Kvantna računala i enkripcija kriptovaluta

LinkedIn

Kvantno računalo je bilo kakav uređaj za računanje koji izravno koristi različite kvantnomehaničke fenomene, kao što su superpozicija i povezanost, kako bi obavile operacije nad podacima. Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, no problem je pitanje sigurnosti. Ta računala će biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko sekundi. Stoga postoji mogućnost da se svaka kriptovaluta nađe u opasnosti.

Napredak po pitanju kvantnog računalstva trebao bi se zbiti kroz narednih pet godina. Dakle, vrijeme je polako pronaći nove metode zaštite, koje će biti neprobojne ili teško probojne za ta napredna računala i sustave budućnosti.

Razlog za tako nešto leži u silnoj moći kvantnih računala. Inače, kvantna su računala različita od ostalih računala. Kod klasičnih računala postoje dva stanja – 0 ili 1. Kvantna računala mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove “qubits” i nitko do tima australskih znanstvenika to nisu uspjeli. Također, kod klasičnh računala podaci se mogu šifrirati u “gornjem” ili “donjem” smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što dodatno ubrzava procese.

Podijeli

O autoru

Hej! Trenutno sam na trećoj godini Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Novinarka sam Managera od 2019. te sam od ove godine urednica rubrike Lounge. Volim pisati o zbivanjima i svakodnevnim situacijama koje bi mogle interesirati naše čitatelje. Uživam istraživati teme koje nemaju dovoljno medijskog prostora, a odnose se na sve veću potrebu brige za okoliš te teme zabave, putovanja i mode. Osim što aktivno pišem, također se bavim tenisom od svoje 6.godine, volim zaigrati odbojku s prijateljima te se opuštati šetnjama u prirodi. Moj životni moto je da čovjek nije otok, moramo se uključivati u društvena zbivanja i stvarati bolje sutra.

Komentirajte