E-indeksi

LinkedIn

Do sada najvažniji studentski dokument polako odlazi u povijest odkako je na e-indekse prešao i najveći hrvatski fakultet – Ekonomija u Zagrebu

„Dragi Lastane, ukinuli su indekse, pomozi!“

Tako su mogli razmišljati studenti fakulteta koji su među prvima ukinuli fizičke indekse, te mornarsko plave uzročnike širokog spektra emocija. No danas je situacija malo drugačija, studente zanima kada će se i njihov faks napokon riješiti tog instrumenta bespotrebne brige.

Indeks je, znamo, knjižica u koju se upisuju kolegiji, nastavnici te ključno – ocjene. No možda ne znamo da je on također godišnji trošak svih hrvatskih studenata za otprilike 16,000,000 kn (uzevši da je cijena indeksa 100kn).

Gubitak istoga predstavlja ogroman problem. Čekanje za naljepnice s kolegijima oteže se u beskonačnost kao i upis ocjena i potpisa te kao identifikacija nije ništa jednostavniji od iksice/osobne karte. Pa je jedno pitanje neizbježno: zašto svi fakulteti ne prijeđu na e-indekse?

Jasan odgovor doduše ne postoji. On je kombinacija softversko-administrativno teškog i iscrpnog procesa ili pak manje zarade fakulteta odnosno sveučilišta?

Unatoč jasnim minusima fizičkog indeksa, u anketi provedenoj na 1000 studenata u 2018. godini od strane srednja.hr portala tek 51.7% ispitanika je reklo da podržava uvođenje e-indeksa na razini sveučilišta. Sudeći pak po studentskim grupama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji se najnoviji pridružuje e-indeks družini čiji su već članovi TVZ, FER i FFZG, 100% studenata smatra da je ta odluka već dugo priželjkivana. Tako da je vjerojatno tih 51.7% moguće radi dvije dodatne antistruje te jedne vrlo letargične skupine od čak 33% koji su se izjasnili da im je „apsolutno svejedno“.Jedna antistruja zagovara nestanak indeksa u potpunosti radi manjka njegove potrebe uz postojeći ISVU sustavu kojemu se nalaze sve ocjene, Te druga, više poetična struja koja smatra da je indeks lijepa uspomena te fizički dokaz studiranja. Nisu li bore, sjede te sama diploma dovoljni fizički dokaz o studiranju?

Iako se priča o astronomskim cijenama indeksa te komentarima da je preskup, realnost i nije tako crna. Njegova cijena se kreće između 100 i 500 kuna, što se može činiti kao velika cifra, no u kontekstu besplatne školarine par studenata mi je pozornost osvrnulo i na perspektivu gdje je pitanje koje se postavlja „Zašto je to toliko jeftino?“

Podijeli

O autoru

Zdravo! Studentica sam ekonomije te imam 20 godina. Novinarka sam Managera od 2020. godine. Pišem za sve kolumne, no najdraža mi je Business. Volim istraživati poslovne teme te gledati kako stvari utječu jedna na drugu. Osim što pišem za Manager bavim se i vlastitim pisanjem, glazbom, plesom te raznim sportovima. Najčudniji hobi koji sam imala je bilo rezbarenje knjiga. U životu se vodim filozofijom da je bolje sjediti u hladu nego stajati na suncu koja me ujedno i motivira na jednostavnije življenje.

Komentirajte