Mogu li milijarderi spriječiti glad u svijetu?

LinkedIn

Musk, Bezos, Gates, Zuckerberg… sve su to imena koja često viđamo u medijima. Poznato je da raspolažu ogromnim sredstvima te su jedni od najbogatijih ljudi na svijetu. Imali smo priliku vidjeti kako je Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara.

Nakon što je Elon Musk potrošio ogromnu svotu na Twitter, povlače se razna pitanja. Kako netko može raspolagati tolikom količinom novca, a s druge strane imamo ljude koji umiru od gladi? Sve ovo nas je prisjetilo na situaciju kada je UN dao prijedlog Musku.

Dva posto Muskova bogatstva riješilo bi problem gladi u svijetu

Šef UN-a obratio se Elonu i rekao mu kako bi samo dva posto njegovog bogatstva moglo spriječiti glad u svijetu. Sve je to uslijedilo kada se saznalo kako Musk dnevno zarađuje 36 milijardi dolara, na čemu mu je UN-ov šef htio čestitati, uz komentar kako bi sa šestinom dnevne zarade mogao spasiti nečiji život.

Ubrzo nakon toga uslijedio je i odgovor Muska.

Elon Musk Twitter

Screenshot Twittera

Elon je zatražio da mu se detaljno objasni na koji točno način bi njegovih šest milijardi dolara riješilo problem gladi u svijetu te je dodao kako će onda prodati Tesline dionice odmah i donirati novac.

Elon Musk Twitter

Screenshot Twittera

Nakon toga je još dodao kako želi da sve transakcije budu javne kako bi svi mogli vidjeti u što je uložen novac.

UN predlaže detaljniji plan za rješavanje problema

David Beasley je tada htio razriješiti neke nedoumice. Naveo je kako 6 milijardi dolara neće zaustaviti glad u svijetu, ali će spasiti 42 milijuna ljudi. Potom je naveo i UN-ov plan za rješavanje problema od 6,6 milijardi dolara Elonu Musku. U planu je pojašnjeno kako će se 3,5 milijardi dolara potrošiti na kupnju i distribuciju obroka, a dvije milijarde na davanje gotovine i vaučera za hranu. Kako bi se osiguralo da pomoć dođe do najranjivijih, potrebno bi bilo 700 milijuna dolara za upravljanje novim programima koji su prilagođeni uvjetima u zemljama. Preostaje još 400 milijuna dolara koje bi potrošili na administrativne troškove, računovodstvo i koordinaciju opskrbnog lanca.

Jesu li spremni na donaciju?

Ni Musk, ni Bezos nisu odmah reagirali na izneseni plan. Bezos, kojemu je također bila upućena poruka, se fokusirao na druge donacije. S druge strane od Muska nismo čuli ništa. Međutim, ranije ove godine Musk je donirao 6 milijardi dolara. Situacija nije bila komentirana s niti jedne strane, ali su mnogi pretpostavili kako bi mogla biti vezana uz cijelu raspravu o sprječavanju gladi u svijetu.

Dolazimo do zaključka kako jedan čovjek možda ipak ne može spriječiti glad u svijetu, ali može spasiti milijune ljudi. Za to bi bilo potrebno izdvojiti njima malu svotu novca, ako uzmemo u obzir ukupne prihode. Milijarderi zasigurno imaju ogroman potencijal u stvaranju boljeg svijeta u kojemu će se pomoći mnogim gladnim ljudima ili onima koji nemaju krov nad glavom. Pitanje je prioriteta i njihovih želja. Na kraju dana to je njihov novac i nitko im ne može narediti na što da ga potroše, iako je jasno što bi bilo ispravno učiniti.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na petoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam dvije godine bila urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme.

Komentirajte