Novi sport na pomolu

LinkedIn

Opće je poznato da su Hrvati veliki zaljubljenici u sport i sve vezano uz njega, stoga nas niti malo ne čudi činjenica da se među njima rađaju ideje i za osmišljavanje potpuno novih sportova. Jedna od takvih priča pronašla se i na našem zagrebačkom Sveučilištu, točnije na Fakultetu političkih znanosti. Student Mate Bašić započeo je projekt osnivanja timske igre Bjot s težnjom ka stvaranju nečeg dosad neviđenog.

IDEJA OSNUTKA BJOTA

Još tijekom Matinog osnovnoškolskog obrazovanja nastale su skice o tome kako će se igrati ova igra, koliko će igrača imati, koja će se pravila slijediti, na kakvom će se terenu igrati i slično. Sve svoje ideje je pomno zapisivao, tijekom godina razvijao i čekao pravi trenutak kada će ih plasirati van. Trenutak se dogodio kada je upisao fakultet i svoju ideju podijelio s cimerima i prijateljima koji su se zainteresirali i pomogli mu u razvijanju daljnje strategije. Samo ime je došlo od hrvatskog zavičajnog izraza škambjotno.

BJOT UDRUŽENJE

Početkom 2020. godine, Mate je s prijateljima osnovao Bjot udruženje kojemu se pridružilo osamdesetak osoba i time im pružilo podršku. Osmislili su pravilnik, kristaliziraju i razrađuju projekt te se promoviraju na društvenim mrežama kako bi ih što više ljudi vidjelo. Što se same igre tiče, opisuju ju kao spoj rukometa, košarke i ragbija. Riječ je o aktivnoj igri u kojoj je kontakt dozvoljen, a poen je osvojen tek kada prvi suigrač doda drugome loptu cepelin pasom (element iz rukometa), uz uvjet doskoka u deseterac. Lopta se ubacuje u obruče, a najviši vrijedi pet bodova, srednji tri boda, a najniži se boduje s dva. Ako se zabije za dva ili tri boda, ponovno imaju napad, a ako se zabije za pet bodova, lopta ide u ruke protivnika. Igra se na travnatoj površini stoga zahtijeva donekle suho vrijeme pa su najaktivniji u proljeće i jesen.

NAPREDAK

Od ove akademske godine, bjot je uvršten kao mogućnost polaganja kolegija Tjelesne i zdravstvene kulture na FPZG-u što im je dalo veliki vjetar u leđa. Planiraju taj pothvat napraviti i na drugim fakultetima.

Preostaje im nastaviti s okupljanjem novih igrača, nastaviti s radom na samoj igri i jačati unutarnju uređenost Udruženja. Nadaju se da će s vremenom doći do novih uspjeha u vidu prvih utakmica, prvih igrača, ali i priznavanja bjota kao pravog sporta.

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte