Top 5 najpopularnijih zemalja za Erasmus razmjenu

LinkedIn

COVID putovnice su tu, otvaraju se granice, kriza jenjava i polako se počinju planirati putovanja i slične aktivnosti, a europskim studentima je svakako najzanimljiviji ERASMUS+ program studentske razmjene koji povezuje ugodno s korisnim te tako postaje jedna od glavnih tema među studentima.

U ovom članku pripremili smo najatraktivnije destinacije koje studenti izabiru pri odlasku na međunarodnu razmjenu u sklopu ERASMUS+ programa te najčešće dojmove nakon povratka.

 

5. Poljska

Poljska je zemlja središnje Europe vrlo sličnog kulturnog identiteta onom hrvatskom. Ono što studenti često napomenu kada se vrate je nešto hladniji karakter Poljaka od našeg. Naime, po izjavama nekih studenata, Poljaci su individualnije kulture pa za primjer često povuku paralelu sa Zagrepčanima i Dalmatincima.

Ono što Poljsku čini vrlo popularnom je visoka međunarodna uključenost, prihvatljive cijene i odlična prometna povezanost koja studentima omogućuje brzo i jeftino putovanje i istraživanje države. Najveći trošak je svakako smještaj, no ako se krene tražiti na vrijeme, mogu se pronaći solidne ponude za već od oko 100€ mjesečno. Također, inozemni studenti često ostaju iznenađeni koliko tečno Poljaci pričaju engleski jezik.

 

4. Italija

Italija, dom najstarijeg sveučilišta u svijetu – Sveučilišta u Bologni. Poznata je po iznimnoj otvorenosti i prisnosti, ali i neizbježnom temperamentu. Razlog odlaska u Italiju uglavnom je iniciran nešto dubljom povezanošću s njihovom kulturom, hranom i načinom života. Studenti koji se odluče za Italiju vrlo snažno opravdavaju svoj izbor te često ostaju doživotno vezani za nju.

Za razliku od Poljske, Talijani barataju engleskim slabije te se može dogoditi da određena sveučilišta imaju vrlo slabu, ponekad gotovo nikakvu ponudu kolegija na engleskom jeziku. Također, u Talijana nije nepoznato kašnjenje i stihijski pristup organizaciji pa administrativna problematika zna biti zamornija nego što bi trebala biti.

Unatoč tome, Italija se smjestila na vrlo visoko mjesto jer nudi vrhunska sveučilišta svjetskog renomea u malim, simpatičnim, studentskim gradovima, odličnu kuhinju, pregršt turističkih atrakcija povijesnog karaktera i svoj specifičan šarm kojemu teško tko može odoljeti.

 

3. Francuska

Francuska je vrlo slična Italiji po određenim kulturnim obrascima. Vrlo sužen izbor kolegija na engleskom jeziku, tj. opće slabo poznavanje engleskog, a nekada je to do te mjere ekstremno da u javnim institucijama ne možete komunicirati bez francuskog prijatelja/ice, često neefikasna administracija, no ono što nas je posebno “zadivilo” je radno vrijeme. Naime, radno vrijeme je vrlo specifično pa se npr. ponedjeljkom radi slabijim intenzitetom, stoga možete očekivati da taj dan nećete moći nabaviti sve što trebate.

Ako ste osoba koja voli modu, detalje, bogatu gastronomsku ponudu i općenito ste hedonist, Francuska je za vas, no ako ciljate na niže troškove, onda na nju zaboravite, pogotovo na veće gradove i egzotična mjesta kojih je Francuska prepuna. Ono što ju još odlikuje je vrlo snažna internacionalna uključenost i otvorenost, stoga nema barijera koje bi vas mogle spriječiti pri integriranju u njihovo društvo. Znate nešto jezika i cijenite trenutke? Spremni ste!

 

2. Njemačka

Najpopularnija zemlja naših emigranata, ali ne samo naših. Postoje razlozi zašto je tome tako. To su prepoznali i studenti koji su pozicionirali Njemačku na drugo mjesto najatraktivnije zemlje domaćina ERASMUS+ razmjene studenata.

Kao pozitivne strane njemačkih sveučilišta studenti najčešće ističu organiziranost te prisutnost specifičnog osjećaja sigurnosti i pouzdanosti. Vrlo su zadovoljni laganoj pristupačnosti ljudima te komunikaciji budući da „svi“ pričaju engleski na impresivnoj razini. Cijene smještaja variraju dosta o samome gradu, no praktički se svugdje može pronaći smještaj, ako se krene tražiti na vrijeme, za već od 250 – 300€ mjesečno.

Studenti posebno napominju kako su ostali impresionirani njemačkom tradicijom i kulturom jer je vrlo slična našoj, no opet dovoljno drugačija da ne bude dosadna. Kulinarstvo je također vrlo slično našem, no opet dovoljno različito da bude zanimljivo. Studentima su sigurno zanimljivi festivali poput Oktoberfesta, pogotovo ako se prisjetimo da su Hrvati jedni od najvećih pivopija u Europi odmah nakon Čeha, Austrijanaca, Nijemaca i Poljaka.

Jedna od glavnih negativnih strana studiranja u Njemačkoj je svakako visoka razina formalnosti koja za neke studente predstavlja rigoroznu i napornu principijelnost. Jedan od najboljih primjera je inzistiranje većine sveučilišta na formalnoj provjeri znanja engleskog jezika i to vrlo često s kriterijem minimalnog znanja, ni više ni manje, nego C1 razine. Mnogo sveučilišta izvan Njemačke, npr. u Francuskoj ili Italiji, traže samo nekakve neformalne potvrde položenog kolegija iz stručnog engleskog, no ne i certifikate škola stranih jezika.

 

1. Španjolska 

Apsolutni pobjednik je Španjolska zbog izrazite prilagođenosti studentskom životu. To je zemlja fieste. Drugim riječima, zemlja u kojoj se stvarno primjenjuje izreka carpe diem. Svakidašnjica im je zabava, muzika, flamenco plesači, a sve se to odvija nekako prirodno, neusiljeno i strastveno.

Unatoč bezobrazno velikim cijenama u Barceloni i Madridu, Španjolska ima rješenje i za to. Diljem zemlje postoje jednako prepoznata i cijenjena sveučilišta koja se nalaze na jeftinijim lokacijama i to u nevjerojatnom okruženju prirode. Veliki broj studenata zato izabire za svoju destinaciju gradove poput Bilbaa, Granade, Murcie i sličnih.

Španjolska je “doktorirala” kulturnu raznolikost. Sama činjenica da se nalazi na prvom mjestu po broju dolazaka inozemnih studenata dokazuje kako je priljev različitih kultura uistinu najdominantniji upravo u toj zemlji. Tome u prilog ide njihov opušten način života koji je studentima od izrazite važnosti.

Kao i u ostalim mediteranskim zemljama, nešto slabije pričaju engleski, ali za uzvrat nude stvarno pregršt tečajeva Španjolskog tako da ćete moći za male novce učiti predivan jezik. Inače, zemlja je poznata kao odličan omjer uloženog i dobivenog, pogotovo ako ste se smjestili u nekim od manjih mjesta.

Sve u svemu, to je zemlja posebne energije koja se teško može opisati riječima, stoga najbolji način da se sami uvjerite u njezinu „otkačenost“ je odlazak na Erasmus u Španjolsku.

Podijeli

O autoru

Hej! Student sam 3. godine Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Timu Manager pridružio sam se ove godine, a najviše volim pisati u rubrikama Business i University. Teme koje me posebno zanimaju su održivi ekonomski razvoj, ekonomska politika te sustavi obrazovanja. Slobodno vrijeme najčešće provodim čitajući, gledajući filmove ili svirajući gitaru. Ono što me motivira za daljnje učenje i istraživanje je sloboda jer “znanje je ključ slobode”.

Komentirajte