Kako je šalica kave starici iz Novog Meksika donijela milijunsku zaradu

LinkedIn

Zamislite da idete s obitelji u šetnju po gradu te svratite u McDonald’s te nakon kratkog razmišljanja naručite kavu. Kava vam se prolije te osim mrlje na džemperu ostavi 2.9 milijuna dolara na vašem računu.

Tako danas izgleda slučaj Stelle Liebeck koja se u Albuquerqueu 27. veljače 1992. u dobi od 79 godina slučajno zalila McDonald’s kavom, no tada je njezin slučaj izgledao puno drugačije. Beskrajno se protezao po novinama, večernjim programima te svim medijima stavivši gđu. Stellu na javni stup otvoren bilo čijim komentarima bez činjeničnog uporišta.

Taj događaj dogodio se točno ovako: Stella i njezin nećak uzeli su obroke u drivethru-u, uparkirali se, Stella je kavu stavila između nogu jer nigdje drugdje nije bilo mjesta, podigla je poklopac te se zalila. Kipuća kava (između 82 i 90°C) natopila je njezinu trenirku te je počela vrištati. Odmah nakon toga otišli su na hitni prijem te je ustanovljeno da je opekla čak 16% tijela od čega su 6% bile opekline trećeg stupnja. Radi takve opasne situacije u bolnici je ostala tjedan dana te je račun njezine njege iznosio 10,000 dolara. Odmah po izlasku iz bolnice njezina obitelj obratila se McDonald’s-u da evaluiraju temperaturu kave koju nude te da joj kompenziraju za bolnički račun. McDonald’s je odgovorio s ponudom od 800 dolara te je odmah nakon toga Ken Wagner angažiran kao Stellin advokat te je podnesena sudska prijava.

Slučaj se otezao po sudovima no ključnih 7 dana te svjedočenja koja su tada dana najviše su utjecala na odluku porote. Od svjedočenja znanstvenika da tekućine na 90°C mogu uzrokovati opekline trećeg stupnja preko činjenice da niti jedan aparat za kavu nema tekućine te temperature do slika Stellinih opeklina te transplantata kože, porota je jednoglasno odlučila da Stella mora biti kompenzirana 2,7 milijuna dolara u kaznenoj odšteti te 200,000 dolara u kompenzacijskoj.

Ubrzo nakon toga pokrenula se lavina vijesti po cijelome svijetu o ženi koja je prolila malo kave te zaradila milijune. Sa svakim sljedećim prijenosom te vijesti broj riječi po članku počeo se smanjivati te je od 700 riječi koje su bile napisane u prvome članku pred kraj došlo do samo 40. Događaj je ogoljen do ridikula govoreći da je kava prolivena dok je vozila tako dopustivši široj javnosti da Stellu opisuju kao zlikovca priče. Obitelj je trpjela mnoge neugodne situacije samo radi lijenih reportera. Na kraju se priča uvukla i komičarsku sferu kroz razne skečeve te aludacije na događaj koji skoro pa 100%-tno Stellu prikazuju kao nekoga tko se okoristio(npr. u Futurami). Od tragedije do urbane legende priča i dalje ostaje te medijski linč izvršen nad obitelji Stelle Liebeck još ostavlja posljedice. Stella Liebeck preminula je 2004. u 91. godini života osjećajući se kao da ljudi još uvijek na nju nasrću.

Jedino pozitivno što je izašlo iz cijele zavrzlame je temperatura McDonald’s kave koja se snizila za 10°C.

Više o samome događaju možete pogledati u dokumentarcu „Hot coffee“.

Podijeli

O autoru

Zdravo! Studentica sam ekonomije te imam 20 godina. Novinarka sam Managera od 2020. godine. Pišem za sve kolumne, no najdraža mi je Business. Volim istraživati poslovne teme te gledati kako stvari utječu jedna na drugu. Osim što pišem za Manager bavim se i vlastitim pisanjem, glazbom, plesom te raznim sportovima. Najčudniji hobi koji sam imala je bilo rezbarenje knjiga. U životu se vodim filozofijom da je bolje sjediti u hladu nego stajati na suncu koja me ujedno i motivira na jednostavnije življenje.

Komentirajte