Postoji li diskriminacija na fakultetima?

LinkedIn

Nakon nedavne premijere Netflixovog dokumentarca „Operation Varsity Blues – The College admissions scandal“ pokrenula se lavina predviđanja i nagađanja što se to točno događa na prestižnim američkim sveučilištima. Naime, u filmu se radnja odvija oko skandala koji je 2019. godine potresao javnost. Član fakultetskog osoblja, Wiliam Rick Singer, jedna od ključnih osoba pri odabiru i upisu na željeni fakultet, optužen je zbog primanja mita i namještanja popisa primljenih studenata. Rick Singer je falsificirao prijemne ispite onih ispitanika čiji su  mu roditelji platili izdašne svote. No, nije on jedina osoba upletena u ovaj skandal, u njegovom pothvatu poduprli su ga brojni profesori. U aferi su sudjelovala kalifornijska sveučilišta Georgetown University, University of Southern California, University of California Los Angeles, Wake Forest University, University of Texas u Austinu.

Ono što se posebno istaknulo su zvučna imena poput Yalea i Stanforda.  Nekolicina studenata podignula je osobne tužbe protiv spomenutih fakulteta zbog nepravde koja im je nanijeta. Smatraju da su im povrijeđena prava jer nisu imali jednake šanse kao i oni koji su podmitili odbor. U tužbi su naveli da zahtijevaju da se svim studentima koji su dobili odbijenicu od ovih fakulteta, u vremenu od 2012. do 2018. godine dok je trajala afera, isplate potpuni iznosi koje su morali dati za potrebe uobičajene prijave.

No, nisu zvučna sveučilišna imena podignula toliku prašinu koliko je javnost zaludjela činjenica da se na popisu roditelja, koji su svojoj djeci mjesta na prestižnim fakultetima osiguravali velikim novčanim iznosima, nalaze glumačke zvijezde poput Lori Loughlin iz serije „Puna kuća“ i Felicity Huffman koja se proslavila ulogom u seriji „Kućanice“. Huffman je bila osuđena na dva tjedna zatvora, društveno – korisni rad i morala je platiti kaznu u iznosu od 30 tisuća dolara. Osim njih, na popisu su se našli i ugledni odvjetnici i poduzetnici.

Po svemu sudeći, ovim je skandalom izvršena diskriminacija nad osobama slabijeg imovinskog statusa ili čak i onih studenata koji jednostavno nisu htjeli izdvajati pozamašne cifre kako bi upisali željeni fakultet. Njihova mjesta, nažalost, pripala su onima s „dubljim džepom“.

Postavlja se pitanje je li ovaj skandal izolirani slučaj ili pak učestala pojava na sveučilištima diljem svijeta. Ono što sa sigurnošću možemo reći, da novac upravlja svijetom, ali istina uvijek izađe na vidjelo.

 

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte