Gdje otputovati tijekom jeseni?

LinkedIn
Nakon plaža, gužve i sunčanja, na red su došla mirnija jesenska putovanja. Europa nudi pregršt zanimljivih destinacija za posjetiti tijekom jeseni koje su prihvatljive za svačiji džep. Stoga, krenimo sa zanimljivim lokacijama.

Graz

Nakon Beča, drugi najveći grad u Austriji, Graz nudi mnogo zanimljivih atrakcija, od povijesnih do urbanih. Kunsthaus Graz ili kako su ga stanovnici nazivali Izvanzemaljac je Muzej moderne umjetnosti. Smješten među barokna izdanja što dodatno naglašava njegov neobičan izgled. Jedna od zanimljivih znamenitosti u Grazu je Murinsel (Otok na Muri). To je umjetni otok od čelika u obliku poluzatvorene školjke. U njemu se nalaze kafić, otvoreno kazalište i igralište. Najpoznatija atrakcija Graza je Uhrturm, gradski sat s tri zvona i karakterističnom drvenom galerijom. Sat se prvi put spominje u 13. stoljeću, a svoj sadašnji izgled je dobio u 16. stoljeću.

Izvor: Pexels, Uhrturm

Sarajevo

Glavni grad BiH i središte Balkana. Grad u kojem možete vidjeti i pravoslavnu i rimokatoličku crkvu te sinagogu i džamiju. Baščaršija je duša samog Sarajeva. Zanimljivo je da se jedva promijenila od svoje izgradnje u 15. stoljeću, a možete vidjeti uske kamene ulice, piti tursku kavu, čaj i upoznati se s tradicionalnim stvarima. Druga poznata znamenitost je Gazi Husrev – begova džamija, izgrađena 1532. godine i prva džamija u svijetu koja je dobila električno osvjetljenje 1898. godine. U džamiji se nalazi islamska knjižara, prostor za molitvu i grobnica Gazi Husrev-bega. Za cijeli pogled na grad, potrebno je otići na najvišu zgradu u Sarajevu, a to je Avaz Twist Tower. Ulaznica dođe 4 KM, što je negdje oko 16 kuna, a na vrhu možete uživati u kafiću s omiljenim napitkom.

Izvor: Unsplash, Baščaršija

Trst

Kada netko spomene Trst, sigurno se sjetite kako su vam roditelji pričali da su tamo kupovali odjeću. Vi ne morate kupovati odjeću, ali možete uživati u talijanskoj kuhinji  i znamenitostima. Najpoznatija tršćanska građevina je dvorac Miramare. Postavljen je iznad mora i okružen je prekrasnim parkom. Također su zanimljive i šetnice koje ga okružuju, gdje možete uživati u pogledu na grad i okolicu. Piazza dell’ Unita d’Italia je prekrasni gradski trg na kojem se nalaze Gradska vijećnica, Fontana četiri kontinenta, Palazzo del Governo – sjedište tršćanske prefekture. Sigurno smo da bi nam svima odgovarala kava na ovako prekrasnom trgu. Na strmom brdu iznad grada smjestio se dvorac San Giusto. Izgradili su ga još Mlečani, a posjetitelji ga najviše posjećuju zbog pogleda na grad i okolicu.

Izvor: Pexels, dvorac Miramare

Sofija

Glavni grad Bugarske, poznat po svojim prekrasnim građevinama. Hram sv. Aleksandra Nevskog je zasigurno jedna od njih. Kupole hrama su pozlaćene, a sagrađen je između 1904. i 1912. godine. U samom centru Sofije, nalazi se Orlov most. Naziv je dobio po četiri statue orlova na mostu koji su njegovi zaštitnici. Gradskim busom se može doći do udaha prirode, a to je planina i nacionalni par Vitoša. To je jedan od najstarijih parkova na Balkanu. U parku možete uživati u planinarenju ili jednostavno u svježem zraku.

Izvor: Unsplash, Hram Svetog Aleksandra Nevskog

Novi Sad

Kada se pronađete na Trgu Slobode, vidjet ćete rimokatoličku crkvu Imena Marijinog. Toranj je visok 72 metra sa satom koji gleda  na sve četiri strane grada. Jedan od najpoznatijih simbola Novog Sada je Petrovaradinska tvrđava koja pruža prekrasan pogled na grad. Na samoj tvrđavi možete posjetiti muzej, podzemne vojne galerije, planetarijum i važnu znamenitost – Toranj sa satom. Toranj još nazivaju i Pijani sat, a zanimljiv je po tome što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Za malo svježine posjetite Dunavski park koji je ujedno i spomenik prirode. U njemu možete vidjeti biste pjesnika i 750 parkoviskih stabala.

Izvor: Unsplash, Pijani sat

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manageru sam se pridružila ove godine. Kada nisam zatrpana skriptama, seminarima, prikazima, prezentacijama i svim blagodatima studiranja, gledam serije i filmove. Najdraža serija mi je Prijatelji, a za film se ne mogu odlučiti, it's like Sophie's choice...Kada pak trebam uzeti predah od filmova i serija, tada upalim glazbu i opustim se uz dobre stare hitove. Smatram da je kroz život potrebno imati dobar smisao za humor, jer će ti biti lakše u životu.

Comments are closed.