Zašto vjerujemo u horoskop?

LinkedIn

Zapisano je u zvijezdama
Neki ne mogu započeti dan ako ne pročitaju što su im zvijezde “prorekle”, drugi, pak, horoskope pročitaju zbog zabave, ali u ta “proročanstva” ne vjeruju, a postoje i oni koji horoskope niti ne čitaju niti ih zanima.
Astrologija smatra kako položaji zvijezda i planeta imaju izravan utjecaj na ljude i događaje. Nečiji život se može predvidjeti pomoću astrološke karte načinjene za njega – horoskopa. Karta se pravi računanjem i određivanjem položaja zvijezda i planeta u vrijeme rođenja dotične osobe. Zatim se ovo vrijeme mijenja u zvjezdano vrijeme i prema astrološkom priručniku gleda se u kojem položaju su bile zvijezde i planete u odnosu na Zemlju. Čitajući horoskop može se zapaziti široka i dvosmislena priroda izjava koje se mogu ispuniti ili djelomično ispuniti. Osoba koja čita horoskop dolazi s određenom spremnošću da u to vjeruje. Ovakav stav vodi do autosugestije da dotična osoba uredi svoj život prema horoskopu i rezultat toga je ispunjenje horoskopa.
Astrologiju možemo odbaciti ne samo kao nebiblijsku, već i kao neznanstvenu. Znanost i sama logika stavlja ozbiljne prigovore protiv ove vještine. Evo nekih:
Problem autoriteta to jest ne postojanje nikakvog zakona ili pravila koje bi dokazalo pouzdanost horoskopa. Astrolozi koji prave horoskope su sami sebi vrhunski autoriteti za vjerodostojnost horoskopa. Problem autoriteta je mali u odnosu na to da u astrologiji postoje različiti sustavi – načini kako uraditi horoskop. Ovi sustavi su u proturječnosti jedni s drugima, što nalaže pitanje kojem načinu i horoskopu vjerovati? Neće svaki astrolog na isti način praviti i tumačiti horoskop. Također, astrologija se temelji na pretpostavci da planete kruže oko Zemlje ili na takozvanoj geocentričnoj teoriji. Danas znamo da sve planete zajedno sa Zemljom kruže oko Sunca – heliocentrična teorija. Pošto astrolozi temelje svoje pretpostavke na geocentričnoj teoriji one su poljuljane, a zaključci pogrešni. Jedna od najvećih prepreka i izazova za astrologe je rođenje blizanaca. Pošto su rođeni u isto vrijeme i na istom mjestu, po horoskopu bi trebali imati i istu sudbinu, no to nikada nije tako što se kosi s astrološkim temeljima. To je mišljenje znanosti, a biblijska razmišljanja kažu kako je Bog stavio pred svakog čovjeka sposobnost i odgovornost, koji će životni put izabrati. Astrologija je fatalistička – tvrdi kako je sve unaprijed određeno. Zbog toga vjerovanje u horoskop može biti katastrofalno, jer slijedeći savjete horoskopa ljudi mogu sebi uništiti život.
Dugo se vjerovalo da ono što “govore” horoskopski znakovi može pozitivno utjecati na osobu da se osjeća bolje no najnovija proučavanja te problematike pokazala su da se zapravo radi o sasvim suprotnom učinku. Znanstvenici su došli do zaključaka da je čitanje horoskopa loše. Smatra se da oni koji vjeruju u horoskopske prognoze imaju manje samopouzdanja u sebe. Istraživanja su pokazala da oni koji vjeruju da se njihova sudbina može promijeniti donose impulzivnije odluke “vođene” horoskopskim predviđanjima.
Jeste li čuli za Foreov efekt?
Taj se efekt naziva još Barnumovim efektom ili pogrešivošću osobne potvrde, a odnosi se na to što je primijećeno da pojedinci daju visoke ocjene točnosti opisima svoje osobnosti, navodno skrojenima samo za njih, a zapravo maglovitim izjavama koje se mogu primijeniti na mnogo ljudi. Barnumov efekt može objasniti i široko prihvaćanje astrologije i raznih metoda proricanja sudbine. Naime, 1948. psiholog Bertram R. Forer proveo je pokus u kojem je studentima dao test osobnosti, nakon čega im je dao osobnu analizu, navodno, na temelju testa. Pozvao ih je da ocijene analizu od 0 do 5 (više je bolje). Prosjek je bio 4,26, nakon čega je otkrio da je svim studentima dao istu analizu koju je pokupio iz horoskopa.

Podijeli

O autoru

Komentirajte