Wall Street samoubojstva

LinkedIn

Koliko tamošnji brokeri i bankari zarađuju, glavno je pitanje koje se provlači uz spomen Wall Streeta. No današnje pitanje nije u vezi zarade, već što to čini Wall Street suicidalnim.

CRNI ČETVRTAK – jedan od sigurnih razloga samoubojstva

Naziv za 24. listopada 1929.godine, kada je nakon velike panike i velikoga pada cijena vrijednosnica došlo do sloma Njujorške burze. Financijska kriza uskoro se pretvorila u veliku svjetsku ekonomsku krizu 1930-ih god.

Pad vrijednosti dionica, povezane s većim kamatama, dovele su do toga da krediti više nisu imali pokriće. To je izazvalo uzbunu u bankama koje su tražile svoj novac nazad, a to je značilo da su ulagači morali prodavati svoje dionice. Tako je njihova vrijednost još više padala a krediti su imali još manje pokriće… Dobrodošli u začarani krug.

Mnogi su spavali na burzi ili u obližnjoj teretani kako bi sljedeći dan bili prvi koji će prodati svoje dionice.

Jedini izlaz bio je sve prodati što prije, ako uopće žele još vratiti koji dolar. Neki su tek na burzi saznali da je tvrtka od koje imaju dionice već propala ili da njihova banka više ne postoji i da zapravo nemaju ni centa. Nakon što su izgubili sve, jedanaest osoba počinilo je samoubojstvo.

 

 

Broker s Wall Streeta pokušava prodati svoj automobil nakon što je izgubio sav novac u padu burze.

SAMOUBOJSTVO ILI UBOJSTVO? – istrage koje su i danas misterij

Tajkun s Wall Streeta prije samoubojstva sav svoj novac dao u dobrotvorne svrhe. Riječ je o Robertu Wilsonu, koji je u smrt skočio sa 16. kata vlastitog nebodera s pogledom na njujorški Central Park. No, ono što je izazvalo dodatni šok je činjenica da je Wilson prije smrti kompletno svoje bogatstvo ‘teško’ 800 milijuna američkih dolara dao u fondove, organizacije i dobrotvorne svrhe.

Još jedan bankar koji je navodno počinio samoubojstvo, William Broeksmit, potiče na istragu Michael Graya. Istražitelj navodi da su samoubojstva bankara prisutna na mjesečnoj bazi. Takvi slučajevi su ga nagnali na pokretanje istrage, da li su to zaista samoubojstva ili ubojstva? Nakon što je pronađen mrtav, stvari postaju sumnjive jer je William imao dobru reputaciju, financijsku stabilnost i jednostavno nije bilo razloga za samoubojstvo.

„Zašto se je ubio, ne znam. I dalje pokušavam riješiti tu zagonetku“ – Sin Williama Broeksmita

Za kraj, legenda Wall Streeta, Jesse Livermore. Do 15. godine zaradio je prvih tisuću dolara od trgovanja dionicama, a do 20. godine okrenuo je protiv sebe sve male brokerske kuće. 1906. godine Livermore je izveo svoju prvu veliku operaciju, zaradivši stotine tisuća dolara, a nekoliko godina kasnije postao je poznat po tome što je u samo jedan dan zaradio milijun.

Vrhunac Livermoreove karijere dogodio se 1929.godine, točnije na Crni četvrtak i početkom Velike depresije. Predviđajući kolaps tržišta, zaradio je sto milijuna dolara. Tisak ga je nazvao glavnim krivcem za pad burze i Veliku depresiju koja je uslijedila.

Hotel Manhattan je zadnje mjesto koje je Jesse posjetio jer je tamo počini samoubojstvo ustrijelivši se u glavu. Iza sebe je ostavio čudnovatu oproštajnu oporuku gdje navodi da nije mogao nastaviti živjeti kao neuspjeh, nedostojan ljubavi vlastite žene.

Na koncu, ipak nije sve kao u filmu Vuk s Wall Streeta.

Podijeli

O autoru

Ciao, I sono studente di economia a Zagreb. Trenutno sam urednik rubrike University. Težim pisanju o psihologiji, energetici i društvenim paradigmama. Najdraže mi je pisati intervjue s ljudima koji imaju iskustva u poslovnom svijetu, volontiranju i putovanju. Osim što aktivno pišem također volim rock, crumble od jabuka i učenje talijanskog. Ono što me najviše pokreće je želja za bolje sutra.

Komentirajte