Trenutno stanje ekonomije SAD-a

LinkedIn

SAD je jedna od najvećih ekonomija svijeta koja ima značajan utjecaj na sva gospodarstva. Trenutno stanje u svijetu je i više nego zabrinjavajuće jer će zbog pandemije mnoge države snositi velike posljedice. Do sada je u SAD-u potvrđeno više od 400 tisuća slučaja koronavirusa zbog čega je SAD, kao i većina zemalja, bio prisiljen donijeti određene mjere koje su naštetile gospodarstvu.

Za početak, mnoga poduzeća su bila prisiljena prestati s radom, a za neke je to značio i kraj poslovanja. Posljedično je porasla nezaposlenosti te se tvrdi kako je u samo tjedan dana tri milijuna ljudi zatražilo naknadu za nezaposlene, što je ujedno i najviša razina ikad zabilježena. Članovi američke centralne banke predviđaju da se porast nezaposlenosti od 20 do 30 posto može očekivati i u narednim mjesecima.

Promatrajući stanje na burzi, burzovni su indeksi pali za više od sedam posto, što je njihov najveći dnevni pad još od financijske krize 2008. godine.  Dow Jones je pao približno dvije tisuće poena, odnosno 7,79 posto, zatim slijedi S&P koji je bilježio pad od 7,6 posto i Nasdaq indeks za 7,29 posto. Razlog je nesigurnost i strah investitora koji se boje recesije zbog velikog pada cijene nafte i širenja koronavirusa.

Koje se mjere poduzimaju?

Fed, američka centralna banka, je do sada drastično smanjila kamatne stope koje su se kretale u rasponu od nula do 0,25 posto te je poduprijela financijski sustav sa stotinu milijardi dolara kako bi poboljšala likvidnost. Također je zatraženo od Kongresa petsto milijardi dolara za gotovinske isplate poreznim obveznicima te pedeset milijardi dolara zajmova za pomoć zrakoplovnim kompanijama. Mala poduzeća bi trebala dobiti tristo milijardi dolara, a pogođeni gospodarski sektori 150 milijardi dolara kreditnih jamstava. 

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na trećoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam od ove godine urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme. Smatram da je u životu potrebno biti ambiciozan i postaviti visoke ciljeve, ali isto tako i pronaći vremena za sebe.

Komentirajte