Aktivni studenti – aktivni građani

LinkedIn

U ponedjeljak, 26. ožujka na Fakultetu političkih znanosti održana je kratka javna tribina „Aktivni studenti – Aktivni građani“. Glavna tema tribine bilo je DKU, odnosno društveno korisno učenje te su govornici objašnjavali što je to, kako se provodi i kako se uključiti. DKU se na Fakultetu političkih znanosti provodilo u obliku radionice na tri kolegija: Politička socijalizacija i političko obrazovanje, Javne politike te Istraživačko novinarstvo. Uz dvije studentice koje su pričale o svojim iskustvima s radionice na tribini su glavnu riječ imali Martina Horvat (GONG) te prof. dr. sc. Berto Šalaj s FPZG-a.

https://www.facebook.com/gong.hr/photos/a.735637846453773/3181476855203181/?type=3&theater

Kao jedne od ciljeva DKU izdvojili su angažman studenata te razvijanje vještina i vlastitih kompetencija kroz zajednicu. Profesor Šalaj je tako DKU povezao i s aktualnim izborima za Studentske zborove i Sveučilišni zbor te ističe kako je upravo DKU jedan oblik stručne prakse, nešto što politolozima najviše fali.

Radionice su se provodile s drugim mladim ljudima te su profesori i studenti tako posjetili srednje škole u Zagrebu, Daruvaru, Slavonskom Brodu, Puli i Zadru gdje su s učenicima raspravljali o raznim temama te im pokušali prenijeti njihovo znanje. Teme o kojima su raspravljali bile su: pojam politike, pojam demokracije, medijska pismenost, pitanje EU, društveno sudjelovanje mladih te značaj građanskog sudjelovanja u demokratskim društvima. Na kraju posjeta pripremili su i upitnike kojima su učenici srednjih škola mogli evaluirati studente, a studenti profesore. „Odlična je stvar što postoji ovako nešto jer mislim da fali stručne prakse“, izjavila je jedna studentica.

https://www.facebook.com/gong.hr/photos/a.735637846453773/3181476855203181/?type=3&theater

Sudjelujući u radionici uspjeli su zaintrigirati mlade za politiku i sudjelovanje u društvu te pozivaju sve da se uključe. Zbog uspješnosti radionice već se sastavlja plan i za sljedeću godinu te Martina Horvat ističe kako planiraju financijska sredstva dobiti iz Europskog socijalnog fonda. Što se tiče budućnosti DKU na Fakultetu političkih znanosti profesor Šalaj rekao je kako postoji ideja reforme te je posebno istaknuo esej od 2.5 ECTS-a kojeg politolozi pišu u sklopu raznih kolegija, no Šalaj je predstavio ideju tog eseja kao oblika stručne prakse kojeg bi studenti pisali nevezano za kolegije.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam prve godine diplomskog studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Novinarka sam Managera od 2019. godine, a ove godine sam postala urednica rubrike University u koju pokušavam uvesti zanimljive i raznolike teme koje se tiču najboljeg razdoblja u životu pojedinca - studiranja. Osim što aktivno pišem, također volim filmove i književnost te snimanje i montiranje koje želim usavršiti. Izrada memeova mi također nije strana. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da uvijek treba izaći iz svoje comfort zone i pobijediti strahove te onom ​"fake it till you make it", a ono što me najviše pokreće su ljubav prema pisanju i prijatelji koji su mi podrška u svemu.

Komentirajte