Ako ste zakasnili za Bitcoin, Pi vas još čeka?

LinkedIn

Zasigurno ste bezbroj puta vidjeli i čuli „Uz samo par klikova do besplatnog novca“.  Koliko god da zvuči nestvarno opet nas pomalo zaintrigira, kako, što?
Takozvani besplatni novac s kojim se u posljednje vrijeme najčešće susrećemo je Pi.

Kriptovalute su osvojile svijet. Riječ je vrsti digitalnog novca koji djeluje na osnovi kriptografskih algoritama. Imaju sve osobine prave valute, osim što iza njih ne stoji autoritet države i postoje samo u elektronskom obliku.

Što je Pi?

Pi je kriptovaluta koja je nakon proslavljenog Bitcoina postigla lavinu reakcija i ogroman interes. Možete ga rudariti tj. zaraditi sa svog mobitela.

Pi nije prijevara. Stvarni je pokušaj od strane tima sa Stanforda da svakodnevnim ljudima omogući veći pristup kripto-valuti. Da će projekt uspjeti, ne može nitko jamčiti.

Danas Pi vrijedi otprilike nula dolara jer se ne trguje na burzama, a vrijednost Pi kriptovalute će isključivo ovisiti o korištenju u budućnosti.

Drugim riječima, Pi još nije monetiziran, mjenjačnice ili kriptomjenjačnice ga još uvijek ne mogu procijeniti jer se ne zna koliko će ga jednom biti na tržištu. Dakle, trenutno možete naći samo predviđanja za njegovu cijenu.

To je zato što je u tijeku “Faza 1”. Iako u aplikaciji piše koliko PI vrijedi, nije izlistan niti na jednoj kripto burzi te nema naznaka kada bi to mogao biti. Proces listanja na burzu ovakvog tokena ne bi imao smisla jer tko bi kupovao token koji možete dobiti besplatno? Zato je listanje na burzu predviđeno u “Fazi 3” kada PI ne bi trebao biti besplatan za rudarenje.

Baza korisnika – oko 9 milijuna aktivnih minera.

Većinu ovih korisnika pridobili su upravo na priču o “besplatnom novcu” koji dobivate na dnevnoj razini bez ikakvog troška energije. Pijeve možete zarađivati vrlo lako. Dovoljno je skinuti aplikaciju Pi, registrirati se mailom i unijeti kôd, koji je zapravo korisničko ime prijatelja koji vas je pozvao na korištenje. Rudarite tako da se svaki dan prijavite na aplikaciju i pritisnete gumb na kojem je munja. Pri rudarenju drugih kriptovaluta, od kojih je možda najpoznatiji bitcoin, često vam treba velika količina struje, no pi ne troši ni bateriju vašeg mobitela ni mobilne podatke u nekoj značajnoj mjeri. Aplikacija vam za rudarenje ne mora ni biti uključena u pozadini mobitela. Čini se toliko jednostavno da je nekima i sumnjivo.

Nagrada koja se dobiva za rudarenje, pi novčići, konstantno se smanjuje kako se broj korisnika povećava, a jednog dana će ovo besplatno skupljanje pi novčića samo nestati i sve odlazi na main-net. Korisnike koji rudare sada, u početku, zapravo se nagrađuje. Pi će, sudeći prema svemu, nastaviti rasti, a onda će se početi razvijati i druge aplikacije preko kojih će se moći plaćati ovom valutom.

Navodno je aplikacija Pi lansirana na Pi dan, 14. ožujka 2018. godine

U azijskim zemljama, postoje trgovine u kojima postoji opcija plaćanja na taj način. Mi se pitamo kakvu korist imaju te trgovine ako smo već ustanovili da je vrijednost 1 Pi-a 0 dolara.

Zapravo, vrlo je jednostavno – nadaju se rastu vrijednosti. To možemo usporediti s kupnjom dionica firmi koje su u nastajanju i nadanju da će izrasti u multinacionalne kompanije.

U Hrvatskoj 1. kafić u svijetu u kojem se kava plaća pijem

Jeste li čuli za Benston kod Veterine u Zagrebu?
Kada mjere popuste i kafići se otvore, znate gdje ćete na „besplatnu“ kavu.

 

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte