Najčudniji zakoni

LinkedIn

Svaka zemlja ima svoje neobične zakone koji nekada graniče s ludošću, ali se ipak moraju poštivati. S druge strane, neki zakoni služe za promicanje nacionalnog identiteta. Na primjer, kanadske radio- postaje su prema zakonu dužne puštati glazbu kanadskih umjetnika čak 35% vremena u eteru.  

PIJANO JAHANJE KRAVE I UBIJANJE BIGFOOTA 

Drevni spomenici kulture moraju se očuvati, stoga je grčka vlada 2009. godine zabranila nošenje štikli tijekom posjete Akropole. Ruševine su stare gotovo 2 500 godina, a ovakve cipele ih mogu oštetiti, pa su postale zabranjene u svrhu očuvanja spomenika. Nadalje, u Škotskoj je ilegalno jahati kravu pod utjecajem alkohola. Ovaj zakon je uspostavljen još davne 1872. godine, a odnosi se i na upravljanje kočijom, parnim strojem kao i jahanjem konja. U dalekoj Šri Lanci je zabranjeno fotografirati selfie s kipom Bude. Ako se slikate s kipom, okrenut ćete mu leđa, što je izraz nepoštovanja, a posljedica je zatvorska kazna. Također, nepristojno je prstom upirati u Budin kip, ali to ipak nije kažnjivo.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije dozvoljeno psovanje jer se tako može povrijediti nečija čast ili osobnost. Ovo se također odnosi i na nepristojne gestikulacije rukama i slanjem uvredljivih poruka putem društvenih mreža. Tijekom jedne kupnje automobila, kupac je uvrijedio prodavača putem poruka, stoga mu je prijetilo 3 tjedna zatvora. U Kanadi je ilegalno ubiti Bigfoota. Da, točno ste pročitali. Tijekom prvih „viđenja“ ovog stvorenja u 19. stoljeću, kanadska pokrajina Britanska Kolumbija je zabranila njegovo ubijanje, a kazna ako to napravite je 250 000 dolara. Iako nema dokaza da on postoji, svejedno se možete naći u problemima ako nemate odgovarajuću dozvolu za lov.

NEZAKONITO UMIRANJE U GRADU  

U američkoj saveznoj državi Michigan je zabranjeno prodavati i kupovati motorna vozila nedjeljom. Ovaj zakon je uspostavljen 1953. godine zbog vjerskih razloga, a također se vjeruje da je to vrijeme bolje provesti u krugu obitelji i prijatelja. Montana također ima svoje neobične zakone, a jedan se tiče darivanja štakora. Nezakonito je uzgajati, prodavati ili darivati štakore osim u svrhu hranjena gmazova ili ptica. U Sjevernoj Karolini je ilegalno prodavati i konzumirati alkohol u prostoriji gdje se igra bingo.

U jednom malom francuskom gradiću Sarpourenx nije dopušteno umrijeti na području grada ako ta osoba nema kupljen grob na lokalnom groblju. Gradonačelnik je najavio kako će osobe koje prekrše ovaj zakon biti strogo kažnjene, no nije jasno kako će točno kazniti preminule osobe. U New Jerseyu su svi vozači dužni potrubiti vozilu koje pretječu. Prema zakonu, nužno je upozoriti vozača kojega se prestiže kako bi se smanjila opasnost od nesreća u prometu. U glavnome gradu Bolivije, La Pazu, udanim ženama je zabranjeno popiti više od jedne čaše vina u restoranu ili kafiću. Prema ovome zakonu, žene nakon jedne čaše vina imaju više šansi za flertovanje se nekime.

Podijeli

O autoru

Pozdrav, student sam 3. godine poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu. Od 2020. godine sudjelujem kao suradnik i novinar u sklopu vođenja profila društvenih mreža magazina „Manager“. Naši novinari i novinarke marljivo istražuju i pišu svoje članke dok je moja zadaća promovirati iste te zainteresirati čitatelje za tekstove s područja business-a, university-a te lounge-a koji čine naš magazin. Također volim pisati o raznim temama koje se tiču studentskog života i tehnologije. U slobodno vrijeme uživam u bavljenju sportom kao što je trčanje jer smatram da je fizička aktivnost vrlo važna za zdravlje. Smatram da u životu čovjek mora imati dovoljno velike ciljeve jer ako ga oni ne straše, to znači da su ti ciljevi premali.

Komentirajte