Povijest najljepšeg razdoblja godine

LinkedIn

Gradovima diljem Hrvatske već je zavladao pravi blagdanski ugođaj – zrakom se šire mirisi kuhanog vina i ulice su okićene lampicama.  Duboko smo već zakoračili u adventsko vrijeme, vrijeme iščekivanja i priprema za blagdan Božić. No jesmo li se ikada zapitali što znači riječ advent, koja je njegova povijest i kada je nastao?

Što znači riječ advent?

Sama riječ advent dolazi iz latinske riječi adventus što znači  dolazak”. Kao što mu i ime govori, advent je prvi dio crkvene godine u kojemu se iščekuje dolazak Isusa Krista na naš svijet. Stari hrvatski naziv za advent glasi došašće, a riječ je zabilježena još u 15. stoljeću.

Kako je nastao advent?

Iako znanstvenici nisu sigurni kada su točno kršćani počeli obilježavati Advent, zna se da su redovnici u 5. stoljeću n.e. počeli postiti triput tjedno u studenom, bilo kako bi se pripremili za Božić ili Bogojavljenje, tijekom kojeg su se svake godine krstili novi kršćani. Povijest adventa seže još u 5. stoljeće, u vrijeme biskupa Perpetua iz Toursa koji je uveo pripravu za Božić od blagdana sv. Martina – 11. studenoga. To razdoblje se nazivalo “Četrdesetodnevni post Svetog Martina i bilo je slično korizmi. U 6. stoljeću papa Grgur Veliki skratio je trajanje adventa na četiri tjedna i od tada advent najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Advent završava na Badnjak, u čijem se imenu krije riječ “bdjeti”, jer se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Završava advent i započinje Božić.

Prvi adventski sajam

Božićni ili adventski sajmovi postali su tradicija diljem svijeta, a na njima se najčešće prodaju božićni ukrasi, pokloni te hrana i piće poput kobasica i kuhanoga vina. Adventski sajmovi podrijetlo vuku iz srednjeg vijeka u germanskim krajevima odakle su se proširili na ostatak Europe. Najstariji adventski sajam je Bečki prosinački sajam iz 1294. koji se smatra pretečom kasnijih božićnih sajmova, a jedan od najstarijih je još i sajam u Dresdenu koji se prvi put održao 1434. godine.

Advent u Zagrebu se svake godine svojim božićnim ugođajem može uspoređivati s ostalim srednjoeuropskim metropolama, koje imaju vrlo dugu tradiciju organiziranja adventskih događanja. Gornji Grad, Trg Bana Josipa Jelačića, Trg J.J. Strossmayera i Gradec samo su neke od najpopularnijih lokacija zagrebačkog adventa.

Zagreb, u društvu najljepših europskih adventskih lokacija, nekoliko je puta odnio titulu najboljeg i najljepšeg. Ovogodišnji advent se održava, no u puno skromnijem ruhu nego prije. Mnogo je žalosnih lica zbog toga, no mi predlažemo da uživamo u blagdanskoj čaroliji i provedemo ovo blagdansko vrijeme ispred nas na najbolji mogući način.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam treće godine Novinarstva i Odnosa s javnošću na FPZG-u. Novinarka sam Managera od početka 2019. gdje se bavim društvenim mrežama. Osim pisanja i rada na društvenim mrežama, u slobodno vrijeme volim pročitati dobru knjigu i pogledati film što mi pruža bijeg od stvarnosti. U životu se vodim time da se za sve u životu treba boriti i potruditi za ono što zaista želimo, ali da će mi ono što mi je suđeno na kraju i doći.

Komentirajte