Doprinos velikih poduzeća za borbu protiv Covida

LinkedIn

Zadnjih par tjedana život se sveo na par pojmova. Maska, rukavice, dezinfekcijsko sredstvo i online nastava. Nad svim tim pojmovima vreba antigenska ruka virusa. Spremamo se za kuhinju i veselimo se odlasku u dvorište. Nino Raspudić, novinar i kolumnist Večernjeg lista, sumirao je cijelu situaciju prenošenjem sad već legendarnog memea da je lijeno đubre iz 2019. godine postalo odgovorni građanin.
U tome svijetlu samoizolacije i manjka posla naše potrebe su postale skromnije pa je tako i naša potrošnja pala.
Zadnjih godina u Hrvatskoj potrošnja, unatoč intenzivnom iseljenju, raste. Prema takvome potrošačkom mentalitetu kompanije su strukturirale svoja poslovanja te uslijed novonastale pandemske situacije odlučile reagirati te doprinijeti borbi protiv koronavirusa.
U prvim redovima našli su se najpoznatiji poduzetnici i izvršni direktori: Tim Cook, Jack Ma, Elon Musk i Mark Zuckerberg.
Nakon njih slijede i Coca-cola, Microsoft, L’Oreal, Burger King, MasterCard te zaklada Melinde i Billa Gates-a, od ranije poznata po suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.
Nesebičnim davanjem medicinskih uređaja i opremene poput respiratora, zaštitnih maski i odijela te ulaganjem u istraživanja za pronalazak cjepiva, pomnije razumijevanje biologije virusa i njegovog ponašanja u ljudskom organizmu kao i njegovom širenju među stanovništvom.
Mnoge kompanije donirale su novac obiteljima u potrebi, poput Coca-cole koja je izdvojila 13.5 milijuna dolara neprofitnim organizacijama u Kanadi i Americi.
Svjetski tehnološki gigant CISCO izdvojio je 225 milijuna dolara kroz organizacije UN-a kao doprinos zdravstvenom sustavu i edukaciji.
Također se izdvaja skupina francuskih znanstvenika među kojima ima i zaposlenika kompanije Michelin koji trenutno rade na novoj maski „OCOV®“ koja će se moći koristiti do 100 nošenja te tako smanjiti potrošnju, rizik od manjka, masovnu proizvodnju te mnoge druge probleme koji su se očitovali kroz ovo pandemsko razdoblje. Prva serija tih maski prognozira izlazak na tržište već sljedeći tjedan po cijeni od 30€, a do svibnja se planira milijunska tjedna proizvodnja.

Michelin maska

Mnoštvo kompanija pokazalo je humanost unatoč obratnom popularnom uvjerenju. Naravno cilj te humanosti je profit pošto je zarada naglo pala, no doprinosi su značajni te nikako zanemarivi.

Svjetski ekonomski forum usmjeruje i potiče poduzeća na aktivni pristup u borbi protiv COVID-19 kroz hrabro i odlučno vodstvo te solidarnost.

Podijeli

O autoru

Zdravo! Studentica sam ekonomije te imam 20 godina. Novinarka sam Managera od 2020. godine. Pišem za sve kolumne, no najdraža mi je Business. Volim istraživati poslovne teme te gledati kako stvari utječu jedna na drugu. Osim što pišem za Manager bavim se i vlastitim pisanjem, glazbom, plesom te raznim sportovima. Najčudniji hobi koji sam imala je bilo rezbarenje knjiga. U životu se vodim filozofijom da je bolje sjediti u hladu nego stajati na suncu koja me ujedno i motivira na jednostavnije življenje.

Komentirajte