Kako je biti brucoš u doba pandemije?

LinkedIn

Generacija ovogodišnjih brucoša ista je ona generacija koju je u najbitnijoj srednjoškolskoj godini zahvatio višetjedni štrajk nastavnika, u drugom polugodištu online nastava zbog pandemije koronavirusa i za kraj stres oko državne mature koja se morala održati po prilagođenim mjerama.

 

Iako su se svi nadali kako će se stanje do jeseni smiriti i da će epidemiološke mjere popustiti, većina brucoša je u novu akademsku godinu zakoračila na neuobičajen način. Dok su neki fakulteti uveli hibridan način izvođenja nastave, jedan tjedan fizički, jedan tjedan online, drugi su se, primjerice zagrebački Ekonomski i Pravni fakultet, zbog mjera predostrožnosti od samog početka držali beskontaktnog načina provođenja predavanja, seminara i vježbi.

Iz tog razloga brucoši, koji su bili primorani nastavu pohađati isključivo online, ostali su zakinuti za sve one bitne stavke prve godine. Nisu osjetili nervozu zbog dolaska u zgradu fakulteta, bauljanja po hodnicima tražeći pravu dvoranu, nisu uplašeno sjedili i upijali riječi svojih dekana, sjedili su ispred ekrana, vjerojatno radeći još sto stvari uz to. Ni poznate brucošijade nisu se održale.

-“Nismo ju imali, ali smatram da nismo zakinuti zbog brucošijade, ali svakako smo zakinuti zbog toga što nismo imali mogućnost otići na faks, sjesti u dvoranu i imati osjećaj da pohađamo fakultet” – kaže Elena, studentica prve godine Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Elena nije upoznala svoje kolege, bez obzira što se trudi budno pratiti sva predavanja, jer – kako upoznati ljude na online nastavi?

Više sreće je imala brucošica Novinarstva Lucija. Ona je na početku prvog semestra nastavu imala organiziranu na hibridan način stoga je iskusila što znači doći na faks, malo se izgubiti po hodnicima dok se pokušavaš snaći i pronaći određenu dvoranu gdje se održava predavanje i najbitnije od svega, upoznala je svoje kolege s kojima se vrlo brzo sprijateljila.

-“Bez obzira što nismo imali klasičnu brucošijadu, nekolicina nas je organizirala upoznavanje i druženje pa smo se tako povezali. Iako smo sad online, svejedno smo u kontaktu i mi koji smo tu u Zagrebu se i dalje družimo” – govori Lucija.

Dok se pokušavaju skoncentrirati na online predavanja, i Lucija i Elena složene su u zaključku kako se nadaju popuštanju epidemioloških mjera i sukladno tome, povratku na fizički oblik izvođenja nastave.

Iako su akademsku godinu započeli na neuobičajen način, nadamo se da će ju ovogodišnji brucoši ipak završiti onako kako su mogli čuti iz priča starijih kolega.

 

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte