Povećan broj cyber napada

LinkedIn

Cyber napadi su pokušaji da se izmijene svojstva računala ili kako će se računalo ponašati preko nekih od nedopuštenih radnji koje se odvijaju preko interneta, odnosno sve dok je korisnik spojen na internet. Lani je u Hrvatskoj broj računalno-sigurnosnih incidenata porastao za 65 posto na 1129 prema CERT-u koji je zadužen za praćenje i čuvanje informacijske sigurnosti države, a djeluje putem CARNeta.

Najčešći tipovi incidenta tijekom 2019. godine bili su phishing URL, phishing i web defacement. Phishing je vrsta prijevare putem elektroničke pošte navodi primatelje da daju osobne podatke koje upisuju na lažne internetske stranice čija je poveznica dana u poruci. Phishing se može koristiti da se nekoj osobi ukrade novac ili nanese neka druga šteta. Početkom prošle godine obilježeni su napadi na starije osobe putem lažnih profila na Facebooku preko kojih se tražio novac.

Cyber napadi u poslovanju

Cyber napadi postali su najveća prijetnja poslovnom svijetu te je prema barometru rizika za 2020. čak 39% odgovora zabrinutih menadžera na tu temu. Posljednjih nekoliko godina kompanije su sve više osviještene o cyber napadima, ali i puno ovisnije o podatkovnim i informatičkim sustavima. Također rastu napadi ucjenjivačkim softverom zvanim ransomware i incident zavaravanja (spoofing) za koje slijede sudske kazne i sporovi zbog povrede privatnosti.

Računalno-sigurnosni incidenti mogu imati važan utjecaj na radnu učinkovitost, financijski rezultat i ugled među ključnim dionicama. Radi se o pitanjima konkurente prednosti i poslovne otpornosti u doba digitalizacije.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na trećoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam od ove godine urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme. Smatram da je u životu potrebno biti ambiciozan i postaviti visoke ciljeve, ali isto tako i pronaći vremena za sebe.

Komentirajte