Stari zagrebački klubovi: koja su bila IT mjesta 70-ih i 80-ih?

LinkedIn

Noćni klubovi. Ono što nama studentima sada vjerojatno najviše nedostaje. I dok smo se trenutno snašli te Praćku, Operu, Katran, Zags i slična mjesta zamijenili HNK-om i Jarunom, nestrpljivo iščekujemo dan kada će se vrata našeg omiljenog kluba ponovno otvoriti. Izlasci u prepune klubove i proguravanje kroz more ljudi da bi došli do šanka ili WC-a izgledaju kao neki prošli život. Mi vas danas želimo zaista vratiti u prošli život i odvesti vas u sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća te podsjetiti na klubove koji su tada žarili i palili.

SALOON

Ako su vaši roditelji u svojoj mladosti izlazili u Zagreb, teško da onda niste čuli za Saloon. Sad već kultno mjesto, Saloon je zasigurno jedan od najpoznatijih klubova u Zagrebu. Otvoren je 1970. godine na Tuškancu te je ubrzo postao razvikano mjesto. Danas su petak i subota dani za izlaženje uz naravno studentsku srijedu, no Saloon je najposjećeniji bio četvrtkom zato što su tada gostovali mnogi popularni ex-yu pop i rock bendovi poput Parnog valjka, Riblje čorbe, Aerodroma i Idola. Četvrtak je tako postao dan za metak kada je najvažnija stvar bila da svatko bude viđen, a na plesnom podiju gužva je bila nezamisliva, onakva kakva nam danas fali. Vikendom se također gužvalo jer su se tada puštale ploče domaćih bendova.

Osim glazbenika, Saloon je ugošćivao i sportaše. Osamdesetih godina košarkaši Lokomotive pokrenuli su tradiciju dolaska sportaša u Saloon, a ubrzo su ih popratili i Dinamovci, pogotovo 1982. kada su postali prvaci te su upravo na Tuškancu slavili do jutarnjih sati. Mnoge generacije prošle su kroz Saloon te se klub može pohvaliti s 40 godina rada. Iako se i dandanas nalazi na Tuškancu, svoja vrata zatvorio je 2013. zbog sudskog spora između vlasnika kluba i Grada Zagreba.

KULUŠIĆ

Kulušić nije bio klasičan zagrebački klub. Naime, puno ime mu glasi Glazbeno-scenski centar Kulušić te je popularan po brojnim koncertima izvođača novog vala u Jugoslaviji pa su tako u njemu svoje albume snimili Bijelo Dugme, Ekatarina Velika, Azra, Film, Električni orgazam, Leb i sol i mnogi drugi. Također su u Kulušiću  Bajaga i Instruktori imali svoj prvi koncert 1984.

Kao prava kulturna ustanova, osim koncerata petkom su se održavale razne kazališne predstave, ali i moderni balet. Kad nije svirao neki bend onda se puštalo svašta – pop, rock, jazz, reggae. Za svakog po nešto. Osim što je okupljao najuzbudljivije izvođače s Balkana, Kulušić je ugostio i strane bendove poput Sonic Youtha i Pixiesa. Klub je imao galeriju s koje su se savršeno mogli pratiti nastupi i predstave, no samo odabrani su joj imali pristup te je služila kao VIP loža. Zatvoren je početkom 2000-ih, no još uvijek se smatra mjestom klupske kulture u kojem se stvarala zagrebačka rock scena 80-ih.

JABUKA

Osamdesetih godina Jabuka nije bila na vrhu najpopularnijih klubova, no kada su ti najpopularniji počeli zatvarati svoja vrata, Jabuka je s 52 godine djelovanja ostala najstariji otvoreni glazbeni klub u Hrvatskoj. Jabuka se, kao i Saloon, nalazi na Tuškancu te je bila šaroliko mjesto koje je okupljalo različite ljude. Vikendom su se puštali bendovi poput Simple Minds i Talking Heads, četvrtkom hitovi ex-yu bendova, srijedom su se znali održavati koncerti, a subotom prije podne održavale su se i lutkarske predstave za one najmlađe. Kao i svi spomenuti klubovi na ovom popisu i Jabuku je zadesila ista sudbina. Na protivljenje javnosti, sudski je odlučena ovrha koja se izvršila prošle godine čime je još jedno kultno mjesto zatvoreno.

LAPIDARIJ

Klub Lapidarij, popularno zvan LAP nalazio se na Gornjem gradu u Habdelićevoj ulici te je bio pravi raj za alternativce. Kada nisu puštali jazz, stare hitove 50-ih i 60-ih te tada aktualne hitove 70-ih, nastupali su bendovi poput Azre, Psihomodopopa i Discipline Kichme te mnogih drugih. LAP je zapravo mnogim Zagrepčanima bio prvi izlazak u klubove, a piva se mogla kupiti na iksicu. Prostor je bio relativno mali, no mnogi ističu dušu i ugođaj stare urbane scene koja je u to vrijeme vladala.

Iako je poznat po alternativnoj sceni, u LAP su zalazili mladi najrazličitijih interesa i ukusa, od punkera i rockera do šminkera. Jedna stvar koju je ovaj popularni klub pružao je sloboda izražavanja u čemu zasigurno i leži njegov sad već kultni status. Kao i većina starih zagrebačkih klubova i LAP se zatvorio zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam prve godine diplomskog studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Novinarka sam Managera od 2019. godine te sam bila urednica rubrike University, a ove godine sam preuzela ulogu glavne urednice. Osim što aktivno pišem, također volim filmove i književnost te snimanje i montiranje koje želim usavršiti. Izrada memeova mi također nije strana. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da uvijek treba izaći iz svoje comfort zone i pobijediti strahove te onom ​"fake it till you make it", a ono što me najviše pokreće su ljubav prema pisanju i prijatelji koji su mi podrška u svemu.

Komentirajte