Vrijeme je za rukomet

LinkedIn

Prema nedavnom istraživanju, rukomet je 22. najpopularniji sport na svijetu, smješten između američkog NASCAR-a i stolnog tenisa. U zemljama poput Njemačke, Norveške i Islanda je drugi najpoznatiji sport, a u Hrvatskoj je definiran između drugog i trećeg mjesta ljestvice najpoznatijih timskih sportova.

TV PRAVA

U rujnu 2020. televizijske kuće „Eurosport“, „Infront“ i „DAZN“ su potpisale ugovor o TV- pravima vrijedan 600 milijuna eura u trajanju od 10 godina s europskom rukometnom federacijom (EHF). Ovaj ugovor uključuje prava prenošenja lige prvaka, europske lige i europskog prvenstva u muškoj i ženskoj kategoriji za 2022., 2024. te 2026. godinu. Također su osigurana prava za europsko prvenstvo na pijesku u Francuskoj i Poljskoj. Usporedbe radi, 2018. godine je svjetska krovna nogometna federacija (FIFA) ostvarila 2.54 milijardi dolara prihoda od televizijskih prava, a iste godine je održano svjetsko nogometno prvenstvo.

Za sljedeće svjetsko prvenstvo u Kataru  2022., američke televizijske kuće su u nadmetanju stigle do iznosa od 400 milijuna dolara za prava prenošenja, a pobijedio je Twenty-First Century Fox Inc. Svi dobro znamo da su sportovi na američkim fakultetima među najkompetitivnijim na svijetu, a s time dolaze i milijunski ugovori, ili bolje rečeno milijarderski ugovori. Televizijska prava za prenošenje mnogih sportova u kojima sudjeluju studenti poput košarke, bejzbola i američkog nogometa dosegle su iznos od 8.8 milijardi dolara 2018., a vrijede do 2032. godine.

POPULARNOST SVJETSKIH PRVENSTAVA

Prošlo svjetsko prvenstvo u Danskoj i Njemačkoj održano 2019. godine pokazalo se iznimno uspješnim s obzirom na to da je rukometne utakmice ukupno pratilo čak 1.6 milijardi ljudi diljem svijeta, 550 milijuna više nego prethodno natjecanje. Utakmice u arenama je uživo popratilo 900 000 ljudi, što je povećanje od 360 000 gledatelja u usporedbi s proteklim svjetskim prvenstvom, a najviše iz dobne skupine 14-49 godina. Organizatori i svjetska rukometna federacija su istaknuli tu dobnu skupinu kao najvažniju u pogledu razvijanja sporta. Zanimljivo je istaknuti i da je Danska postala svjetski prvak, a svaku njenu utakmicu je u prosjeku pratilo 2.7 milijuna Danaca, što je iznimno velika brojka s obzirom na to da Danska ima 5.8 milijuna stanovnika. Svjetsko prvenstvo u ženskom rukometu 2017. posjetilo je preko 237 000 gledatelja u arenama, a to je ujedno i 2. najposjećenije svjetsko prvenstvo u ženskom rukometu u proteklih 12 godina. Poljska je u prve tri utakmice imala 4.4 milijuna gledatelja, dok je 2015. godine bilo samo 1.1 milijun gledatelja.

STANJE U HRVATSKOJ

Proslavljeni hrvatski rukometaš, Petar Metličić, izjavio je da je stanje u hrvatskom rukometu, ali i sportu općenito, kaotično, da nema strategije i trenerskog kadra te da je zapostavljena infrastruktura. Reprezentativka s najviše nastupa za Hrvatsku, Klaudija Bubalo, također je izjavila da su ulaganja u hrvatski klupski sport izrazito niska te da treba cijeniti svaki uspjeh na bilo kojem natjecanju. Svijetli primjer hrvatskog rukometa je svakako RK Nexe Našice, a ulaganja od strane privatne tvrtke građevinskim materijalom „Nexe“ su omogućila razvijanje vrhunskog rukometa u ovom malom gradu u Slavoniji. Od 2009. je klub bio 10 puta uzastopno viceprvak Hrvatske te finalist kupa 2015., 2017. i 2018. godine. Tijekom 2019. godine je Nexe grupa podržala mnogo projekata s ukupno 8.7 milijuna kuna, a najviše se ističu ulaganja u rukometni klub.

Podijeli

O autoru

Pozdrav, student sam 3. godine poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu. Od 2020. godine sudjelujem kao suradnik i novinar u sklopu vođenja profila društvenih mreža magazina „Manager“. Naši novinari i novinarke marljivo istražuju i pišu svoje članke dok je moja zadaća promovirati iste te zainteresirati čitatelje za tekstove s područja business-a, university-a te lounge-a koji čine naš magazin. Također volim pisati o raznim temama koje se tiču studentskog života i tehnologije. U slobodno vrijeme uživam u bavljenju sportom kao što je trčanje jer smatram da je fizička aktivnost vrlo važna za zdravlje. Smatram da u životu čovjek mora imati dovoljno velike ciljeve jer ako ga oni ne straše, to znači da su ti ciljevi premali.

Komentirajte