Što nakon faksa?

LinkedIn

Obrana diplomskog rada je prošla, fotografije su objavljene na društvenim mrežama, roditelji sretni i zadovoljni, a vi? Vi ste vjerojatno zbunjeni. Svi vam govore da su bezbrižni dani sada iza vas i da je na redu vrijeme za „odrasli“ život. Što to uopće znači? Kako doći do toga? Donosimo vam nekoliko savjeta što napraviti po završetku fakulteta.

ODJAVLJIVANJE S OLAKŠICE

Nemojte zaboraviti odjaviti se s porezne kartice prije nego što počnete sa stručnim osposobljavanjem ili stupite u radni odnos kako vaši roditelji ne bi morali platiti određen iznos državi.

RIJEŠITE OBVEZE U HZZO-u ŠTO PRIJE

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, u roku od 30 dana od posljednjeg položenog ispita, morate se javiti HZZO-u kako ne biste morali platiti primarnu zdravstvenu zaštitu.

REGISTRACIJA U SUSTAV HZZ

Kada odlučite pronaći posao ili stručno osposobljavanje, prijavite se na burzu. Mora proći minimalno mjesec dana kako biste mogli započeti sa stručnim osposobljavanjem. Pri dolasku u Hrvatski zavod za zapošljavanje nemojte zaboraviti ponijeti originalnu ili pak ovjerenu kopiju diplome, osobnu iskaznicu i, ukoliko se prijavljujete u mjestu koje nije vaše prebivalište, potvrdu o boravku.

Nakon što ste obavili prethodno navedene korake, opustite se. Uzmite si malo vremena za odmor. Posvetite se nekom hobiju, provedite vrijeme u prirodi s prijateljima, meditirajte, putujte.

Normalno je da se možda preispitujete i niste sigurni što želite raditi. Zbog toga bi godina odmora nakon fakulteta mogla biti pun pogodak za vas. Upišite tečaj stranog jezika za koji nikad niste imali vremena, volontirajte u lokalnim udrugama ili pak odradite pokoji honorarni posao. Što god budete radili, osim što će obogatiti vaš životopis, proširit će vam vidike i olakšati odluku čime se želite baviti u životu.

Radite što god vas čini sretnim. Zaslužili ste, ipak ste uspješno završili faks.

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte