Prodaja akademskih radova – intelektualne usluge?

LinkedIn

Nije nepoznato da se u akademskoj zajednici seminarski, završni i diplomski radovi nerijetko kupuju. U teoriji, pisanje akademskih radova umjesto nekog, nije kažnjivo, no koliko je etično? 

U mnogim Facebook studentskim grupama može se pronaći ponuda za pisanje akademskog rada, a cijene se uglavnom dogovaraju privatno. Koliko je ova vrsta poslovanja daleko došla, dokazuje i činjenica da u Hrvatskoj postoji registrirana tvrtka koja se bavi izradom akademskih radova. Prije nekoliko godina, tvrtka Qwerty d.o.o. bila je registrirana čak i u Student servisu te su putem istog zapošljavali studente. Cijena ovisi o opsegu i zahtjevnosti rada, a prilagođavaju se uvjetima koje postavlja fakultet ili škola. Društvo Qwerty, svoje su usluge nudili putem Facebook stranice Tajni pisac, a trenutno kroz stranicu Seminarski radovi. Opći uvjeti poslovanja određeni su pravilnikom od 10 članaka.

“Javite se meni i riješite se muke”

Naravno, tvrtka Qwerty d.o.o. nije jedina koja nudi ovakvu vrstu usluga, već je prodaja akademskih radova popularna i među studentima i mladima. Netko tko voli pisati ili ima višak slobodnog vremena, vidi ovo kao lak način zarade. Iako kupljen rad nije plagijat, već je samo plaćen, o etičnosti ovog djela dalo bi se raspravljati. Većina objava odnosi se na ponudu vlastitih usluga pisanja, no nije nedostajalo ni onih gdje netko traži pomoć.

Screenshot: Facebook

Screenshot: Facebook

S obzirom na to da je prisutna godinama, vjerujemo da ova vrsta businessa neće tako brzo propasti. Lijenost, manjak slobodnog vremena ili nešto treće, ono je što ovu javnu tajnu o pisanju radova i dalje drži uspješnom.

Podijeli

O autoru

Hej! Timu Manager pridružila sam se 2021. godine. Studentica sam diplomskog studija novinarstva na FPZG-u, a prvostupnica komunikologije i sociologije. Volim pisati o aktualnim temama za mlade, a posebno o modi ili glazbi.

Komentirajte