Kako iskoristiti EU fondove?

LinkedIn

EU fondovi su financijski instrumenti za provedbu pojedine javne politike Europske unije u zemljama članicama te su predviđeni za poduzetnike, obrtnike, općine, županije, udruge, obrazovne institucije, fizičke osobe te ostale javne institucije.

Na dobivanje EU fondova pravo imaju sve vrste organizacija iz javnog, privatnog i civilnog sektora, ali i građani pojedinci te njihove inicijative. Prvi i svakako najvažniji korak o mogućnostima financiranja projektnih ideja putem EU fondova je informirati se.

Možda jedno od važnijih pitanja je može li se svaki projekt financirati? Ne, koliko god on dobar bio. To su sredstva EU fondova, te stoga se ta sredstva dodjeljuju u svrhu ispunjavanja određenih ciljeva, tj. ciljevima koji doprinose razvoju Republike Hrvatske, ali i Europske unije. Da bi se neki projekt uzeo u obzir za financiranje mora biti raspisan natječaj koji podržava najvažnije ciljeve projekta, a svi se projekti biraju putem natječaja koja dodjeljuju resorna ministarstva. Svi se natječaji mogu pronaći ili na taj način ili na stranici www.strukturnifondovi.hr. Bespovratna sredstva iz fondova EU dodjeljuju se isključivo putem javnih poziva na dostavu projektnih prijedloga.

Za saznati više o uvjetima i za više informacija o prijavi projekta kao i njegovim pojedinostima izravno se može kontaktirati Ministarstvo poduzetništva i obrta, ([email protected]) te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ([email protected]) .

Što nam je sve potrebno? 

EU fondovi razlikuju se ovisno prema vrsti fonda te je u pravilu svaki natječaj drugačiji. Unatoč tome, postoji određena dokumentacija koja je u svakom slučaju potrebna – poslovni plan, financijski plan (troškovnik), prijavni obrazac te dokumenti od prijavitelja. Važno je spomenuti da u određenim projektima gdje se planira izgradnja objekta, dobivanje dozvola može potrajati i više od mjesec dana kao i sama priprema projekta.

Izvor: Strukturni fondovi

Izvor: Strukturni fondovi

Nakon informiranja, najvažniji korak je pretražiti natječaje koji su trenutno otvoreni, kako bismo došli do natječaja/poziva na dostavu projektnih prijedloga koji odgovara određenom području interesa  te provjeriti možemo li na kraju financirati svoj projekt.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam treće godine Novinarstva i Odnosa s javnošću na FPZG-u. Novinarka sam Managera od početka 2019. gdje se bavim društvenim mrežama. Osim pisanja i rada na društvenim mrežama, u slobodno vrijeme volim pročitati dobru knjigu i pogledati film što mi pruža bijeg od stvarnosti. U životu se vodim time da se za sve u životu treba boriti i potruditi za ono što zaista želimo, ali da će mi ono što mi je suđeno na kraju i doći.

Komentirajte