Novo sveučilište na pomolu

LinkedIn

Broj sveučilišta u Hrvatskoj mogao bi uskoro porasti. Naime, prošli tjedan je usvojen konačni prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Dosadašnje Hrvatsko vojno učilište uskoro će dobiti novi status. Riječ je o statusu sveučilišta za koje se predviđa da će biti organizacija koja će biti spremna proizvesti lidere za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti kvalitetnim obrazovanjem. Točnije, svrha mu je obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, stručne, znanstvene i ostalih djelatnosti koje su potrebne kako bi se osigurala domovinska sigurnost i obrambeni sustav Republike Hrvatske.

Novo sveučilište nosit će ime prvog hrvatskog predsjednika – Franje Tuđmana, a ulogu osnivača ima Ministarstvo obrane što je u potpunosti drugačije od svih ostalih hrvatskih sveučilišta.

Na sveučilištu, koje će biti ustrojeno kao i sva ostala javna sveučilišta u Hrvatskoj, izvodit će se već ustrojeni, isključivo vojni, studijski program, ali i poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij domovinske sigurnosti. Još jedna novost je ta što će se, dobivanjem novog statusa, moći aplicirati za fondove Europske unije, što u dosadašnjoj praksi nije bila mogućnost.

Sveučilište obrane i sigurnosti bi s radom trebalo početi još ove godine, što je ujedno i simbolično budući da se ove godine obilježava trideseta godišnjica ustrojavanja Hrvatske vojske.

 

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte