Što je Genius? – Intervju s Majom Menićanin

LinkedIn

Maja Menićanin iz InterCapital Asset Management d.o.o. pojasnila nam je što je njihova nova aplikacija Genius te otkrila kako doprinose financijskoj pismenosti.

MANAGER MAGAZINE: Za početak, predstavite nam InterCapital Asset Management d.o.o. i pojasnite čime se bavi.

InterCapital Asset Management (ICAM) je vodeće neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, osnovano 2004. godine koje upravlja s preko 3 milijarde kuna imovine. Dio je InterCapital grupe kao vodećeg nebankovnog financijskog posrednika u jugoistočnoj Europi. ICAM upravlja širokom paletom fondova namijenjenim kako pojedincima, tako i većim institucionalnim investitorima, tj. kompanijama.

Tijekom godina svoju prepoznatljivost smo gradili ostvarivanjem dugoročno održivih prinosa u kategorijama obvezničkih, konzervativno balansiranih, balansiranih te dioničkih fondova. Tijekom 2020. godine, ICAM je svoju inovativnost potvrdio lansiranjem prvih ETF-ova u Hrvatskoj te uvođenjem ESG praksi u svoje poslovanje.

Cilj kompanije i njenih djelatnika je ostvariti kontinuiran i održiv rast financijske imovine svojih klijenata tražeći najbolje investicijske prilike u zemlji i svijetu. Kao potvrdu svoje izvrsnosti, ICAM je četiri godine zaredom od 2017. do 2020. godine osvojio nagradu za Best Asset Managera u Hrvatskoj od EMEA Finance, te Euromoney Best Asset Manager u Hrvatskoj za 2017. i 2020, a u svom portfelju ima i 33 stručne nagrade.

Tijekom 2020 i 2021, unutar vlastitog in-house razvojnog inkubatora, intenzivno smo radili na približavanju svijeta investiranja potrošačima koje zanima dugoročno, višegodišnje ulaganje te žele ostvarivati stabilne prinose unatoč povremeno volatilnim tržišnim kretanjima. Rezultat toga je naša Genius robo advisory aplikacija.

Osim upravljanja imovinom, InterCapital grupa pruža brokerske usluge, usluge skrbništva nad vrijednosnim papirima te usluge investicijskog bankarstva. Pritom klijenti imaju pristup svim relevantnim financijskim tržištima globalno.

MANAGER MAGAZINE: Što je Genius i po čemu je jedinstven?

Genius by InterCapital je mobilna aplikacija koja korisnicima omogućuje jednostavan ulazak u svijet investiranja i ulaganja. Pruža uslugu automatskog ulaganja bez naknada, kreira personaliziran financijski plan – bez potrebe za stručnim predznanjem, praćenjem tržišta, jednostavno i s manjim iznosima. Genius je namijenjen svima, od onih koji se dosad s investiranjem nisu susreli, do stručnjaka koji žele jednostavnije ulagati. Na početku se potrebno registrirati, odgovoriti na pitanja iz upitnika i proći postupak identifikacije. Proces onboardinga traje oko 15 minuta. Iz dobivenih podataka aplikacija kreira financijski profil za svakog korisnika te njegovu individualnu toleranciju rizika prema kojoj će nastati personalizirani portfelj. Nakon početne uplate Genius algoritam za klijenta kreira optimalan investicijski portfelj s prikladnom razinom rizika, a sve nadgleda stručni tim upravitelja fondova i analitičara
Genius za klijenta ulaže u kombinaciju najboljih domaćih i međunarodnih fondova.

Genius je:
• Easy to use fintech proizvod, besplatan,namijenjen je baš svakom pojedincu tko se želi (početi) brinuti dugoročno o svojim financijama ili financijama svoje obitelji.
• Minimalno početno ulaganje je 500 HRK (70 EUR), sljedeća su bez limita
Za izračun sastava optimalnog portfelja koristimo postavke moderne teorije portfelja: povijesne prinose klasa imovine i razine rizika koje nose, te ujedno kalkuliramo i njihovu korelaciju. Dakle, osim prinosa fondova i njihovih razina rizika pratimo i kako su ti odnosi međusobno povezani.
Genius aplikacija dobivene podatke kombinira s klijentovom tolerancijom rizika, uloženim sredstvima i trajanjem investicije, pa za njega kreira kombinaciju fondova s najboljim povratom na ulaganje. Takvom optimizacijom Genius uvijek radi u smjeru maksimizacije prinosa uz poštivanje osobne tolerancije rizika korisnika.

MANAGER MAGAZINE: Kako doprinosite financijskoj pismenosti?

Financijska pismenost je ključna kategorija koja nam omogućava planiranje svoje financijske budućnosti, koja je neizostavna u vašem životu bilo da ste umjetnik, poduzetnik ili npr. student. Nažalost danas u Hrvatskoj financijska pismenost nije promovirana na adekvatan način, a redovne obrazovne ustanove u svom kurikulumu gotovo da je i ne spominju. Mi svakodnevno donosimo neke investicijske odluke, od onih banalnih, planiranja mjesečne potrošnje do onih zahtjevnijih: podizanja dugoročnih kredita, raspodjela viška ušteđevine i slično. Čak i nedonošenje investicijske odluke je investicijska odluka.

Sve više kao društvo brinemo o svom zdravlju, izgledu i vrijeme je da se počne svatko brinuti i za svoje financije te da gradimo zajedno kulturu investiranja. Za to je potrebno je praktično i osnovno razumijevanje osnovnih financijskih pojmova.

Mi na tome aktivno radimo tako da kontinuiramo educiramo građane putem svih dostupnih kanala. To su redovni blogovi na našim web stranicama, društvene mreže, davanje pregleda i godišnji outlook tržišta. Redovni komentari fond i portfolio managera, newsletteri, edukativni video materijali koje objavljujemo na našem You tube kanalu InterCapital Asset Management. Kao najnovije, u sklopu projekta Genius radimo male radionice kreirane za manje grupe koje održavamo live, a zbog trenutne situacije one se održavaju online. Format nazivamo Genius Caffe i uz standardna pojašnjenja same usluge nudimo odgovore na pitanja o investiranju koja ste oduvijek željeli pitati a niste se usudili.

MANAGER MAGAZINE: I za kraj, sigurno će zanimati sve studente, imate li otvorenih pozicija za prakse ili studentske poslove?

Mi aktivno surađujemo s hrvatskim fakultetima i rado primamo studente na praksu. Većina naših djelatnika su mladi ljudi kojima rado pružamo šansu da se dokažu u poslovnom svijetu. Najmlađa članica Genius tima je Magdalena koja je kod nas bila na praksi na ljeto 2021. i ostavila dojam, te smo joj ponudili da se pridruži našem timu s početkom 2022 godine.

Osim spomenutog rado, surađujemo sa studentskim organizacijama poput HSA kroz suradnju na projektima te kao gosti predavači na teme u kojima imamo ekspertizu.

Podijeli

O autoru

Komentirajte