Nalazi li se Hrvatska u 21.st?

LinkedIn

Od kotača do prvog automobila. Od otkrića vatre do otkrića struje. Od pisma do mobilnog telefona. Prođe mnogo vremena, utjecaja i sitnih koraka od kad jedna osoba skupi hrabrost i prezentira svijetu nešto drugačije. Usporedivši zapadne države svijeta često se upitamo pitanje na koje teško možemo pronaći odgovor. Nalazi li se Hrvatska stvarno u 21. stoljeću i koliko se država trudi za napredak?

Svoje stručno mišljenje dao nam je izv. prof. dr. sc. Predrag Pale na Fakultetu elektronike i računalstva. Strategiju vođenja države uspoređuje s obitelji. Naglašava kako se svatko treba upitati kakav život želi za svoje dijete promatrajući riskantne gospodarske grane. Je li bolje osigurati prihod iz samo jedne grane ili je potrebno unaprijediti rad? Također je li prihvatljivo da ništa ne znamo sami napraviti?

Je li s pandemijom stigao znatan napredak u tehnologiji?

Smatra kako nije došlo do unapređenja tehnologije već kako nas je ovo stanje samo potjeralo da ju više koristimo. Osvrnuo se na „online život“.  Ističe kako se prije ideja za provođenje sastanka na daljinu smatrala apsurdna, a sada kao jedina opcija. „Preko 20 godina prakticiram sastanke i nastavu na daljinu. Mnogi su moj način rada smatrali krivim, a sada ga primjenjuju i dalje s okorjelim mišljenjem.“, napomenuo je profesor Predrag Pale te ga zabrinjava što se tradicija proglašava zakonom i ispravnom činjenicom.

„Preko 20 godina prakticiram sastanke i nastavu na daljinu. Mnogi su moj način rada smatrali krivim, a sada ga primjenjuju i dalje s okorjelim mišljenjem.“

Dodaje kako bi neke navike trebale ostati i nakon završetka krize. Pod time smatra kako obrazovni sadržaj treba biti dostupan online.  Ne izostavlja kako je i velika prednost minimizirana administracija, digitalni potpisi te online kupovina i sastanci. Uz to sve potrebno je investirati u video predavanja i lekcije, jer je loša nastava prije COVID-a ostala loša ili postala lošija i kad je preseljena online.

Inovacije

Izv. prof. dr. sc. Predrag Pale napomenuo je kako su naši stručnjaci u svijetu uspješni, a jedan od uzroka tome smatra to što su sami morali smišljati rješenja za koja su njihovi kolege u razvijenijim zemljama imali gotove uređaje ili tuđe usluge. Time postavlja dvojbu:  „Koliko treba put ‘utabati’, a koliko ljude navesti da stvaraju nove putove?“

„ U RH imamo izvrsnu komunikacijsku infrastrukturu, računalnu opremu i povoljne resurse. Dakle, dostupnost tehnologije nije primarni problem, već nepostojanje ‘poduzetničke klime. Pod time mislim na to da rad i stvaranje nisu postavljeni kao najviši ideal RH. Oni koji rade i stvaraju nisu cijenjeni kako bi trebali biti, a nisu čak ni poznati.“, objašnjava profesor Predrag Pale te ističe problem kako sustav administracije i potpore ne pruža podršku stvarateljima, već očekuje da će se sami izboriti.

„ U RH imamo izvrsnu komunikacijsku infrastrukturu, računalnu opremu i povoljne resurse. Dakle, dostupnost tehnologije nije primarni problem, već nepostojanje ‘poduzetničke klime’. Pod time mislim na to da rad i stvaranje nisu postavljeni kao najviši ideal RH. Oni koji rade i stvaraju nisu cijenjeni kako bi trebali biti, a nisu čak ni poznati.”

Naglašava kako put do uspjeha mora biti popraćen s ljudima koji ih podupiru. Kako dirigent nije zadužen za prijevoz ansambla, a atletičar da čisti atletsku stazu i da pritom izrađuje prepreke za trčanje. „Naše vođe ne shvaćaju da njihov osobni opstanak na dugu stazu ovisi o uspješnosti naših izumitelja i poduzetnika. Očekuju od najpotentniji ljudi zemlje da se bore za resurse umjesto da ih oni zatrpavaju resursima te tako da iz tih potencijala izvuku maksimum.“

Također ukazuje na problem kako se Hrvatska nije dovoljno pripremila za ulazak u EU te kako nije dovoljno pomogla gospodarstvu plasirati proizvode i usluge. „Pogrešno je reći da će konkurencija ojačati našu industriju, ako ta industrija nema iste uvjete kao i konkurencija.“, nadodaje profesor.

„Pogrešno je reći da će konkurencija ojačati našu industriju, ako ta industrija nema iste uvjete kao i konkurencija.“

„Tehnologija je pojačalo inteligencije i rada te pruža velike šanse inovativnim pojedincima. Neki pojedinci će uspjeti i u takvim uvjetima procvasti, no ono što je zemlji potrebno je da takvih bude što više. Čini se kako sada Hrvatska može opstati samo u kreativnim industrijama koju još dugo neće zamijeniti umjetna inteligencija.“

Podijeli

O autoru

Hej! Studentica sam 2. godine Poslovne ekonomije na EFZG-u. Novinarka sam Managera od listopada 2020. godine., a najviše volim pisati u Business i Lounge rubrici. Osim povremenog pisanja zadužena sam za financije. Svoje slobodno vrijeme volim provesti s obitelji i prijateljima te obožavam putovati. U životu se vodim filozofijom da je potrebno ponekad ubiti misli kako bi preživio.

Komentirajte