Akademski doping – (i)legalno?

LinkedIn

U danima kada je ispita more, a vremena premalo, šalica kave se uvijek čini kao dobro rješenje, a osim nje, tu su i energetska pića koja su dobro poznata većini studenata. Glavna djelatna tvar kako u kavi tako i u energetskim pićima je kofein kojem zahvaljujemo na budnosti i koncentracije.

Jeste li znali?

Kofein je glavna sastavnica i zelenog i crnog čaja, a zanimljiva je činjenica da zeleni čaj znatno učinkovitije djeluje na povećanje koncentracije u odnosu na kavu ili energetsko piće. Naime, zeleni čaj potiče takozvane alfa-valove u mozgu, a upravo su to valovi koji se aktiviraju tijekom učenja ili procesiranja novih informacija. Baš zato, šalica zelenog čaja zapravo je učinkovitiji odabir od šalice kave.

Uz standardne izbore studenata, kavu i kofeinske napitke, u zadnjih nekoliko godina posebno se populariziraju i suplementi za kojima mnogi posežu jer su „puno jači“.

Govoreći o takvim suplementima u prvom redu je to guarana koja sadrži čak šest puta više kofeina nego zrna kave te se često pronalazi u sastojcima na stražnjoj strani raznih energetskih pića. Niske doze guarane imaju utjecaj na pamćenje i učenje, a može se i kupiti u ljekarni bez recepta.

Osim uporabe biljnih pripravaka u svrhu poboljšanja kognitivnih funkcija, studenti se sve češće okreću i uporabi lijekova u istu svrhu. To se popularno naziva „akademski doping“ te označava upotrebu stimulansa za poboljšanje akademskog uspjeha povećanjem fokusa ili smanjenjem potrebe za snom.

Zajedničkim imenima nootropici, pametni lijekovi ili poticatelji spoznaje, označavaju se lijekovi, dodaci i ostale tvari koje poboljšavaju kognitivne funkcije kod zdravih osoba bez medicinske dijagnoze.

Jedan od takvih je i najpopularniji – modafinil

To je psihostimulans koji promovira budno stanje te se zbog takvog učinka razvio kao lijek za narkolepsiju – kronični poremećaj spavanja karakteriziran abnormalnom potrebom za spavanjem, a koristi se i za liječenje drugih poremećaja spavanja. U svrhu liječenja tih problema, modafinil se pokazao kao siguran i efektivan lijek s minimalnim brojem nuspojava te minimalnim rizikom od razvoja ovisnosti. Zbog takvog načina djelovanja, počeo se koristiti i za poboljšanje kognitivnih funkcija.

Koje su onda loše strane?

Glavne nuspojave modafinila su kardiovaskularne prirode, no osim njih mogu se razviti i kožni osip koji može biti toliko jak da zahtijeva bolničku intervenciju, rane u ustima, poteškoće s gutanjem. Kardiovaskularne nuspojave povezane su s njegovim djelovanjem koje potiče stanje organizma tijekom kojeg se sužavaju krvne žile i posljedično raste krvni tlak, dok srce ubrzano i snažnije kuca, odnosno nastoji ‘ispumpati’ što veću količinu krvi po cijelom tijelu. Potiče se proizvodnja glukoze u jetri i razgradnja masti na periferiji, dok se tkivo pluća širi kako bi se omogućio što veći unos kisika.

Glavna opasnost povezana s upotrebom modafinila leži u činjenici da se još uvijek premalo zna o njegovom točnom mehanizmu djelovanja, a još manje o ostalim učincima koje ima na tijelo zdravog pojedinca koji ne boluje od narkolepsije. Iako se na prvu čini kao savršen odabir, svako neovlašteno korištenje određenog lijeka za sobom nosi i posljedice.

Taj lijek je za sada moguće dobiti samo na recept za liječenje narkolepsije u ljekarnama pod nazivom Vigifinil.

Crno tržište postoji i za ovaj lijek

Usprkos tome, nekoliko klikova na internetu lako će vas dovesti do raznih stranica koje prodaju upravo modafinil – ili bar tako kažu. Nudi se u raznim oblicima, pakiranjima i dozama, no s obzirom na to da proizvodi s crnog tržišta ne podliježu strogim provjerama koje bi se nužno trebale provoditi vrlo je rizično kupiti i konzumirati takvo što.

Začarani krug?

Postavlja se pitanje što se događa kada ti studenti započnu poslovnu karijeru. Pritisak na poslu jednak je ili veći od onog tijekom studiranja. Pretpostavka je da će takve osobe iznova posegnuti za tabletama. No, za razliku od studenata koji to jedni drugima preporučuju, u poslovnom svijetu to je tabu tema.

Ono što svakoga zanima u vezi s “pametnim lijekovima” je pitanje: „je li korištenje takvih lijekova varanje“? Radi li se ovdje o mentalnom dopingu? Mišljenja javnosti su podijeljena,a većina zauzima stajalište da to nije etički pošteno te kao takvo ne bi smjelo biti dozvoljeno.

U zagrebačkim ljekarnama studenti najčešće kupuju Lecitone i Tensilen. Ove kapsule sadrže ’’SAMe’’ amino-kiselinu koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu te smanjuju stres, povećavaju volju i samopouzdanje te podižu energiju.

 

 

 

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte