Prestanak podrške za Windows 7

LinkedIn

Počeci razvoja

Prva inačica Windowsa 7 izašla je 22. srpnja 2009. godine. Deset godina je prošlo otkako je Microsoft pružao softversku podršku te je konačno došlo vrijeme da se trenutni korisnici prebace na efikasniju i kvalitetniju verziju operativnog sustava, Windows 10, kojom će svi korisnici biti u toku s aktualnim trendovima i moći koristiti najnovije softvere.

Windows 7 pojavio se osam godina nakon dolaska Windowsa XP te je u počecima razvoja primio brojne kritike na račun drugačijeg sučelja. S vremenom su korisnici prepoznali njegovu kvalitetu i dobro korisničko iskustvo te je prihvaćen kao jedan od najboljih operativnih sustava koje je Windows ikada napravio. Windows 7 je nadmašio sve dotad neuspjele pokušaje poboljšanja te je bio neusporedivo bolji od nekvalitetne inačice, Windows Viste.

Sadašnji korisnici

Unatoč dolasku najnovijeg operativnog sustava, Windowsa 10, Windows 7 zadržao je svoje korisnike. Stranica NetMarketShare objavila je kako je sredinom 2019. zauzeo čak 35,38 posto tržišnog udjela operativnih sustava stolnih računala.

Windows 7 i dalje je dostupan za one korisnike koji još uvijek nisu spremni prijeći na nove Windowse, no s vremenom će njihova računala postati sve izloženija sigurnosnim rizicima i propustima te postati dobra meta hakerskih napada.

Prelazak na desetku

Datum završetka podrške za „sedmicu“ bio je 14. siječnja 2020. čime tehnička podrška i softverska ažuriranja usluge Windows Update prestaju biti dostupne, a time je ugrožena zaštita svih korisnika koji i dalje namjeravaju koristiti zastarjeli operativni sustav.

Proizvođači softvera također više neće podržavati zastarjelu verziju Windowsa, Google Chrome činit će to do sredine srpnja 2021. godine.

Microsoft kao rješenje za nadogradnju preporučuje kupnju novog računala s Windowsima 10 kako bi se maksimalno iskoristio najnoviji hardver, dok bi nadogradnja sa „sedmice“ mogla biti problematična s obzirom na nekompatibilnost hardvera i drivera ako se radi o računalima starijim od pet godina. Kupovina novih računala dugoročno će biti isplativa zbog mogućih čestih kvarova zastarjelih računala. Microsoft sugerira da se što prije prijeđe na noviji operativni sustav kako bi se izbjegle eventualne štete i rizici hakerskih napada te krađa podataka.

Podijeli

O autoru

Komentirajte