Erasmus+ odgođen?!

LinkedIn

Naganjanje profesora da priznaju predmete, hrpetina papira i birokracije, stotine oglasa za smještaj, štednja… i onda odeš. Rim, Barcelona, Tokio, Lille, ma nije bitno gdje, bitno je da u tom trenutku živiš najbolji period svog (studentskog) života.

 

No, nedaće s COVID-19 pandemijom nisu stale u ponoć 1. siječnja 2021. kao što su se mnogi nadali, jer ipak problemi ne znaju ni za datume ni za sate. Iako postoje puno veće posljedice prouzročene cijelom situacijom i mi studenti se moramo požaliti da nam je, kako većina govori, najbolje razdoblje života uvelike promijenjeno.

Nema kava, izlazaka, sportskih aktivnosti, putovanja, jedino pozitivno što smo mislili je online nastava i konačno izbjegavanje gužvi u tramvajima. A kad ono, tlaka i pol. Monotono gledanje u ekran, nema više dobre stare zezancije u klupama, gustog dima u okolnim kafićima, klasičnih šalabahtera koji se rade minutama prije ispita, ni izgubljenih brucoša i njihovih pitanje „E sorry, a di je dvorana 10?“

“Većina kolegija odvijat će se na daljinu, dok će se neke obveze za određene kolegije obavljati fizički na fakultetima, ovisno o zahtjevnosti, planu i programu samog kolegija”

A pazi ovo, prošle godine dok je korona bila samo Wuhan spika si se prijavio na razmjenu, a danas ti javljaju da će sva predavanja na toj razmjeni biti online, kao što su to javili i Matei, studentici Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koja bi ljetni semestar trebala provesti u Pragu: „Evo prije par dana su mi poslali mail kako će se sva nastava odvijati online, barem do četvrtog mjeseca.“  No, to nije slučaj samo u Pragu: „Većina kolegija odvijat će se na daljinu, dok će se neke obveze za određene kolegije obavljati fizički na fakultetima, ovisno o zahtjevnosti, planu i programu samog kolegija“ govori voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta, gospođa Suzana Karabaić.

Iz tog razloga neki studenti su se odlučili, zbog uštede novaca, ali i izbjegavanja rizika oboljenja, razmjenu provesti kod kuće uz praćenje online nastave kod dogovorenih partnerskih institucija, dok ima i onih koji su rekli ne svemu tome te će svoju sreću pokušati naći iduće godine: Dio studenata odustalo je od razmjene zbog nepovoljne situacije, ali broj odustanaka nije veći u odnosu na broj odustanaka ranijih godina iznosi voditeljica Karabaić.

No, za Mateu nema odustajanja jer kako kroz lagani smiješak kaže želi razbiti monotoniju u kojoj živimo već godinu dana: „Mogu ostati ovdje gdje će opet biti ista situacija ili mogu otići negdje drugdje, gdje je možda čak i gora situacija, ali će biti neka nova okolina i neko novo društvo te dodaje kako joj je plan upoznati samu sebe i vidjeti kako funkcionira potpuno sama, ali i steći brojna prijateljstva: „nekako mislim da će zbog svega ljudi biti skloniji upoznavanju i druženju, bezobzira što nema izlazaka, jer nam upravo to nedostaje cijelo ovo vrijeme.“

 

Što će biti s Erasmusom za akademsku godinu 2021/2022?

U ovom trenutku nam je dostupna informacija da se odgađa Erasmus+ (KA103) Natječaj za studijski boravak u ak. godini 2021./2022 kazala je gospođa Karabaić te nastavila kako prema uputama Sveučilišta u Zagrebu još nije poznat termin natječaja: „Natječaj za studijski boravak u ak. godini 2021./2022, koji se obično objavljuje u siječnju/veljači, ove godine bit će malo pomaknut, no još nema točne informacije datuma objave, no natječaj u svakom slučaju ide

“U ovom trenutku nam je dostupna informacija da se odgađa Erasmus+ (KA103) Natječaj za studijski boravak u ak. godini 2021./2022.”

Da nema straha za otkazivanjem bilo kakvih razmjena potvrđuje i samo Sveučilište na čijim stranicama stoji obavijest: „Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu nastavlja provedbu svih međunarodnih programa mobilnosti, usprkos izvanrednim i jako otežanim radnim uvjetima nastalim uslijed pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, ali i dislokacije zaposlenika iz potresom oštećene zgrade u Ulici kralja Zvonimira 8.

Dobra vijest je i ta da za sada, prema saznanjima voditeljice Ureda za međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta, niti jedna zemlja iz EU nema ograničenja za prijave, ali ne odbacuje se mogućnost da će pojedini partneri imati određene zahtjeve prilikom dolaska na njihovo sveučilište: Studenti će s koordinatorima na partnerskim institucijama dogovarati procese koje je važno zadovoljiti prije dolaska u zemlju, pa tako i uvjete da li je nužan test na COVID-19 iz matične zemlje ili je moguće testiranje dolaskom u zemlju gdje bi se odvijala razmjena, ili nije uopće potreban iznosi Karabaić.

 

Hoću li moći ići na razmjenu u Ujedinjeno Kraljevstvo?

Zasigurno mnogi studenti očarani serijom The Crown žele svoju razmjenu provesti u okružju kraljevske obitelji, ili ipak samo s prizorom na istu. No, svima nam je poznati Brexit unio dileme u glave hoće li Erasmus+ i ostale razmjene biti moguće u UK-u. Odgovor je: hoće! UK više ne sudjeluje u Erasmus+ programu, razmjene će biti omogućene, da li kroz sam natječaj, samo na neki određeni način ili odvojeno, to pitanje je za sada otvorenoodgovara nam voditeljica Karabaić.

 

Koji je sljedeći korak?

Ako si došao do tuda zasigurno te razmjene zanimaju, a još ako si s Ekonomskog fakulteta tvoj sljedeći korak je definitivno dolazak na Virtualni međunarodni sajam mobilnosti Razmjeni se! 2021. u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji će se odviti 10. veljače 2021. od 12 do 14 sati, a prijaviti se možeš na ovoj poveznici.

Nisi s ekonomije, a jako želiš ići na razmjenu? Redovito prati stranicu Sveučilišta u Zagrebu gdje će pravovremeno biti objavljene sve obavijesti, a kontaktiraj i Ured za međunarodnu suradnju na svom fakultetu, zasigurno će ti pomoći.

Nemoj oklijevati, izađi iz komfor zone i prijavi se na nezaboravno iskustvo. A i nemoj kalkulirati jer prošla nam je godina pokazala da očito neke stvari ne možemo planirati, pa nitko ne garantira da će, ako odgodiš prijavu za iduću godinu, biti bolja situacija i da neće iskrsnuti nešto novo. A za kraj završit ćemo ohrabrujućim i motivirajućim riječima naše sugovornice Matee:

Nisam razmišljala da otkažem ovogodišnju razmjenu, jer kako god da bilo, mislim da je iskustvo koje se ne propušta. To što meni neće biti kako je nekom drugom u normalnoj situaciji bilo, ne znači da neće biti odlično i pamtljivo.“

 

 

Podijeli

O autoru

Pozdrav ljudi, ovdje apsolvent Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, smjer marketing. Iako u Manageru nisam dugo, član sam Hrvatske studentske asocijacije od 2017. godine, gdje sam stekao mnogo iskustva i prošao razne funkcije, poput voditelja Ljudskih potencijala. Ove godine sam objeručke prihvatio ulogu glavnog urednika Managera jer su novinarstvo i mediji nešto što se uvijek krilo u meni kao želja. Svaki dan mi se rodi ideja za nekim novim zanimanjem, pa se nadam da ću ih uspjeti sve iskusiti, a uvijek se motiviram olimpijskim geslom "Brže, više jače"

Komentirajte