Što studenti misle o hrvatskim menzama?

LinkedIn

Studentski život i besparica, jedan od najčešćih klišeja studenata. Iako su nam neke stvari zbog toga uskraćene, neke ipak imaju svoje prednosti i lijepe strane. Jedna velika prednost i svjetlo na kraju tunela je, ni manje ni više nego, menza. Ima li išta ljepše nego nakon predavanja ili ispita otići na pohanu piletinu i pomfrit u menzi, ili ako ste vegan, popečci od krumpira i blitvu. I sve to po pristupačnim cijenama koje se kreću oko 6,50 kuna.

Jeste li znali da u Hrvatskoj ima 78 menzi? Vjerojatno niste, i zašto i bi, nisam ni ja. No znate da su petkom na meniju pohane lignje i blitva s krumpirima (uz tartar sa strane), što je puno bitnija informacija. Vratimo se na ovih 78 menzi u Hrvatskoj, koje se bitno razlikuju jedna od drugih. Ispitali smo par studenata koji su nam rekli više o svojoj menzi, iz čega smo uvidjeli razlike.

Studentska menza Osijek

Ivan je prvi student s kojim smo pričali. S obzirom na to da je Ivan bio u zagrebačkim menzama, a trenutačno živi u Osijeku, pitali smo ga kako bi usporedio menze iz ta dva grada, na što nam on odgovara: „Lokacije menzi su jako dobro raspoređene, što ih čini pristupačnim. Hrana je u menzi Gaudeamus uvijek topla i ima veliki izbor, dok je u menzi Kampus hrana najbolja do 14 popodne jer je do tada potražnja najveća. Velika mana u osječkim menzama je nepostojanje menija, točnije dostupnost jedno te istog menija koji se sastoji isključivo od špageti bolonjeza.“

Studentska menza Split

Ana je studentica koja trenutačno živi u Zagrebu i posjećuje zagrebačke menze, no posjećivala je i menzu u Splitu. Na usporedbu te dvije menze ona nam poručuje: Studentska menza Kampus (Split) je nova, prostrana i jako lijepo izgleda. Stolovi i stolice su moderni te cijeli dekor izgleda umjetnički. Na trenutke pomišljam da sam u restoranu, a ne u menzi. Hrana je jako fina i porcije su velike.“

Ana se također kritički osvrnula na zagrebačke menze s rečenicom: „U Splitu nema životinja i kose kao što zna biti slučaj u zagrebačkim menzama.“

Studentska menza Zagreb

Marinell je zadnji student s kojim smo pričali o menzama. On je naime prošao skoro pa sve menze u Zagrebu te nam daje kritički osvrt na neke od njih: „Prije svega želim istaknuti meni najdražu menzu, a to je Cassandra Student Restaurant. Svakodnevno me uveseljava sa svojom ponudom i porcijama jela. Vrijedi istaknuti i Menzu “Borongaj” koja sva jela svježe priprema u svojim pogonima, uključujući i kolače, koji su meni osobno, najbolji (i najslađi) odabir u toj menzi. Tete koje tamo rade su iznimno ljubazne i susretljive, što potvrđuje priča u kojoj mi je teta koja radi tamo (na moj zahtjev) poslala recept faširanca od blitve koji mi se jako sviđao u toj menzi.“

+/-

Nakon provođenja intervju sa studentima iz svih dijelova Hrvatske, dolazimo do zaključka da se sve menze razlikuju u nekome segmentu. To mogu biti velike razlike kao što su ponuda hrane i izbor menija ili male, tanke razlike kao što su dlake u hrani koje posljedično čine veliku razliku.

Ako ste srednjoškolac koji ovo čita i ujedno veliki fan špageta bolonjez, mislim da je poprilično jasno u koji bi grad trebali ići studirati.

Podijeli

O autoru

Ciao, Io sono studente di economia a Zagabria. Trenutno sam urednik rubrike University. Težim pisanju o psihologiji, energetici i društvenim paradigmama. Najdraže mi je pisati intervjue s ljudima koji imaju iskustva u poslovnom svijetu, volontiranju i putovanju. Osim što aktivno pišem također volim rock, crumble od jabuka i učenje talijanskog. Ono što me najviše pokreće su pohane lignje sa blitvom i krumpirom u menzi.

Komentirajte