Kome je i kako 2020-a popravila stanje na računu?

LinkedIn

Kad jednom smrkne drugom svane

Novo normalno podrazumijeva način života za koji možemo reći da se „preselio“ na digitalne platforme. Sve veći broj ljudi oslanja se na digitalnu komunikaciju, a poslovi su prebačeni u svijet informacijske tehnologije. Pandemija, izolacija, karantena prouzrokovale su sve veći broj preuzimanja aplikacija za zabavu, dopisivanje, video pozive…

Dok je većina stanovništva nezadovoljna ovakvim načinom života i žale za „starim / normalnim“ danima, vlasnicima pojedinih web platformi i aplikacija svanulo je, a stanja na bankovnim računima su se počela neočekivano uzdizati.

Najpopularnije aplikacije u 2020

Na App Store-u najveći porast u broju preuzimanja imale su poslovne aplikacije, povećanje za čak 133 %. Druge najpopularnije aplikacije, potpuno očekivano, bile su obrazovne s porastom od 84 %, a aplikacije za fitnes i fizičko zdravlje preuzete su 57 % više puta u odnosu na 2019.

Na Google Play-u razlika je mala, poslovne aplikacije popularnije su za 133 %. Ipak, na drugom mjestu su aplikacije za fitnes i fizičko zdravlje sa 114 %, a na trećem edukativne s gotovo 50 %.

Ako izuzmemo aplikacije koje nisu igre, na prvo mjesto je tijekom ove godine po broju preuzimanja pristigao TikTok, koji se podigao za tri mjesta u odnosu na 2019. godinu, čime je prestigao Facebook i WhatsApp, no po broju mjesečnih aktivnih korisnika Facebook, WhatsApp Messenger, Facebook Messenger, Instagram, Twitter i Netflix se nalaze ispred TikToka.

Očekivano bi bilo da su ove godine najpreuzimanije aplikacije bile one za video konferencije, kućni trening ili sve ono što smo najviše koristili u karantenu. Ipak, tron još uvijek drže WhatsApp i već dobro nam znane društvene mreže.

Online sastanci

Nametnuta karantena prisilila nas je da mijenjamo navike, što ne mora nužno biti nešto loše. Cijeli naš život – kupovina, druženje, pa i posao – postao je dostupan iz udobnosti vlastitoga doma. Naravno, dok ništa nikada neće moći zamijeniti oči-u-oči dogovore, postoje aplikacije koje će uvelike olakšati vrijeme u kojem to nije moguće.

Online sastanci najčešći su na Zoomu – pregled aplikacija za online sastanke gotovo je nemoguće započeti bez Zooma. Globalnu popularnost Zoom je stekao upravo tijekom ove pandemije, i to zahvaljujući brojnim opcijama. Uz Zoom je moguće istovremeno održavati online sastanak s do tisuću sudionika. Slijedi ga Google Meet, Microsoft Teams te GoToMeeting.

Nisu sve aplikacije profitirale prošle godine

Aplikacije čije se korištenje najviše unazadilo, a instaliranje gotovo pa prestalo su upravo one za navigacije, putne aplikacije i ono što je posebno zanimljivo je upravo  vremenska prognoza. Očito je da nikoga nije zanimalo vrijeme, kada nikuda posebno nisu ni mogli otići.

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte