Koja je razlika između Zlatnih globusa i Oscara?

LinkedIn

Blagdanska sezona odavno je završila, a zna se da odmah iza nje kreće ona druga najvažnija – sezona nagrada. Iako zbog pandemije koronavirusa pomaknute nešto kasnije nego inače, sve važne nagrade će se održati. Tako će u ponedjeljak biti dodjela Zlatnih globusa koja će po prvi put u povijesti biti na dvije lokacije – iz New Yorka ceremoniju će voditi Tina Fey, a iz Los Angelesa Amy Poehler. Fey i Poehler vrhunske su komičarke kojima će ovo biti četvrti put da vode dodjelu Zlatnih globusa. Za većinu to ne znači ništa te su Oscari jedina filmska nagrada koja se prati. Iako se izvana čine isti (postoje pobjednici koji daju govore te se crvenim tepihom prošetaju zvijezde u glamuroznim haljinama i odijelima), između njih postoji puno razlika. No, zašto su Oscari puno više cijenjeni nego Zlatni globusi?

 

Zlatni globusi

Zlatni globusi su prva velika dodjela nagrada na Hollywoodskom kalendaru te započinju sezonu. Prvi put održani 1944. godine, pobjednike Zlatnih globusa bira tijelo poznato kao Hollywood Foreign Press Association koje se sadrži od 93 novinara iz 55 država svijeta te se glasuje sustavom većine. Najvidljivija razlika Globusa i Oscara izvana je zasigurno ta da, za razliku od Oscara, Zlatni globusi dodjeljuju nagrade i na području televizije pa su tako smatrani kao mix Oscara i Emmyja. Također bitna razlika je da nagradu za najbolji film i za glumca i glumicu u glavnoj ulozi, dijele na dva dijela, stoga imaju nagrade za Najbolji film – Drama i Najbolji film – Komedija ili Mjuzikl. Time Zlatni globusi imaju i više kategorija.

Oscari

Kao šećer na kraju dolaze Oscari koji zatvaraju sezonu nagrada. Svake godine održavaju se u veljači, no ove godine zbog situacije s koronavirusom, premješteni su na kraj travnja. S početkom u 1929. godini, Oscari su najstarija ceremonija dodjele nagrada te se biračko tijelo sastoji od 6000 profesionalaca u filmskoj industriji. Sastavljeni su od redatelja, glumaca, snimatelja, producenata koji su okupljeni u Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Imaju ukupno 24 kategorije, jednu manje od Globusa te su fokusirani samo na filmsku industriju te za razliku od Globusa, imaju zasebne kategorije za pisce, scenarij, glazbu i snimanje.

Zašto su Oscari prestižniji?

Za početak, Oscari su smatrani puno više uštogljeni i ležerniji od Zlatnih globusa, a razlog tome vjerojatno leži u načinu održavanja. Zlatni globusi drže se kao zabavniji i kao jedan veliki party zato što zvijezde sjede skupa za stolom te se poslužuje hrana i puuuno besplatnog alkohola te, stoga nije rijetkost da netko od pobjednika održi pijani govor te je atmosfera puno opuštenija. Međutim, razlog zašto su Oscari prestižniji ipak nisu hrana i piće. Odgovor je u načinu glasovanja. Dok kod Zlatnih globusa glasuju novinari, kod Oscara glasuju pripadnici filmske industrije. Glumci glasuju za glumce, redatelji za redatelje, scenaristi za scenariste. To znači da pobjednike biraju njihovi kolege, što se smatra najvećom mogućom časti.

Imaju li Zlatni globusi utjecaja na Oscare?

Iako su Oscari poznatiji i kao što smo istaknuli, prestižniji, nije rijetkost da Zlatni globusi utječu na nominacije za Oscara. Dodjela Globusa inače se održava pet dana prije zatvaranja glasanja za Oscare te tako mogu istaknuti rad nekih glumaca i glumica ili filmova članovima Akademije koji možda nisu bili previše upućeni u njih i tako izbjeći zanemarivanje potencijalnih nominacija. Upravo zato, Zlatni globusi imaju golem utjecaj te su tijekom godina znali masovno utjecati na ishod dodjele Oscara.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam prve godine diplomskog studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Novinarka sam Managera od 2019. godine te sam bila urednica rubrike University, a ove godine sam preuzela ulogu glavne urednice. Osim što aktivno pišem, također volim filmove i književnost te snimanje i montiranje koje želim usavršiti. Izrada memeova mi također nije strana. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da uvijek treba izaći iz svoje comfort zone i pobijediti strahove te onom ​"fake it till you make it", a ono što me najviše pokreće su ljubav prema pisanju i prijatelji koji su mi podrška u svemu.

Komentirajte