Mladi i investiranje – put prema financijskoj pismenosti 

LinkedIn
Želite li doći do točke u svom životu u kojoj više ne želite ovisiti o obitelji, poslu, tvrtki koja vam se ne sviđa, za novac? Zato je vrlo važno razumjeti financijsku pismenost kako biste ostvarili progres i napredovali u životu. 

Izvor: pixabay.com

Financijska pismenost znači razumijevanje različitih financijskih aspekata i vještina koje pomažu nekome da nauči dobro upravljati novcem. Biti financijski pismen pomaže ljudima da se bolje pripreme za financijske probleme te je važna jer se koristi u svakodnevnom životu, posebno kroz studentske kredite, kreditne kartice, ulaganja i zdravstveno osiguranje. 

Ulaganje 

Studenti, nakon srednje škole, suočavaju se s mnogo promjena poput upoznavanja novih prijatelja, odlaska od kuće i slično. Uz sve to, čudno je imati vremena za bilo što drugo, a kamoli za ulaganje. No, vjerovali ili ne, fakultet je jedna od najboljih prilika za početak ulaganja.  Ulaganje je, ukratko rečeno, nešto što stavlja novac u vaš džep. Učenje o ključnim komponentama ulaganja omogućuje pojedincima donošenje pametnijih financijskih odluka koje mogu rezultirati povećanjem prihoda.  

Ulaganje u dionice

Ne bi li bilo sjajno kada biste mogli ulagati bez velike početne količine novca ili trošenja previše vremena na upravljanje svojim ulaganjima? Tu dolazimo do ulaganja u dionice. Kada kupujete dionice, kupujete dio vlasništva u tvrtki. Tvrtke ponekad isplaćuju dividende dioničarima kao način dijeljenja svoje dobiti, pa tako vi možete zaraditi novac kroz te dividende. Također, zarađivanjem novca od dionica s vremenom dobivate kapitalne dobitke. Količina dionica u koji sada uložite može vrijediti mnogo više u budućnosti. 

Izvor: pexels.com

Indeksni fondovi 

Indeksni fondovi izvrstan su izbor za dugoročno ulaganje jer su sigurni, jednostavni i učinkoviti za mnoge ljude. Fond je mjesto gdje investitori povlače svoj novac, tako da će više investitora ulagati u isti fond, a zatim upravitelj fonda odlučuje u koju će tvrtku fond ulagati. Indeks se odnosi na burzovni indeks,  na primjer FTSE 100, koji predstavlja 100 najvećih tvrtki u Velikoj Britaniji ili ZSE poznat i kao Zagrebačka burza, primarna burza vrijednosnih papira u Hrvatskoj. Provjerom uspješnosti indeksa možemo razumjeti kako gospodarstvo općenito napreduje. Kada pomiješamo “indeks” s “fondom”, dobivamo indeksni fond koji automatski ulaže u sve tvrtke u tom indeksu. Uzevši sve u obzir, možemo reći da je dobro investirati u indeksne fondove jer je u njih zaista lako ulagati i daju nam pristojnu količinu diversifikacije, a naknade su stvarno niske. Jedna od glavnih stvari o dugoročnom ulaganju je da čak i neznatno povećanje naknada može utjecati na vašu financijsku prednost. 

Baby steps 

Ključno je početi ulagati bez obzira na ekonomsku situaciju. Čak i uz malu količinu uloženog novca, osjećat ćete se angažiranije na tržištu i početi sebe doživljavati kao investitora. Ulaganja vas također motiviraju da istražite i analizirate svoje udjele, što je važno za donošenje informiranih odluka. Dakle, počevši čak i s manjim ulaganjem možete imati značajne koristi. Važno je naglasiti da ako planirate investirati, trebate se dobro educirati o svakom koraku. Investirajte u svoje znanje prije nego što investirate u bilo što drugo! 

Učenje o novcu i kako dobro upravljati njime donosi mnoge prednosti koje mogu poboljšati život. Te prednosti uključuju donošenje pametnijih novčanih odluka, bolje rukovanje novcem i dugovima, lakše postizanje novčanih ciljeva, uštedu novca i slično. Što prije počnete učiti o tržištu, prije ćete početi planirati svoju financijsku budućnost. 

 

 

 

Podijeli

O autoru

Bok! Ja sam Nika i studentica sam poslovne ekonomije. Kreativan sam tip, a volim slušati o svakakvim temama, od psiholoških, filozofskih pa i o biznisu. Zato sam odlučila pisati za Manager Magazine. Najviše od svega volim kavu i palačinke.

Comments are closed.