Bitcoin Revival – Budućnost kriptovaluta u 2024.

LinkedIn
Nedavni skok Bitcoina zaokupio je pozornost ulagača diljem svijeta, bilo malih ili velikih, a ova kriptovaluta valuta je na dan pisanja ovog članka, dosegla svoj vrhunac svih vremena od preko 69.000 dolara (na dan objave 71.000).

Na ovim ciframa, procjena Bitcoina označava izvanredan napredak u odnosu na njegovu cijenu od 44.000 dolara na početku ove godine, što izaziva daljnje rasprave o budućnosti kriptovaluta i blockchain tehnologije u 2024. godini.

ETF odobrenje

Jedan značajan katalizator koji pokreće uspon Bitcoina je sve veća potražnja za spot Bitcoin fondovima kojima se trenutno trguje.  ETF-ovi (Exchange-Traded Funds) su investicijski fondovi koji se mogu kupovati i prodavati na burzi kao dionice. Oni pružaju investitorima diversifikaciju, likvidnost i transparentnost po relativno niskim troškovima upravljanja.

Ovi su ETF-ovi ulagačima pružili manje rizičan put za sudjelovanje na samom tržištu kriptovaluta, a time su privukli značajna ulaganja u ukupnom iznosu od 7,35 milijardi dolara u 11 različitih fondova od odobrenja spot Bitcoin ETF-ova u siječnju ove godine.

Izvor: CoinMarketCap

Odobrenje spot Bitcoin ETF-ova predstavlja značajnu prekretnicu u integraciji kriptovaluta u tradicionalna financijska tržišta. Institucionalni ulagači, uključujući industrijske divove kao što su BlackRock i Fidelity Investments, sada nude spot Bitcoin ETF-ove, odražavajući sve veće prihvaćanje i prepoznavanje digitalne imovine kao moguće opcije ulaganja.

Oživljavanje Bitcoina

Sama slika Bitcoina kao imovine za proširenje portfelja pridonijela je njegovoj privlačnosti među ulagačima. Za razliku od tradicionalnih ulaganja, decentralizirana priroda Bitcoina nudi zaštitu od ekonomskih neizvjesnosti i pritisaka inflacije, što ga čini atraktivnom alternativom za ulaganje.

Ponovno oživljavanje Bitcoina 2023. potaknuli su različiti čimbenici, uključujući iščekivanje mnogobrojnih regulatornih odobrenja. Međutim, usprkos svom novostečenom usponu, Bitcoin je i dalje poprilično promjenjiv, odnosno volatilan, kao što ističu mnogi ulagači.

Izvor: istock.com

Gledajući unaprijed u 2024., sami krajolik kriptovaluta spreman je za daljnji razvoj i inovacije. Očekuje se da će se široka primjena blockchain tehnologije u svim industrijama ubrzati, potaknuti učinkovitost i transparentnost u različitim sektorima, uključujući sektor lanca opskrbe, zdravstva, pa tako i financija.

Regulatorne reforme

Štoviše, sve veće prihvaćanje digitalnih valuta od strane vlada i financijskih institucija moglo bi otvoriti put širim regulatornim okvirima, i time potaknuti povjerenje ulagača i stabilnost tržišta. Pretpostavlja se da će dalje inicijative za poboljšanje sigurnosti i rješavanje problema u vezi s pranjem novca i nezakonitim aktivnostima oblikovati regulatorni krajolik koji okružuje kriptovalute.

Izvor: tradingview.com

Uz Bitcoin, druge kriptovalute također su spremne za rast i razvoj u 2024. Osim Bitcoina, alternativne kriptovalute kao Ethereum, Ripple i Cardano, nastavljaju dobivati na snazi, nudeći nove slučajeve upotrebe izvan financijskih transakcija.

Summa Summarum

Kako kripto industrija sazrijeva, ulagači trebaju biti oprezni i marljivi prilikom kretanja tržištem. Dok je ponovno oživljavanje Bitcoina dokaz njegove otpornosti i trajne privlačnosti, njegova promjenjivost, na kraju krajeva, ostaje stalni faktor rizika koji ulagači moraju uzeti u obzir.

Uspon Bitcoina na najvišu moguću vrijednost svih vremena i odobrenje Bitcoin ETF-ova signaliziraju novu eru prihvaćanja i usvajanja digitalne imovine. Dok krećemo na daljnje istraživanje kriptovaluta u 2024., sjecište kriptovaluta i blockchain tehnologije obećava uzbudljive prilike i izazove, oblikujući budućnost financija i inovacija na globalnoj razini.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Trenutno sam na drugoj godini studija menadžmenta i pišem za Manager o raznim temama, u svakoj kategoriji ponešto. U slobodno vrijeme me se može naći po kavama od Straduna do Tkalče.

Comments are closed.