Modne kuće u borbi protiv koronavirusa

LinkedIn

S pojavom i brzim širenjem koronavirusa mnogi državni vrhovi apelirali su na odgovorno ponašanje građana te isticali važnost pranja ruku, dezinfekcije, socijalne distance i korištenja maski za lice. U valu panike koja je nastupila u svijetu iz trgovina nije samo ponestalo WC papira. Naime, mnoge ljekarne i trgovine ostale su bez maski i dezinfekcijskih sredstava. I dok su mnoge modne i kozmetičke kuće zatvorile svoja vrata, druge su pronašle način kako pomoći, ali i zadržati zaradu. Modne tvrtke poput H&M-a i Zare te luksuznih kuća poput Prade, Balenciage, Yves Saint Laurenta te Guccija odlučile su početi s proizvodnjom maski za lice kako bi doprinijele suzbijanju koronavirusa, a kozmetičke kuće L’oreal i konglomerat LVMH u prodaju će pustiti dezinfekcijske gelove za ruke.

Francuska multinacionalna korporacija i konglomerat, Kering koja posjeduje Balenciagu, Yves Saint Laurent i Gucci rekla je kako će modne kuće donirati tri milijuna medicinskih maski, kupljenih i uvezenih iz Kine, francuskom zdravstvenom sustavu kako bi se borili protiv virusa. Korporacija je već napravila sličnu kontribuciju u Kini te u nekoliko talijanskih bolnica. Spomenute modne kuće početi će sa samom proizvodnjom maski u svojim radionicama kada im nadležne vlasti u Italiji i Francuskoj to odobre.

Modni dizajner Christian Siriano također je odlučio pomoći izradom samih maski te okupio tim za šivanje koji radi od doma. Dizajner je za The Cut otkrio kako planira 100 maski na tjedan. Njujorški dizajner Kerby Jean-Raymond na svom Instagramu je objavio kako planira pretvoriti svoj ured u centar za donaciju maski i rukavica te kako će i sam odvojiti 5 000 dolara za kupnju zaliha.

I H&M-u je u planu proizvodnja te je njihov glasnogovornik potvrdio kako surađuju s EU kako bi utvrdili koji proizvodi su najpotrebniji. Zara je u međuvremenu rekla da surađuje sa svojim proizvodnim stručnjacima kako bi vidjela može li prebaciti dio svoje tekstilne proizvodnje na izradu zdravstvenih materijala.

LVMH koji posjeduje Louis Vuitton i Dior, bacio se i na proizvodnju hidroalkoholnih gelova koje će besplatno dati francuskim bolnicama. I L’oreal se priključio te je počeo koristiti svoje pogone za proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku i hidroalkoholnog gela te za pomoć u borbi protiv nestašice.

U vrijeme ove krize, kolektivni trud ovakvih konglomerata zasigurno je ohrabrujući, no prije  koraka proizvodnje sredstava koji su potrebni, treba naći pravi materijal kao i osigurati da će njihova mjesta za proizvodnju biti u skladu s propisima o čistoći.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam prve godine diplomskog studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Novinarka sam Managera od 2019. godine te sam bila urednica rubrike University, a ove godine sam preuzela ulogu glavne urednice. Osim što aktivno pišem, također volim filmove i književnost te snimanje i montiranje koje želim usavršiti. Izrada memeova mi također nije strana. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da uvijek treba izaći iz svoje comfort zone i pobijediti strahove te onom ​"fake it till you make it", a ono što me najviše pokreće su ljubav prema pisanju i prijatelji koji su mi podrška u svemu.

Komentirajte