomatologa i ginekologa u domovima zdravlja u mjestu studiranja, a ako zadržite izabranog liječnika u mjestu stalnog prebivališta, tijekom studija u Splitu imate pravo samo na hitnu medicinsku pomoć. Nadležna liječnica školske medicine skrbi o studentima, no provodi samo programe preventivne zdravstvene zaštite.

Varaždin

U prizemlju novog studentskog doma u Varaždinu je otvorena studentska ambulanta. Tako se studentima na jednom mjestu nudi kompletna skrb. Ambulanta radi dva puta tjedno, utorkom i srijedom, a studentima se iz svih krajeva Hrvatske nudi adekvatna zdravstvena zaštita.

Rijeka

U Rijeci je od 2019. godine sa radom započela ambulanta na Kampusu. Ambulanta je namijenjena studentima, zaposlenicima i vanjskim suradnicima koji nemaju prebivalište i sukladno tome izabranog liječnika u Rijeci. Trenutno nudi usluge obiteljske medicine, ali planira se uvođenje sistematskih pregleda za studente, savjetovališta za mentalno i spolno zdravlje, prehranu te ginekoloških pregleda.  Ordinacija radi utorkom i petkom, parnim datumima ujutro (od 7 do 14:30 sati), a neparnim datumima poslijepodne (od 13 do 20.30 sati). Potrebno je osobno doći u ambulantu sa zdravstvenom iskaznicom, gdje se potpisuje suglasnost o odabiru izabranog liječnika u mjestu studiranja.

Osijek

U Osijeku na žalost morate prebaciti karton ili se zaputiti na hitnu jer u domu zdravlja ne primaju studente koji nisu upisani. Ako pak niste dovoljno hitni slučaj za hitnu, onda će vas poslati kući pa ste tako ponovo u začaranom krugu.

Zadar

Student koji ima izabranog liječnika izvan mjesta studiranja može u mjestu studiranja, Zadru, doći bilo kojem obiteljskom liječniku u slučaju akutne bolesti ili pogoršanja kronične bolesti, a za hitne potrebe može se bez uputnice obratiti liječniku u bolnici na Odjelu za hitni bolnički prijem.

 Možemo zaključiti da su brojni studenti zakinuti za odgovarajuću zdravstvenu skrb tijekom studiranja te su reforme zdravstva svakako potrebne. Sugerirali bismo opciju privatnih ambulanta, no znamo kako je studentima svaka kuna presudna. Ako imate problema s učenjem, koncentracijom, teškoćama u čitanju, ADHD-om i slično, dobro je znati da se možete obratiti Sveučilišnom savjetovališnom centru.

Podijeli

O autoru

Hej! Trenutno sam na trećoj godini Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Novinarka sam Managera od 2019. te sam od ove godine urednica rubrike Lounge. Volim pisati o zbivanjima i svakodnevnim situacijama koje bi mogle interesirati naše čitatelje. Uživam istraživati teme koje nemaju dovoljno medijskog prostora, a odnose se na sve veću potrebu brige za okoliš te teme zabave, putovanja i mode. Osim što aktivno pišem, također se bavim tenisom od svoje 6.godine, volim zaigrati odbojku s prijateljima te se opuštati šetnjama u prirodi. Moj životni moto je da čovjek nije otok, moramo se uključivati u društvena zbivanja i stvarati bolje sutra.

Komentirajte