Manji broj studenata kvalitetniji studij?

LinkedIn

Sve studente koji se odluče na studij izvan granica svoje države zasigurno zanima koji su faktori koji neku zemlju stavljaju stepenicu ispred po pitanju razvijenog obrazovanja.

To su zasigurno stoljetne tradicije postojanja sveučilišta, kvalitetni programi, prestiž….
Često smatramo da što je konkurencija veća – sveučilište je kvalitetnije, a upis posebno dragocjen.
Tada zanemarujemo brojne faktore koju utječu na konkurenciju čija veličina nije nužno pozitivna.

Na što se to odnosi?

Jeste li znali da pet najbolje rangiranih europskih sveučilišta ima manje od dvadeset tisuća studenata, a Zagreb blizu sedamdeset tisuća.

Kako bismo došli do korisnih informacija proučavana je tablica World University Rankings 2021 u kojoj je rangirana lista svih sveučilišta na svijetu, a jasno je naveden i broj studenata.

Usporedit ćemo dakle postoji li određena povezanost između položaja na rang listi i broja studenata na sveučilištu.

Je li odnos kvantitete i kvalitete proporcionalan?

Kada promatramo najbolje rangirana europska sveučilišta na ovoj listi vidimo da se prvih deset europskih sveučilišta nalazi među prvih 36 sveučilišta u svijetu prema TWUR listi. Od ovih deset sveučilišta, jedino predzadnje među njima, ono u  Munichenu, ima više od 30 tisuća studenata.

Prvih pet mjesta na rang listi odlaze sveučilištima koja imaju manje od 20 tisuća studenata. To je vrlo mala brojka ali ona podrazumijeva dobru organizaciju, lakše upravljanje, veću posvećenost pa je, stoga,  jasnija njena važna uloga kao i utjecaj na sveopću kvalitetu.

Kako smo razmotrili top 5, scrollamo prema dnu ljestvice. Vidi se značajan rast brojke koja ukazuje na broj studenata a pad one koje određuje mjesto na ljestvici kvalitete i prestiža.

Kakvo je stanje s hrvatskim sveučilištima?

Na ljestvici vidimo dva hrvatska sveučilišta, ono u Splitu i Zagrebu.

Sveučilište u Splitu ima 19 867 studenata te kotira na listi između 800 – 1000.
Sveučilište u Zagrebu ima troduplo više studenata ali je i na puno goroj poziciji, točnije 1001+.

 

 

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte