Najstrašniji praznik

LinkedIn
Za samo par dana obilježit ćemo najstrašniji praznik – Noć vještica ili Halloween. Noć vještica je mnogima omiljen praznik iz bezbroj razloga; kreativni kostimi i šminka, strašne (ali estetične) dekoracije i jedinstven ugođaj ovog zabavnog praznika. Izlasci na taj praznik znaju biti među najluđima u godini, a obilježavali smo ga i kao djeca, ali na manje lude načine. Slavili ga mi u klubu, kućnom partyu ili gledajući horor filmove- Noć vještica je svima drag praznik, a mi vam donosimo njegovu kratku povijest.

KELTI, NARANČASTA, CRNA I PRVI KOSTIMI

Kelti su prvi slavili Noć vještica još prije 2,000 godina! Festival Samhain slavio se 1. studenog, a njime su obilježavali kraj ljeta i novu godinu. Zbog oštrih hladnoća, Kelti su zimu povezivali sa smrću. U to vrijeme narančasta i crna postale su prepoznatljive boje Halloweena jer u keltskoj kulturi narančasta boja simbolizira jesen, a crna smrt. Vjerovali su da se dan prije Samhaina duhovi vraćaju na zemlju jer se granice dvaju svjetova zamućuju.

Keltski svećenici koristili su tu priliku za proricanje budućnosti, a Kelti su pridonosili žrtve na lomaču u kostimima životinja. Festival je trajao tri dana i tri noći. Ne slaviti sa svojom zajednicom izazivalo je tešku kaznu od bogova, a nasilno ponašanje tijekom festivala kažnjavalo se smrću. Ipak, festival nije omiljen samo radi vjerskih razloga. Povijesni zapisi spominju šestodnevno konzumiranje alkohola tijekom i nakon festivala, a najviše su uživali u pivu i medovini.

MALO KASNIJE…

Nakon što su Rimljani osvojili keltski prostor došlo je do spajanja tradicija. Rimljani su u kratkom vremenskom odmaku slavili dan mrtvih i božicu voća i stabala, Pomenu čiji je simbol bila jabuka. To je jedan od razloga zašto su deserti od jabuka popularni na Halloween menijima. U kasnijem srednjem vijeku kreće tradicija urezivanja bundeva, odnosno repa u prvim danima tradicije. Jedan od zanimljivijih običaja tog razdoblja su  tzv. “Dumb supper” prilikom kojih bi duhovi predaka posjetili svoju obitelj. Odrasli bi im kuhali večeru, a djeca zabavljala predstavama. Noću bi ostavili prozore otvorene kako bi se duhovi vratili i pojeli deserte koje su im pripremili.

Širenjem kršćanstva i proglašenjem blagdana Svih svetih tradicije su se još jednom spojile. Kršćanski blagdan slavio se gotovo isto kao keltski. Amerikanci na području Nove Engleske slavili su ga nakon berbi, pričajući priče o duhovima, ali praznik nije zaživio sve do masovnog doseljenja Iraca u 19. stoljeću. Njihovim dolaskom uvrježuje se običaj „trick-or-treat“ po uzoru na običaj u Irskoj i Škotskoj gdje su djeca morala izvesti trik kako bi dobili slatkiše.

Izvor: Pexels

KREĆE ZABAVA

Lude 20-e, razdoblje popularno po ludim tulumima, etablirale su Noć vještica kao sekularan praznik u kojem uglavnom uživaju mladi. U to doba stvorile su se nove Halloween tradicije. Večer podvala, kako su tada kolokvijalno zvali praznik, neki su shvatili doslovno i pravili takav kaos da je policija jednim navratom zabranila maskiranje lica. Kostimi se mijenjaju izumom televizije i homogenizacijom kulture koja je time nastala. Malim Amerikancima više nije bilo bitno biti strašan, već su najpopularniji kostimi među djecom bili Petar Pan, Snjeguljica i Paško Patak. Strašni kostimi ipak su se vratili 1970-ih pomoću Halloween filmova.

Halloween je danas jedan od najpopularnijih praznika. U SAD-u se jedino za Božić potroši više novaca za slavlje. Na području Europe, Irska je „glavni“ partijaner. Tradicija blagdana ipak dolazi upravo od njih stoga nije čudno da se diljem Irske ludo slavi. Za ljubitelje tuluma tamo će se naći velike i raskošne zabave uključujući gradske parade. Dublin organizira najveću europsku paradu povodom Halloweena, obogaćenu kreativnim i jezivim maskama te paradnim balonima, živom glazbom i vatrometom. Oni koji vole Noć vještica jer su ljubitelji horora mogu posjetiti znamenitosti – dvorce, gotičke ruševine, kuće- koje opsjedaju duhovi, demoni i vještice.

 

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam politologije na Fakultetu političkih znanosti. U HSA sam od 2019. godine, a ove godine pridružila sam se Manageru!

Comments are closed.