NIJE SVE TAKO SIVO

LinkedIn

Preporučene pjesme za slušanje tijekom čitanja ovoga članka:

  • Prljavo kazalište- Crno bijeli svijet
  • Bajaga- Život je nekad siv, nekad žut
  • Hladno pivo- Nije sve tako sivo

Jedna strašna brojka, zaista ta 2020. godina. Ujedno može poslužiti za naslov bilo kojeg horor filma prepunog potresa, pandemije i raznoraznih katastrofa koje su pogodile cijeli svijet. Jednoglasno se možemo složiti da godina nije bila najbolja, ali vrijedi biti zahvalan, ako ništa, na iskustvu koje smo prošli i postali psihički jači, bez obzira na živce koje smo izgubili.

Ulaskom u 2021. godinu, gledamo unatrag na prijašnju i proživljavamo gorak prasak emocija i sjećanja s dosta negative. Potpuno razumljivo, ali ja ću vam u nastavku članka ukazati i na neke pozitivne stvari koje su obilježile 2020. godinu te možda barem za malo promijeniti vaš pogled na nju. Samo neke od njih su:

 

UPOZNAVANJE SAMOGA SEBE

Pojavom globalne pandemije pojavio se pojam lockdown. Tijekom karantene smo imali puno slobodnog vremena. Počeli smo eksperimentirati, upoznavati samoga sebe, svoje bližnje… Neki od nas su počeli učiti strani jezik, čitati knjige koje su se pretvarale u more prašine i nepročitanih stranica. Ni početak sviranja već dugo planiranog glazbenog instrumenta nije bio stran, kao ni početak zdravog života i svakodnevne tjelovježbe. Neki su nastavili nadograđivati stečene navike i znanja. Neki nisu, ali to nije ni poanta. Bitno je da smo vidjeli što nam odgovara, a što ne. Jer, da nije bilo karantene možda nikada ne bismo ni saznali.

PROČIŠĆENJE ZRAKA

Zagađenje zraka dušikom, plinom kojeg ispuštaju automobili, elektrane i tvornice, u kineskim se gradovima smanjilo za 40% zbog ograničenja koja su uvedena radi sprečavanja brzog širenja pandemije. U odnosu na prethodne tri godine, Europska svemirska agencija primijetila je smanjenje sitnih čestica koje su glavni zagađivači zraka. Značajno smanjenje zagađenja zraka u čitavom svijetu govori u prilog činjenici da Zemlja liječi samu sebe.

OBNOVA FLORE I FAUNE

Zatvaranjem državnih granica i gradova onemogućeno je putovanjem, a s radom su prekinule i već prije spomenute tvornice. Korona je potjerala ljude u svoje domove, ali je zato potaknula biljni i životinjski svijet da izađe i uživa u njemu bez naznake ljudskoj ruci. Mogli smo svjedočiti povećanom broju dupina u Jadranskom moru, bezbrižnom brčkanju patki i labudova u jezerima. Biljni svijet doživljava preporod i grana se gdje god stigne, čineći svijet zelenijim nego ikada. Ponovni dolazak ovih prekrasnih bića prirode u gradove i luke, daje iskru pozitive i nade te lekciju čitavom čovječanstvu.

UOČILI SMO ONO BITNO

Usamljenost koja je zadesila milijune ljudi širom svijeta, ublažena je udomljavanjem životinja, koje su ljudima pružile potrebnu ljubav. Iz svake situacije se može izvući nešto dobro, a to što je veliki broj životinja našao svoj dom tijekom 2020. godine je pravi primjer, koji će se, nadamo se, nastaviti i u budućnosti.

Osim što smo počeli više udomljavati, počeli smo i više cijeniti male stvari kao što su šetnja prirodom,  dobra epizoda serije, kvalitetna knjiga, trening, prijatelji. Zaista možemo reći da smo naučili uočavati sreću u malim stvarima od kojih je naš život satkan.

 

Nije sve, nije sve tako sivo

Kad imaš s nekim otić’ na pivo

Podijeli

O autoru

Ciao, I sono studente di economia a Zagreb. Trenutno sam urednik rubrike University. Težim pisanju o psihologiji, energetici i društvenim paradigmama. Najdraže mi je pisati intervjue s ljudima koji imaju iskustva u poslovnom svijetu, volontiranju i putovanju. Osim što aktivno pišem također volim rock, crumble od jabuka i učenje talijanskog. Ono što me najviše pokreće je želja za bolje sutra.

Komentirajte