Gdje su ostali potomci kraljice Elizabete II.?

LinkedIn

Kraljica Elizabeta II. trenutačna je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papuanske Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea te Svetog Kristofora i Nevisa. Elizabeta II. je, kao suveren, poglavar Škotske i Engleske Crkve. Na prijestolju se nalazi već 68 godina, a 9. rujna 2015. godine postala je najduže vladajući britanski monarh prestigavši kraljicu Viktoriju koja je vladala gotovo 64 godine.

Hrvatski korijeni

Ono što mnogi ne znaju je da kraljica Elizabeta II. ima i hrvatske pretke. Kraljica je jedan od potomaka Nikole Šubića Zrinskog, a spaja ih niz od 13 generacija uglavnom mađarskih plemićkih obitelji. Rodbinska veza započela je udajom Ane, kćeri bana Nikole Šubića Zrinskog i njegove supruge Katarine Frankopan, za mađarskog plemića Ferenca Thurza.

Osim što malo znamo o kraljičinim precima, ne znamo ni mnogo informacija o njezinim potomcima. Njezin najstariji sin, Charles, princ od Walesa, oduvijek je bio pod okom javnosti, osobito za vrijeme njegovog braka i rastave s velškom princezom Dianom, njezine smrti i drugog braka s Camillom, vojvotkinjom Cornwalla. Iako je princ Charles zakonski prijestolonasljednik nagađa se hoće li nakon kraljičine smrti prijestolje naslijediti on ili njegov najstariji sin princ William, vojvoda od Cambridgea.

Izvor: https://www.getsurrey.co.uk/news/uk-world-news/8-interesting-things-happen-prince-19081657

Međutim, osim Charlesa, kraljica Elizabeta II. ima još troje, manje poznate djece: Anne, kraljevska princeza; Princ Andrew, vojvoda od Yorka i Edward, grof od Wessexa.

Princeza Anne

Princeza Anne trenutno je dvanaesta u nizu za nasljeđivanje krune, a kada se rodila bila je četvrta. Kao dvanaestogodišnjakinja pobjeđivala je na europskim natjecanjima u jahanju, a BBC ju je i proglasio osobom godine. Udavala se dva puta, za Marka Philipsa s kojim ima dvoje djece Petera i Zaru Philips kojima nije dodijelila nikakvu titulu iako su zakonski imali pravo na nju. Nedugo nakon rastave prvoga braka, princeza Anna ponovno se udala i tako postala druga žena iz kraljevske obitelji koja se preudala nakon razvoda. U drugome je braku s Timothyjem Laurenceom s kojim nema djece, a vjenčali su se u Crkvi Škotske budući da je Crkva Engleske branila ponovno vjenčanje razvedenih osoba.

Izvor: https://people.com/royals/princess-anne-interesting-facts/

Princeza Anna bila je i meta neuspješnog pokušaja otmice 1974. godine. Pokušaj se odvio dok se vozila sa suprugom u limuzini. Ian Ball koji je kasnije proglašen mentalno nestabilnim prepriječio im je put svojim automobilom, izašao iz vozila i izvadio pištolj. Princezin tjelohranitelj je u pokušaju zaštite princeze ustrijeljen u glavu i prsa, a nakon toga ustrijelio je i vozača. Slučajni prolaznik udario je Balla te je ubrzo stigla policija i uhapsila ga. Princezin tjelohranitelj, vozač i prolaznik koji joj je spasio život dobili su medalje od kraljice.

 

Princ Andrew, vojvoda od Yorka

Princ Andrew, vojvoda od Yorka je pilot zrakoplova i helikoptera, ali i crna ovca obitelji. Nakon smrti osuđivanog pedofila Jeffreya Epsteina 2019. godine, kraljevska obitelj bila je pod povećalom javnosti jer je princ Andrew bio njegov dobar prijatelj, a princ je i optužen da je spavao s maloljetnom djevojkom. Smrt Jeffreya Epsteina bila je proglašena samoubojstvom, ali su postojale i pretpostavke da je princ imao nešto s time kako bi zaustavio širenje informacija koje bi bile kobne za njega.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Prince_Andrew,_Duke_of_York

Tada je princ Andrew dao ekskluzivni intervju za BBC koji je bio prozvan najvećom PR katastrofom kraljevske obitelji. Zbog svega toga princ u posljednjih nekoliko godina izbjegava pojave u javnosti, nije se pojavio niti na fotografijama s vjenčanja svoje kćeri Beatrice. Dok se planirao 100. rođendan njegova oca princa Phillipa, vojvode od Edinburgha, nagađalo se da Andrew neće biti pozvan, no princ Phillip preminuo je prije nego što je proslavio svoj 100. rođendan.

 

Edward, grof od Wessexa

Izvor: https://www.womanandhome.com/life/royal-news/sophie-wessex-and-prince-edward-could-spend-lockdown-apart-from-daughter-lady-louise/

Edward, grof od Wessexa je najmlađe dijete kraljice Elizabete II i princa Philipa, vojvode od Edinburgha, Princ Edward trebao je imati naslov „vojvoda od Cambridgea”, ali je kraljicu zatražio za titulu „grofa Wessexa” nadahnutog likom po imenu Lord Wessex u filmu „Shakespeare in Love”. Grofa Edwarda nije zanimalo prisustvovanje kraljevskim dužnostima već se bavio kazališnom i dokumentarnom produkcijom. Kako bi ispunio svoju strast prema filmskom stvaralaštvu, napustio je vojsku i pokrenuo vlastitu producentsku kuću pod nazivom Ardent Productions. Pod svojim je transparentom snimio nekoliko dokumentarnih filmova vezanih za živote članova kraljevske obitelji, ali njegova producentska kuća nije se dobro snašla, zbog čega je odlučio podržati kraljicu u njezinim službenim dužnostima i osloboditi oca od nekih kraljevskih dužnosti. Radio je na mjuziklima poput “Fantom iz opere”, “Starlight Express” i “Mačke”, a vodio je i emisiju „Priča o gradu zubobolje” koja je napisana posebno za djecu s poteškoćama u učenju.

 

Nasljednik još nije poznat

Izvor: https://www.pinterest.com/pin/254031235208706760/

Iako je kraljica Elizabeta najduže vladajući britanski monarh, njezina djeca i nisu baš zainteresirana za titule koje su im dodijeljene rođenjem budući da su i Anne i Edward odbili službene titule te ih nisu dodijelili niti svojoj djeci. Na kraju i dalje ostaje otvoreno pitanje tko će na kraju preuzeti krunu jednom kada kraljica umre, Charles, princ Walesa ili njegov najstariji sin princ William, vojvoda od Cambridgea?

 

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam 3. godine Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Novinarka sam Managera od 2018. godine te sam prošle godine bila urednica Business rubrike. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da ne treba ništa komplicirati jer je život vrlo jednostavan.

Komentirajte