Kako se nositi s padom kolokvija

LinkedIn

Nitko ne voli onaj osjećaj kada u tablici s rezultatima kolokvija pronađemo svoj JMBAG i vidimo da smo pali. Grizemo se i u glavi planiramo učenje za rokove. Ipak, ne treba se nikako obeshrabriti, a evo i zašto.

Ima rokova

Ono što najčešće čujemo od kolega koji nas tješe nakon što padnemo je upravo ta rečenica. Koliko god ona česta bila, istinita je. Većina fakulteta nudi barem četiri pokušaja za polaganje kolegija. Također, mnogi studenti odaberu preskočiti poneki kolokvij kako bi se lakše fokusirali na učenje pojedinog predmeta.

Ne može se sve proći iz prve

Kolege perfekcionisti nastoje položiti sve predmete preko kolokvija, no ponekad to zaista nije moguće. Ako se u istom tjednu pišu četiri kolokvija, zaista ih vrlo mali broj studenata uspije sve proći, a kamoli dobiti i dobru ocjenu. Nitko nije savršen 100% vremena.

Studiranje ne traje uvijek pet godina

Prosjek duljine studiranja u Hrvatskoj iznosi sedam i pol godina. Zanimljivo je da se u tome ne razlikujemo pretjerano od ostalih zemalja Europske unije. Dakle, nema sramote. Čak i ako produžite godinu-dvije, i dalje možete reći da ste bolji od prosjeka.

Zaista ćete naučiti bolje

Gradivo na fakultetu nije lagano i zahtjeva više truda nego učenje za srednju školu. Nakon online nastave potrebno je malo vremena priviknuti se na ispite i kolokvije uživo. Nepoloženi predmet zaista hoćete naučiti bolje za ispit, koliko god sumnjali u to.

Podijeli

O autoru

Bok, zovem se Dora i teški sam introvert kojem je mnogo draže ovako se predstaviti nego ustati i s punom dvoranom podijeliti tri zanimljive stvari o sebi. Ovdje ću reći da kad odrastem želim biti pisac, isprobavati fine restorane i nabaviti ogromnog psa. Odnekud se mora početi pa ja počinjem od Managera. :)

Komentirajte