Što se događa s GameStopom i tko je sljedeći?

LinkedIn

Nepredvidljivi gubici u milijardama na najvećoj burzi svijeta, ogroman rast vrijednosti dionica poduzeća koje 6 godina posluje s gubitkom. Početnici zarađuju dok „Veliki dečki“ brokerske igre gube milijarde. Što se događa sa Gamestopom i tko je sljedeći?

 

Poduzeće pod nazivom „Gamestop“ ovaj tjedan je doživjelo nešto što se u povijesti trgovanja dionicama nije dogodilo. Ako niste upućeni, taj sada „rudnik zlata“ pod nazivom Gamestop je trgovina koja posluje s videoigrama te naglasak stavlja na svoje fizičke trgovine dok zanemaruju online aspekt trgovanja. Većina smatra kako je upravo to razlog postupnog, nazovimo, bolnog umiranja bivšeg najvećeg trgovca videoigrama. Poslovanje 6 godina s gubitkom nije ukazivalo ni na kakve pozitivne promjene u budućnosti, te su upravo to „Veliki dečki“ Wall Streeta vidjeli kao priliku za veliku isplatu vodeći se onom poznatom :„kada nekom smrkne, Wall Streetu svane“.

Način na koji su veliki brokeri „ulagali“ u Gamestop izrazito podsjeća na veliku financijsku krizu 2008 godine. Zaluđeni zaradom veliki brokeri su ulagali i ulagali u tržište nekretnina te nisu vidjeli da je taj mjehurić podložan pucanju, nekolicina pojedinaca je čitala između redaka te predvidjeli kolaps tržišta prije nego što se uopće nadzirao. Takorekući su se kladili da će poduzeće propasti tj. Da će njihove dionice vrijediti manje u budućnosti. „Klađenje na propast“ (eng. Short sales) funkcionira tako da brokeri posuđuju dionice, prodaju ih, čekaju da cijena padne, kupuju nazad po nižoj cijeni, vraćaju dionicu vlasniku te razlika u cijeni je njihov profit.

Vratimo se sad u ovaj stresan tjedan za momke u odijelima. Veliki brokeri su sada bili ti koji su radili „Short sales“, no i s punim pravom. Cijena „Gamestopa“ konstantno pada, ništa se uzbudljivo ne događa, nema promjena u poslovanju, nebo je i dalje plavo, sasvim dobro vrijeme za ulaganje, zar ne? E pa ne baš. Skupina malih „investitora“, i kada kažemo malih mislimo na investitore koji po prvi puta ulažu u dionice te koji uglavnom sudjeluju na tržištu preko mobilne aplikacije za trgovanje dionicama „Robinhood“. To je kao da želite voziti Formulu1 nakon što ste igrali videoigru s autima na bratovom Playstationu. No, veliki broj malih investitora se na aplikaciji Reddit dogovorio kako će kupiti dionice Gamestopa. Neki su znali do čega će to dovesti ili se bar nadali, dok su drugi vidjevši postupanja redditora, kupili i sebi koju dionicu jer „kuda svi tu i mali Mujo“. I nadanja nekih su se itekako ostvarila.

Cijena Gamestopa je porasla za 2000 posto. Početkom siječnja jedna dionica je vrijedila 18 dolara, sada krajem siječnja istu tu dionicu ćete dobiti za 347.50 dolara. „Koja je racionalna prodajna vrijednost ovoga, na 200, na 500, samo da ne moram više pratiti ovaj kaos. Nemam pojma što radim“, „Mama ne stignem na večeru, moram bankrotirati Wall Street s dečkima.“ Samo su neki od urnebesnih komentara vlasnika dionica nebeskog rasta koji ukazuju kako to nisu uobičajeni investitori već ljudi koji iz vlastitih razloga se igraju s dijelom tržištem dionica. Redditori naglašuju kako razlog ovakvog djelovanja leži u činjenici da je malim ljudima poprilično ograničen ulazak na tržište, bogati se obogaćuju na račun siromašnih koji ne mogu pristupiti tržištu. „Uzeli smo samo ono što je naše“ navode u raznim komentarima.

Wall Street je u gubitku od 5 milijardi dolara. Brokeri držanjem dionica gube sve više novaca, velika investitorska poduzeća poput „One“ i „Citron Research“ su bacila ručnik u ring i pomirili se s gubitkom, dok druga milijarderska poduzeća stoje u ringu i gube na sudačkim kartama dok nepoznati redditori lukavo naplaćuju svaku sekundu. Bitno je napomenuti kako su reddit i discord grupe gdje se vodila glavna riječ o ovome, iz javnih grupa prešle u privatne. Također su izbacili popriličan broj članova. Sve ovo stavlja dodatan upitnik na glave nas običnih ljudi, ali straši sve velike brokere Wall Streeta jer što ako ovo nije bio jedini njihov izlet na tržište. Short Sales se događaju na dnevnoj bazi na tržištu te, ako ima još dionica koje su u velikom broju „shortane“, samo je pitanje vremena kada će ozloglašeni redditori takve dionice pronaći i poljuljati cijeli Wall Street.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Student sam 3. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Voditelj sam tima "Kultura zabava i sport" u Hrvatskoj studentskoj asocijaciji te odnedavno pišem članke za Manager magazin. Bavim se borilačkim sportovima i penjem se na što je više planina moguće. Odbijam shvaćati život ozbiljno. U 21. godini života i dalje ne shvaćam zašto mlinci nisu svjetski poznato jelo. Vodim se filozofijom "Buy the ticket, take the ride", smatram kako ne treba previše razmišljati o odlukama već iskusiti trenutke, bili oni dobri ili loši.

Komentirajte