Što nas ove godine čeka na Euroviziji?

LinkedIn

Screenshoot: Youtube

Malo manje od tri mjeseca nas dijeli od 66. izdanja Eurovizije. Prošle godine je pobijedio talijanski rock bend Maneskin, stoga se natjecanje održava u Torinu. Ove godine voditelji će biti pjevačica Laura Pausini, pjevač Mika i televizijski voditelj Alessandro Cattelan. Natjecanje će se odvijati od 10. do 14. svibnja. Što nam predstavnici donose ove godine, provjerite u nastavku.

Italija

Italiju će ove godine predstavljati Mahmood i Blanco s pjesmom Brividi. Dok slušate pjesmu stvarno se naježite se, što u prijevodu znači sam naslov pjesme. Mahmoodu je ovo drugi put da predstavlja Italiju na Euroviziji. Godine 2019. nastupao je s pjesmom Soldi u Tel Avivu, gdje je završio na drugom mjestu. Dva pjevača imaju odličnu kemiju, te su mnogima favoriti.

Izrael

U Torinu će ove godine Izrael predstaviti Michael Ben-David s pjesmom I.M. Michael ima 25 godina i otvoreno je pričao o problemima koje je proživljavao kao dijete: bio je žrtva vršnjačkog nasilja jer je pjevao visokim glasom, te ga je majka teško prihvaćala kad je rekao da je gay. Stoga ne iznenađuje da je njegova pjesma I.M prikladna tematska himna samoprihvaćanja.

Španjolska  

Chanel s pjesmom SloMo predstavlja Španjolsku na Euroviziji. Chanel je pjevačica, plesačica i ponekad  glumica. SloMo je pjesma čiji taktovi vas tjeraju na ples, a to ne iznenađuje jer su na pjesmi radili stručnjaci koji iza sebe imaju iskustvo rada s Madonnom, Britney Spears, Rickyjem Martinom i mnogim drugima.

Sjeverna Makedonija

Ove godine Makedoniju će predstaviti mlada pjevačica Andrea Koevska s pjesmom Circles. U napetom glasovanju, koje je završilo s izjednačavanjem na vrhu, konačnu odluku je imao međunarodni žiri. Drugo mjesto s nešto većim glasovima publike osvojio je Viktor Apostolovski s pjesmom Superman.

Irska

Zemlju s rekordnim pobjedama na Euroviziji će ove godine predstavljati Brooke s pjesmom That’s rich. Brooke Scullion je stekla slavu kao finalist Voicea. Ovo je bilo prvi put od 2015. godine  da su Irci mogli odlučivati tko će ih predstavljati na Euroviziji.

Austrija

LUM!X i Pia Maria s pjesmom Halo predstavljaju Austriju u Torinu. LUM!X ima svega 19 godina, a njegova kolegica Pia Maria 18, što će ih vjerojatno činiti najmlađim kandidatima na natjecanju. Pjesmu Halo ćemo premijerno moći čuti u ožujku, a navodno se radi o dance pjesmi.

Ukrajina

Alina Pash će predstavljati Ukrajinu ove godine na Euroviziji s pjesmom Тіні забутих предків što u prijevodu znači Shadows of forgotten Ancestors (Sjene zaboravljenih predaka). Pjesma je već jedna od favorita za pobjedu. Ukrajina će nastupiti u prvom dijelu prvog polufinala, pa ćemo vidjeti hoće li zadržati titulu jedine zemlje sa stopostotnim prolaskom u finale.

Litva

Monika Liu jedna od najpoznatijih litavskih pjevačica osvojila je prvo mjesto kod publike i žirija s pjesmom Sentimentai. Monika je prvi litavski izvođač koji će izvesti pjesmu u potpunosti na litavskom jeziku još od 1994. godine.

Estonija

Estonija će poslati mladog pjevača Stefana s pjesmom Hope, a nastupat će u drugom dijelu drugog polufinala 12. svibnja.

Latvija

Citi zēni će predstavljati Latviju ove godine u Italiji s pjesmom Eat Your Salad. Citi zēni je pop band, koji se sastoji od šest članova, osnovani su 2020. godine, te od žanrova znaju kombinirati pop, hip hop i rap.

Moldavija

Moldavija ove godine šalje Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov.  Zdob şi Zdub je ovo treći put da se natječu na Eurosongu, prvotno 2005 godine, a zatim 2011. godine. Godine 2005. Moldavija se prvi put natjecala, te su završili na petom mjestu. Grupa je osnovana 1994. godine, a sada im se pridružuju dva folk glazbenika s pjesmom Trenulețul.

Crna Gora

Nakon stanke, Crna Gora šalje Vladanu Vučinić s pjesmom Breathe koja će uskoro izaći. Autor pjesme je dobro poznat Darko Dimitrov, kojem je ovo 12. pjesma koju je skladao za Euroviziju, među kojima je i prošlogodišnja Loco Loco grupe Hurricane.

Albanija

Ronela Hajati će predstavljati Albaniju s pjesmom Sekret. Ronela je poznata po mnogim natjecanjima i festivalima. Pjevanjem i plesanjem se počela baviti već kao dijete, te je odlučila nastaviti graditi karijeru u glazbi.

Bugarska

Bugarsku će predstavljati Intelligent Music project s pjesmom Intention. Oni u rock skupina, te za njih 2022. godina, osim odlaska u Torino ima još veće značenje jer im ova godina donosi i desetu godišnjicu od izlaska debitantskog albuma The Power of mind.

Grčka

Amanda Tenfjord je predstavnica Grčke, rođena od oca Grka i majke Norvežanke, kao dijete se preselila u Norvešku, gdje je i stekla svoju umjetničku karijeru. Dok se ne bavi glazbom, studira medicinu, a njezina pjesma za Euroviziju će uskoro izaći.

Belgija

Jérémie Makiese će predstavljati Belgiju ove godine. Osim što mu je strast pjevanje, također je i nogometaš. Postao je poznat nakon što je 2021. godine  pobijedio na belgijskom Voiceu. Michael Jackson, Otis Redding, James Brown i Aretha Franklin su mu najveće inspiracije. Njegova pjesma će ubrzo biti objavljena.

Češka

Bend We Are Domi će predstavljati Češku ove godine, s pjesmom Lights off. Bend ima tri člana, a upoznali su se na fakultetu u Velikoj Britaniji 2018. godine. Lights off im je šesti singl, a imaju veliku strast za dance, pop i elektronsku glazbu.

Gruzija

Circus Mircus će predstavljati Gruziju ove godine u Torinu. Pjesma još uvijek nije objavljena, ali je gruzijska delegacija objavila sredinom studenog tko će ih predstavljati ove godine na Euroviziji.

Nizozemska

S10 je pjevačica, reperica i tekstopisac koja predstavlja Nizozemsku. Iako ima 21 godinu, 2016. godine je samostalno napisala, snimila i objavila svoj mini album Antipsychotica. Pjesma još nije izašla, a objavljeno je da će pjevati na nizozemskom jeziku. To će biti prvi put  od 2010. godine da će netko od natjecatelja pjevati na nizozemskom.

Hrvatska će svog predstavnika birati 19. veljače.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manageru sam se pridružila ove godine. Kada nisam zatrpana skriptama, seminarima, prikazima, prezentacijama i svim blagodatima studiranja, gledam serije i filmove. Najdraža serija mi je Prijatelji, a za film se ne mogu odlučiti, it's like Sophie's choice...Kada pak trebam uzeti predah od filmova i serija, tada upalim glazbu i opustim se uz dobre stare hitove. Smatram da je kroz život potrebno imati dobar smisao za humor, jer će ti biti lakše u životu.

Komentirajte