Skriveno u filmovima i serijama

LinkedIn

Jeste li znali da loši likovi u filmovima ne smiju koristiti Appleove proizvode? Apple ne dopušta da loši likovi koriste iPhone i ostale proizvode u filmovima pa ako ikada vidite skupinu dobrih likova koji se koriste Apple mobitelima ili laptopima, a netko od njih ih ne koristi- ovaj lik na kraju ipak neće biti dobar. Također, ako je netko u početku prikazan kao loš lik, koji je na primjer optužen za ubojstvo, no vidite kako se javio na iPhone on nije ubojica. Ovakvi tragovi koji vam daju naslutiti što će se dalje dogoditi na engleskom se zovu foreshadowing, a u nastavku ih donosimo još nekoliko.

PLAN B

Ako grupa likova ide u neku akciju i prikazuje se scena u kojoj jedan od likova iznosi detaljni plan svega što će se odviti kasnije, nešto će poći po zlu i taj plan neće uspjeti. Međutim, ako samo kažu koji je cilj, ali ne iznesu detalje plana već gledajući sljedeće scene otkrivamo koji je bio plan tada će se sve odviti kako je planirano. Ovo je uglavnom element akcijskih filmova, a osmišljen je radi održavanja napetosti. Kada bi nakon iznošenja detaljnog plana sve išlo onako kako su likovi isplanirali, film bi postao dosadan, ali ako ne znamo koji je plan, scene će biti zanimljive jer ćemo kroz njih tek moći otkriti što je isplanirano.

POVRATAK IZ MRTVIH

Kada se u filmu pojavi mudri starac ili starica i glavnome junaku da neki savjet, upravo taj savjet će biti ono što će ga kasnije spasiti od sigurne smrti ili neuspjeha. Pričajući o sigurnoj smrti, ako je neki lik smrtno ranjen i počne iskašljavati krv možete biti sigurni da će umrijeti i ostati mrtav. No, ako je netko ubijen ili umre, a ubojica i ostali likovi već u idućoj sceni nastave bježati i raditi druge stvari, odnosno nije bilo scene oproštaja od tog lika, velike su šanse da se ubijeni nekako izvukao i kasnije će se ponovno pojaviti kako bi ih sve spasio ili kako bi se osvetio za ono što su njemu učinili.

36 ZAPLETA

Postoji samo 36 zapleta u svim filmovima, serijama i knjigama koje ste ikada čitali ili gledali. Svaki od ovih zapleta ima karakteristične likove, scene i završetke. Većina zapleta nastala je još u vrijeme starih Grka te se mogu primijetiti u njihovoj mitologiji. U današnje vrijeme scenaristi često izmiješaju nekoliko zapleta ili ubace ljubavni trokut i slične elemente kako radnja ne bi bila previše predvidiva. Neki od najpoznatijih primjera su:

Osveta unutar obitelj radi zločina počinjenog također unutar iste obitelji. Karakteristični likovi za ovaj scenarij su zločinac (najčešće ubojica), osvetnik i žrtva (osoba koje je u rodu sa zločincem i s osvetnikom), a najpoznatiji primjer je Hamlet i njegova Disney obrada Kralj lavova.

Nesuđeni ljubavnici, obično se priča temelji na dvoje ljudi koji žele biti zajedno, ali zbog neke prepreke to nije moguće, najpoznatiji primjer su Romeo i Julija, a u današnje vrijeme se uglavnom ne koristi kao glavni zaplet nego kao sporedna radnja kako bi se dodatno zakomplicirao glavni obrat.

Napokon prepoznata skrivena vrlina uglavnom se pojavljuje u nekim Sci-Fi filmovima ili filmovima u kojima postoji magija i slične nerealne stvari. Karakteristični likovi su odabranik nesvjestan svoje moći, njegovi prijatelji koji mu pomažu i zločinac koji mu želi nauditi, a najpoznatiji primjer je Harry Potter.

CRVENO PLAVO ZELENO

Boje odjeće koje likovi nose, najčešće majice, određuju koja je njihova uloga u scenama. Sheldon u Teoriji velikog praska uvijek preko majice dugih rukava nosi još jednu kratkih. Boja te gornje majice određuje raspoloženje ili emociju koju Sheldon doživljava u epizodi ili toj određenoj sceni. U ovom slučaju crvena boja predstavlja ljutnju ili bijes, narančasta pohlepu, žuta strah, zelena hrabrost, plava nadu i ljubičasta ljubav.

Kodiranje bojama može se pojaviti i u specifičnom crvena-plava-zelena obliku. Lik koji nosi crvenu majicu obično je glavni ili onaj koji u toj sceni ima problem koji moraju riješiti, plava majica predstavlja lika koji je logičan, pametan ili će predlagati rješenja tog problema, a zelenu majicu nosit će onaj lik koji služi samo kako bi zabavio publiku. U filmu Alvin i vjeverice, Alvin koji je glavni lik nosi crveno, Simon nosi plavu i uvijek je najpametniji, a Theodore je u zelenome i on je smješniji od ostalih likova. Među serijama kodiranje crvenom, plavom i zelenom može se najčešće vidjeti u Dva i pol muškarca, gdje glavna tri lika Charlie, Alan i Jake kada sjede na kauču obično imaju majice ovih boja na sebi ovisno o tome tko ima kakvu ulogu u toj sceni.

Podijeli

O autoru

Komentirajte