Djeca vojnici u današnjem svijetu

LinkedIn

Iako na prvi pogled mučna tema, važno je biti svjestan ove humanitarne katastrofe u svijetu. Dijete vojnik ne mora nužno biti uključeno u oružane borbe. U tu skupinu pripadaju sve djevojčice i dječaci ispod 18 godina životne dobi koji mogu biti regrutirani kao kuhari, kuriri, ljudski štitovi, špijuni, bombaši samoubojice ili seksualno roblje.

KAKO DJECA POSTAJU VOJNICI?

Djeca postaju vojnici svojom voljom ili bivaju prisiljena. U mnogim slučajevima, djeca se pridružuju oružanim snagama ili skupinama zbog siromaštva ili pritiska okoline. Neki se pridruže skupinama zbog političkih uvjerenja svojih obitelji ili osobnih stavova koje često ne shvaćaju jer su još samo djeca. Ponekad je situacija vrlo jasna; obitelj ne može pružiti osnovne uvjete za život, a oružane skupine mogu osigurati hranu, novac, smještaj ili druge potrepštine te ih tako privuku. Djeca su najčešća meta oružanih snaga zato što je njima lakše manipulirati, ne trebaju hrane koliko i odrasla osoba te još nemaju razvijen osjećaj za opasnost. S druge strane, djeca su prisiljena postati vojnicima. Nerijetko bivaju otetima, primaju različite prijetnje ili su nagovorena postati borcima.

Izvor: UNICEF USA

 

DRŽAVE S NAJVIŠE MALOLJETNIH BORACA

Procjenjuje se da u svijetu ima oko 250 000 djece vojnika. Ujedinjeni narodi su izvijestili da je većina boraca mlađa od 15 godina, a 40% njih su djevojčice. Također su utvrdili da je 14 zemalja koristilo djecu tijekom oružanih sukoba. Te države su Afganistan, Kolumbija, Srednjoafrička Republika, DR Kongo, Irak, Mali, Mijanmar, Nigerija, Filipini, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Sirija te Jemen.

Procjenjuje se da je u Južnom Sudanu od 2013. godine do danas regrutirano 17 000 djece vojnika. U Siriji djeca znaju biti regrutirana već sa samo 7 godina. Postoje snimke u kojima djeca pogubljuju zatvorenike u svrhu propagande, a 56% djece vojnika je mlađe od 15 godina, dok su plaća i ideologija veliki utjecaj.  U Srednjoafričkoj Republici, bivši mladi borci su otkrili da su bili prisiljeni ubiti svoje roditelje kao proces inicijacije. Ovakvim postupcima se vjeruje da će oni očvrsnuti te prekinuti veze sa svojom zajednicom i više se neće vratiti.

ORGANIZACIJE S CILJEM POMAGANJA DJECI

Postoje mnoge organizacije kojima je primarna zadaća pomoći djeci vojnicima, a najvažnije za izdvojiti su War Child te UNICEF. War Child je kanadska organizacija osnovana 1999. godine, a glavni cilj je djeci vratiti djetinjstvo kroz obrazovanje. Njihovo područje djelovanja obuhvaća DR Kongo, Irak, Južni Sudan, Sudan i Ugandu. Također pomažu obiteljima u siromaštvu, a pružaju i pravne usluge za žrtve seksualnog nasilja. Čak 99% zaposlenika je lokalno stanovništvo za koje smatraju da najbolje shvaća situaciju. Kroz razne donacije, pomoć je dobilo 600 000 ljudi tijekom 2019. godine, a ukupan prihod ove humanitarne organizacije je iznosio 17,9 milijuna američkih dolara.

UNICEF proteklih 75 godina pomaže djeci u 190 zemalja diljem svijeta, a jedna od primarnih zadaća je pružiti im obrazovanje i omogućiti im povratak u zajednicu. Pružaju pomoć u području mentalnog i fizičkog zdravlja, obrazovanja te brojnih tečajeva gdje djeca mogu naučiti različite vještine. Od 1998. godine, UNICEF je pomogao više od 100 000 djece, koje su bile povezane s oružanim skupinama, da se vrate i uklope u svoje zajednice.

Podijeli

O autoru

Pozdrav, student sam 3. godine poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu. Od 2020. godine sudjelujem kao suradnik i novinar u sklopu vođenja profila društvenih mreža magazina „Manager“. Naši novinari i novinarke marljivo istražuju i pišu svoje članke dok je moja zadaća promovirati iste te zainteresirati čitatelje za tekstove s područja business-a, university-a te lounge-a koji čine naš magazin. Također volim pisati o raznim temama koje se tiču studentskog života i tehnologije. U slobodno vrijeme uživam u bavljenju sportom kao što je trčanje jer smatram da je fizička aktivnost vrlo važna za zdravlje. Smatram da u životu čovjek mora imati dovoljno velike ciljeve jer ako ga oni ne straše, to znači da su ti ciljevi premali.

Komentirajte