Rastu li cijene nekretnina unatoč krizi?

LinkedIn

U prvoj polovini 2020. zabilježen je pad od 22% prodanih nekretnina u Zagrebu u odnosu na 2019. godinu. Najveći pad doživjela je do nedavno popularna nulta zona za čak 50%. Jesu li tome najveći krivci potresi koji su pogodili Zagreb i okolicu? Kakvi su se kriteriji promijenili i kakvo je zapravo stvarno stanje cijena u metropoli i okolici?

Iako se potresi čine kao logični krivci za tu okolnost stručnjaci ipak smatraju kako to nije jedini bitni utjecaj. Navode kako je kod nulte zone oštećene potresom (centar Zagreba) primijećen pad prodaje nekoliko tjedana prije potresa. Taj pad aktivnosti na tržištu nekretnina započeo je s početkom pandemije. Rad od kuće, online studiranje i potreba za distancom od ljudi učinilo je sam Zagreb manje atraktivnim mjestom za boravište.

Pad potražnje za nekretninama uzrokuje pad cijena?

Treba se izdvojiti činjenica kako taj pad potražnje ne može drastično utjecati na glavni grad Hrvatske. Zagreb još uvijek nije postao manje atraktivan zbog navedenih okolnosti već je samo došlo do promjene strukture potražnje.

Tako je centar nekada imao povećanu turističku namjenu, no danas je cilj tog najmodavca osigurati siguran prihod. Time je povećana ponuda stanova u užem centru grada na dulji rok, dok je potražnja ipak usmjerena na kvartove poput Maksimira, Gornjeg grada i šire. Također se primjećuje pad cijena u centru od otprilike 10%, ali ta nulta zona s oštećenim objektima je samo maleni dio koji nema značajnog utjecaja na kretanja cijena cijelog Zagreba. Tako da su generalno cijene i dalje u porastu, pa čak i na udaljenostima kod kojih se prijašnjih godina bilježio pad (1000 metara od centra).

izvor: HNB

Starije ili novije nekretnine?

Analiza HNB-a objašnjava kako cijene starijih nekretnina unutar zone oštećene potresom padaju snažnije u odnosu na starije nekretnine na drugim područjima koje su unatoč okolnostima u porastu. Zanimljivo je za istaknuti kako promjena sklonosti kupaca uzrokovana potresom nije izrazito usmjerena pojačanom potražnjom za novijim nekretninama već željom za životom izvan središta grada. Pojedini koji ipak posrnu na noviju građu suočeni su s cijenama koje su daleko iznad prosjeka.

Promjena cijena nekretnina nije samo utjecala na Zagreb, već su pogođeni i ostali dijelovi Hrvatske. Tako su gradovi poput Splita doživjeli pad cijena najma zbog smanjene potražnje od studenata tijekom online nastave te siromašnog turizma u usporedbi s prijašnjim godinama. Ove su godine s većom dozom optimizma poneki najmodavci na obalama Jadrana već povećali svoje cijene kako bi nadomjestili gubitke, no koliko će intenzivno biti povećanje ćemo saznati uskoro.

Podijeli

O autoru

Hej! Studentica sam 2. godine Poslovne ekonomije na EFZG-u. Novinarka sam Managera od listopada 2020. godine., a najviše volim pisati u Business i Lounge rubrici. Osim povremenog pisanja zadužena sam za financije. Svoje slobodno vrijeme volim provesti s obitelji i prijateljima te obožavam putovati. U životu se vodim filozofijom da je potrebno ponekad ubiti misli kako bi preživio.

Komentirajte